Voorzetwanden badkamer maar knoeperhard wapeningbeton muur

Kluskampioene

  • #1
Ik wil de badkamer grondig renoveren. Nu steken overal leidingen uit (soms meer dan 15cm) en die wil ik wegwerken achter 4 voorzetwanden. Het liefst zou ik de leidingen gewoon infrezen, maar het wapeningsbeton is zo knoeperhard dat het echt niet gaat. De voorzetwanden wil ik afwerken met waterdichte gipsplaten en bij wastafel en toilet met watervast multiplex er achter, afplakken met kimband en pasta. Bevestigen met slagpluggen. Afwerken met tegels. In dit kader een heleboel vragen:

1. Is het verstandig om de badkamervloer eerst te egaliseren i.v.m. huidig afschot van de vloer. En hoe kan ik dan de afvoeren het beste afdekken? Het liefste zou ik natuurlijk over de bestaande vloer heen tegelen nadat de wanden geplaatst zijn, maar ben bang dat de gipsplaten dan niet strak bij de vloeren te krijgen zijn.
2. Moet de kimband later ook worden aangebracht tussen gipsplaat en vloer?
3. Hoe bevestig ik op een handige en vrouwvriendelijke manier het regelwerk voor de gipsplaten? Het beton is knoeperhard. Ik was van een plan om maar weer eens een proffesionele hamerboor te huren, maar ook daarvoor is veel (man)kracht nodig. Ik heb helaas geen man of geld om iemand te huren die het werk voor me kan doen. Kent iemand truckjes waarmee het boren minder zwaar wordt. Ik weet dat je de boor het werk moet laten doen, maar de boor alleen al is zo ontiegelijk zwaar :/ Kan ik anders niet gewoon montagekit gebruiken? (grapje!) Is er een andere manier van bevestigen mogelijk zonder wel 1000 gaatjes in die %&^%muren te boren?
Eventjes heb ik overwogen om industriele voorzetwanden te plaatsen, maar daar om cosmetische redenen van af gezien bovendien moet ook daarvoor veel geboord worden.
5. Tot slot een vraag over het tegelen. Ergens heb ik wel eens gelezen dat het niet verstandig is om tot het plafond te tegelen, wat is daarvan waar?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met advies. Het is een behoorlijke klus voor een vrouw alleen, maar ik hou van klussen en de badkamer moet gerenoveerd worden i.v.m. lekkage.
 

System7

  • #2
Met een gewone boormachine gaatjes boren in hard beton kan inderdaad lastig zijn. Ik heb al weer jaren geleden een hamerboor (of boorhamer) gekocht en baalde dat ik dat niet al jàren eerder had gedaan... Het hoeft ook helemaal geen dure te zijn maar door de werking (zie evt. hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Boorhamer ) gaat boren in beton veel makkelijker met een boorhamer. Je hebt lichte en zwaardere modellen maar voor thuisgebruik heb je echt geen hele zware nodig.

V.w.b. het regelwerk zou ik de regels met slagpluggen vastzetten, dat gaat sneller en makkelijker dan met losse pluggen en schroeven.

Succes!
 

Kluskampioene

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik was inderdaad al van plan slagpluggen en een hamerboor te gebruiken, maar het apparat is zo verdomde zwaar!!
 

System7

  • #4
De bouwmarkten hebben vaak de grote hamerboren te huur maar je hebt echt niet zo'n grote zware nodig. Mijn hamerboor is niet veel groter dan een gewone klopboor en weegt ook niet zo veel. Zo'n groot model is leuk als je echt zwaar werk moet doen maar 6mm gaatjes boren in beton gaat ook prima met een licht model. Zolang het maar een hamerboor is d.w.z. het principe van hameren en boren is anders dan bij bijv. een klopboor.

Dit soort modellen bedoel ik:




Overigens heb ik met mijn bescheiden hamerboor ook 16 mm gaten in een dikke betonnen vloer geboord, gaat misschien wat minder snel dan met zo'n hele grote maar je komt er echt wel door hoor!
 

Kluskampioene

  • #5
Ik ken ze heb ze al eens eerder gehuurd. Ik ben ook gewoon een watje. :oops:
 

Xr8

  • #6
Bel een betonboor bedrijf. Laat de sleuven frezen en tpv de muurplaten ed een gat boren. Deze mensen hebben eea vaak snel voorelkaar en het kost niet de wereld.

Huren van dit soort apparatuur met slijtage kosten is vaak duurder dan het laten doen! Dan heb ik het nog niet over defect raken ivm ondeskundig gebruik van de apparatuur. Kost nog veel meer.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu