Vraag ivm halogeenspots Luftig dampkap

Adrie1984

  • #1
Dag iedereen,

Ik heb al enkele jaren een inbouwdampkap van whirlpool (Luftig, IKEA). De dampkap werkt prima, maar de halogeenspotjes hebben al jaren geleden de geest gegeven.

Ik wou dit zelf proberen te herstellen, maar een schema van dit toestel is niet te vinden. Ik heb het opengevezen en met een gewone multimeter een paar metingen gedaan:

Vanaf de chipplaat (waar het aan/uit knopje van de spotjes op is aangesloten) vertrekt DC spanning naar een dimmer (indicatie op de dimmer is 5-12 V).
De dimmer is verbonden met een transformator (230V naar 12V). De transformator is verbonden met de halogeenlampjes.

Aan de DC spanning om de dimmer de regelen meet ik 0.2 of 0.7 V naargelang het knopje af- of aanstaat.
Aan de ingangsspanning van de dimmer meet ik 230 V, aan de uitgangsspanning van de dimmer meet ik amper 8 V, en deze spanning blijft constant ongeacht de DC spanning.

Moet ik hieruit concluderen dat de chipplaat kapot is? Of zou het ook aan de dimmer kunnen liggen? Ik kan wel aan een oscilloscoop geraken.

Groeten,
A.
 

stefan9

  • #2
Even voor de zekerheid: de halogeen lampjes zijn nog wel goed?
Ik snap het schema niet helemaal. Je schrijft dat de dimmer verbonden is met een transformator (230V > 12V), waar de lampjes weer op aangesloten zijn.
Maar je zegt ook dat de dimmer is aangesloten op DC? Als de dimmer op netspanning is aangesloten, dan is dat 230V AC en geen DC.
Misschien kun je het schema even tekenen? Een foto kan ook helpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu