Voorzetwand - welk plaatmateriaal en welke hoh maat?

ffrits

 • #1
Beste forumleden,

Ik heb heel wat topics doorgelezen over het plaatsen van een voorzetwand, maar ik vraag toch nog graag advies over mijn situatie.

Ik heb een woning met een aangebouwde, enkelsteens garage.
Aan één zijde van de garage grenst een keukenmuur. Tegen deze muur wil ik in de garage een keukenblok plaatsen.

Ik ben van plan een voorzetwand te plaatsen in de garage, zodat ik de garagemuur/keukenmuur tegelijk kan isoleren. Het doel is niet een geïsoleerde garage. De isolatie dient vooral de keuken. De muur kan niet heel dik worden, ik heb 69, maximaal 70cm ruimte tussen een deurkozijn en de huidige muur. 60cm daarvan is uiteraard nodig voor de keuken.

Mijn geplande opbouw is 40x70mm balken, h.o.h. 60cm, tegen de muur te plaatsen en tussen de balken op te vullen met PIR platen van 70mm dik. PIR heeft volgens mij de hoogste isolatiewaarde en er zijn geen verdere maatregelen voor vocht nodig qua spouw of folies. Klopt dat?

Tegen het houtwerk was ik van plan OSB platen te schroeven. In verband met de wens voor een zo dun mogelijke muur, wilde ik kiezen voor 9mm. Ik breng dan extra hout aan ter plaatse van de bovenkasten. Boven het aanrecht ga ik het wandje betegelen. Ik heb al gevonden dat dat met de juiste lijm mogelijk is, maar is 9mm misschien te slap in combinatie met een h.o.h. afstand van 60cm balkjes en kies ik beter voor een 18mm plaat? Of moet ik voor ander plaatmateriaal kiezen of andere h.o.h. maat?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • klusweb

  • #2
  Als je wil tegelen, wil je wel een stijve ondergrond. Dan lijkt me 9 toch aan de krappe kant.

  Er zijn trouwens ook PIR/OSB of PIR/underlayment sandwiches in de handel voor dit doel, als je sneller klaar wilt zijn.
   

  Remcoow

  • #3
  Ik heb zelf 9mm osb gebruikt op dezelfde maat hout voor een tussenwand in de slaapkamers. Deze gevuld met steenwol. Afgewerkt met 95mm gipsplaat en gestuct.
  Geheel is super isolerend en de wand wordt door de 9mm osb (beide zijde) stijf genoeg. Inmiddels hanger er ook airco's aan de wand zonder verdere verstevigingen.

  Je kan dus gerust de 9mm osb platen gebruiken
   

  ffrits

  • #4
  Bedankt voor jullie reacties.

  Ik weet van het bestaan van die combinatiepanelen, maar ik wil ook nog leidingwerk kwijt in de voorzetwand. Dat in combinatie met de kosten maakt die panelen wat mij betreft minder interessant.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu