Geluidsisolerende voorzetwand plaatsen, welk soort isolatie?

Tina82

 • #1
Goedemiddag,
Ik hoop dat hier iemand is die mij verder kan helpen.
In mijn slaapkamer ga ik een voorzetwand plaatsen voor de muur die mijn slaapkamer verbind met die van de buren.
Ik ga veerregels gebruiken. Hiertussen komt isolatie en dan 2 lagen gipsplaten. Alles uiteraard ontkoppeld van de bestaande muren. Welke isolatie raden jullie mij aan?

Ik zie verschillende soorten vlokkenschuimplaten die zeggen hier goed voor te zijn. https://zilenz.nl/absorptieschuim-tegen-galm/polyesterwol/
Bij dit schuim wordt dan de densiteit vermeld. Klopt het dat hoe hoger de densiteit hoe beter de geluidsisolerende werking is of heeft vooral de dikte hier meer mee te maken?
Ook zie ik op het forum dat andere mensen gebruik maken van steenwol. Is dit net zo goed als vlokkenschuim en waarom wel/niet? (Het is wel een stuk goedkoper zag ik)

Het gaat trouwens voornamelijk om luchtgeluid en in mindere mate heb ik last van contactgeluid.

Graag hoor ik jullie tips en adviezen![
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Bij een massa-veer-constructie maakt de isolatie geen onderdeel uit van de massa. Hoe lichter deze is, hoe beter deze geluid absorbeert.

  Hou de massa (gipsplaten) rondom wel vrij en kit de naad af.
   

  Tina82

  • #3
  Dat is goed om te horen! Dan kan ik dus net zo goed (of beter!) steenwol erin doen ipv dat vlokkenschuim?

  Geldt dit zowel voor luchtgeluid als contactgeluid dat de isolatie het beste licht kan zijn? Ik snap nl nog niet zo goed waarom er op die site dan bv platen zijn met een densiteit van 120kg/m3 en 160kg/m3 en niet lichter.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ja, het gaat in tegen wat je het meeste hoort. Ik heb dit onlangs van iemand gehoord die ik wel wil bestempelen als deskundige ;)

  In die link gaat het over vloerplaten, daar is de druksterkte om andere reden van belang.
   

  Tina82

  • #5
  De link die ik had geplaatst gaat niet alleen over vloerplaten maar ook over voorzetwanden waarin deze plaat (vlokkenschuim) gebruikt wordt.

  Wat ik me nu nog afvraag; ik wil misschien de zijmuur van mijn slaapkamer ook voorzien van een voorzetwand. Hier is vooral contactgeluid te horen en ik heb gelezen dat dit extra kan worden (of dat je het extra hoort) als je de muur waar voorheen het meeste geluid doorheen kwam isoleert (wat ik dus van plan ben om te gaan doen. Reden dat ik dit topic heb geopend)

  Kan ik voor een voorzetwand waar ik vooral last heb van contactgeluid ook gebruik maken van steenwol of is het dan wel belangrijk om meer massa als veer te hebben? (dus bv die platen die in de link staan) Die voorzetwand kan ook niet zo dik worden (max 3 a 4cm) omdat ik met een deur zit. Wellicht dat dit ook nog meespeelt in het kiezen van isolatie?
  Ik hoop dat iemand me nog verder hiermee kan helpen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Volgens mij kan het nooit erger worden, mits de nieuwe wand goed is gemaakt. Maar het is de vraag of het veel oplevert. Dat weet ik ook niet.

  Ter plaatse van de deur kan je evt. de wand wat verjongen. Dan heeft de wand wel grotendeels een goede dikte, maar kan de deur ook nog open.
   

  Bernhard

  • #7
  Met het aanbrengen van dubbele dikke gipsplaten kan het geluid door overspraak gedempt worden. Voor het dichten van de kieren wordt dan nog glaswol of steenwol aangebracht. Bij overspraak zal heel vaak het geluid via het plafond of de vloer komen. Het geluid komt dan door de gaten naast de balken. De gaten moeten dan worden gedicht. Ook moet er een strook steenwol van ca 40cm in het plafond en vloer worden aangebracht.
  Met het aanbrengen van de isolatie en het dichten van de gaten in het plafond en de vloer zal ca 70% van de overspraak gereduceerd worden. mvgr bernhard
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu