Vorstvrij leidingwerk tuinhuis

Tvdhoff

  • #1
Ik ben in voorbereiding een volkstuinhuisje te bouwen voor semi-permanent gebruik. Warmtevoorziening zal voornamelijk een houtkachel zijn en een geiser voor warm water. Er komt een toilet, douche en eenvoudig keukentje in. Het huisje is 25m/2 groot en staat op een betonnen fundering. De wanden en het dak worden goed geïsoleerd en er komt dubbelglas in. Eventueel kan er een vloerafwerking in worden gelegd die van het beton af komt te liggen. Er is beperkt stroom aanwezig (1300 watt voor alles).

Graag wil ik een goede, maar liefst ook goedkope en eenvoudige oplossing vinden om in de koude maanden niet bij ieder vertrek het huisje 'winterklaar' te maken. Ik heb verschillende opties bekeken, van aardewarmtepompen, pelletkachels, Speedheat systemen in combinatie met zonnepanelen tot 'verwarmingslint', straalkacheltje met thermostaat en automatische aftapoplossingen, maar ik kan door de bomen het bos niet zien. De meeste van de genoemde opties zijn veel te duur en/of te complex en van andere weet ik niet of ze afdoende en betrouwbaar zijn.

Mijn vragen:

Moet ik alleen rekening houden met het leidingwerk, of ook met stortbak en afvoeren?

wat is de beste (goede, maar liefst ook goedkope, eenvoudige én betrouwbare) aanpak om te zorgen voor het vorstvrij houden van al het leidingwerk?

Alvast hartelijk dank voor wat tips!

Groet,
Tim
 

Kaajee

  • #2
Ik zit een beetje hardop mee te denken, zelf geen ervaring met dit soort dingen.
Maar ik zou als eerste zeggen: het leidingwerk isoleren (met bijv. van die piepschuimen hulsen)
Daarnaast zat ik te denken aan (een vorm) van elektrische vloerverwarming oid. Ok, elektrisch is niet het goedkoopst, maar met gas of andere vloeibare brandstoffen lijkt me voor een 'verlaten' huisje niet wenselijk.
Deze dan met een thermostaat en evt. tijdschakelaar bedienen en niet té warm laten worden (qua kosten), net genoeg om de boel binnen enigszins op temperatuur te houden om de boel niet te laten bevriezen.
Volgens mij bestaan er ook van die kleine kacheltjes, elektrisch maar wel op oliebasis(?) (of keramisch) die kosten (relatief) weinig aan stroom en houden ook een kleine ruimte een beetje op temperatuur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een keramische ventilatorkachel is denk ik het beste, ze zijn minder duur in het gebruik dan een gewone ventilatorkachel, bovendien zit er een omvalbeveiliging op.
Kijk wel even of de kachel op 1000 watt wil draaien.
Een oliegevulde kachel is misschien een optie maar ze zijn groot en de vraag is of u het met 1000 watt warm houdt.
Een elektrische vloerverwarming op een ongeïsoleerde betonvloer is geld weggooien.
 

Jvsteenb

  • #4
Dat vloerverwarming op een ongeïsoleerde betonvloer voor verliezen zorgt lijkt me duidelijk - maar waarom zou een 1000W ventilatorkachel meer rendement hebben dan een 1000W oliegevulde radiator? Naar mijn beste weten is de omzetting van elektrisache energie in warmte de hoogst renderende ( 100% ) en juist de luchtcirculatie van een ventilatorkachel zou dan toch voor extra convectieverliezen door de beglazing en wanden kunnen zorgen ? Of vergeet ik iets ?

Om geleidingsverliezen door instraling op de betonvloer te voorkomen kan de radiator ws. wel het beste op een isolatiemat geplaatst worden. In de praktijk is een dergelijke radiator een zéér matige straler, en stralingsverliezen via de beglazing zullen wel meevallen. Een keramische ventilatorkachel is een veel efficiëntere "straler" ( daardoor zorgen ze voor een hogere "gevoelstemperatuur" als er mensen in de ruimte zijn en zijn ze dus in de praktijk zuiniger ) dus die verliezen zullen hoger uitvallen, tenzij dat met reflectiefolie wordt voorkomen, lijkt me.

Maar nogmaals, als ik het verkeerd zie, wordt ik graag gecorrigeerd - daar leert iedereen van.


vr. gr.

Job
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Je hebt daar wel gelijk in maar met een keramische kachel is de hele ruimte beter vorstvrij te houden, er zit een goede ventilator in.
Met een oliegevulde kachel wordt er veel meer plaatselijk verwarmd.
 

Tvdhoff

  • #6
Wauw! Bedankt voor de reacties nu al.

De betonnen vloer hoeft niet ongeïsoleerd te blijven... Er zou bijvoorbeeld een kurklaag op gelegd kunnen worden; daar een vloerverwarmingssysteem op en dan een topvloer oid.

Had nog nooit van keramische verwarming gehoord! Zijn die dingen echt zo goedkoop? Ik kom op internet prijzen van enkele tientjes tot hooguit een paar honderd euro tegen. Dat klinkt wel goed.

Het punt is namelijk dat ik denk veel in mijn tuinhuis te zijn (en te overnachten), maar het kan voorkomen dat ik het huisje verlaat met het idee ;s avonds terug te komen, wat vervolgens enkele dagen niet gebeurd.
In een periode zoals we nu hebben met matige en aanhoudende vorst moet er een isolatie/verwarmingsoplossing zijn die ervoor zorgt dat zo'n situatie geen schade oplevert.

Een kacheltje neerzetten op een automatische thermostaat die de gehele ruimte (60-70m3) vorstvrij houdt klinkt makkelijk!

Maar zouden mijn leidingen, maar zeker ook de afvoeren dan veilig zijn?
Ik bedoel: warme lucht stijgt en hoewel we ons best doen op isolatie kan ik me voorstellen dat een kacheltje van 1000W het op vloerhoogte misschien niet warm genoeg houdt? Ik weet er dus niets van af, he? Dus ik laat me graag door jullie voorlichten!
 

GvdB

  • #7
U kunt ook kiezen voor een gevelkachel op gas.
Hiermee kunt alles zeker voldoende verwarmen.
Als u maar weinig warmwater gebruikt kunt u kiezen voor een hotfill boiler.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu