Voorzetwand van EPS ?

Aqdennis

  • #1
Hoi,

Een loods die als werkruimte wordt gebruikt wil ik gaan isoleren. Het is één enkele ruimte van 9.5 x 8.5m met een zadeldak. Goothoogte van 3m, nokhoogte 5m. De muren zijn enkelsteens metselwerk (zonder open stootvoegen).
Het gaat in totaal om zo'n 120 m2 muur. Dat ga ik overigens niet in één keer doen, want dat trekt mijn portemonnee niet :)

Speerpunten van de toe te passen isolatie is dat het lichtgewicht moet zijn (de loods is op staal gefundeerd op klei, dus ivm zettingen wil ik zo min mogelijk gewicht toevoegen) en gezien de aard van het werk dat in de loods wordt gedaan wil ik isoleren met iets dat zo min mogelijk (schadelijk) stof of vezels afgeeft.

Qua gewicht en stof zou een metal stud wand met EPS platen ideaal zijn, afgedekt met bv OSB platen.....maar dit heeft ook met wat haken en ogen.
Ten eerste is EPS totaal niet samendrukbaar, dus ze lekker tussen metal stud profielen stoppen is er niet bij. Als het niet perfect aansluit heb je een gat in je isolatie.
Ten tweede zijn EPS blokken 50cm of 100cm breed terwijl je voor OSB (of gipsplaten) beter in eenheden van 60cm kan werken. Natuurlijk kan ik metal stud profielen om de 50cm plaatsen en de OSB platen van 122cm breed inkorten tot 100cm om ze precies over de profielen te passen....maar dat betekent bijna 20% zaagverlies op de OSB platen.

Moet ik aan een radicaal andere manier denken om een EPS geisoleerde voorzetwand te maken? Of toch maar steenwol nemen?

Alvast bedankt voor het meedenken,

Dennis
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Tussen houten regels klem je de EPS platen dan weer wel makkelijk :wink:

Alternatief voor metal stut is een ander isolatiemateriaal. Denk aan cellulose, vlas of een ander bio-ecologisch isolatiemateriaal, of desnoods Ecose. Maar als er een plaatmateriaal voor zit, ruik je niets meer van de isolatie. De uitstoot van de plaat is dus belangrijker. Daar zit ongetwijfeld ook veel verschil in.

Denk aan de folies. Als het schoon metselwerk aan de buitenkant is, hou een spouw en maak open stootvoegen boven en onder. Bedenk hoe het water onderin de spouw weg kan.
 

Aqdennis

  • #3
Uitstoot in de vorm van gassen maak ik me wat minder zorgen om. Het vrijkomen van vezels is daarentegen wel een punt van zorg.

Groetzels,
Dennis
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou een rachel op de muur aanbrengen
het hier de eps tegen aan lijmen
neem eps met een sponning
als de eps er op zit
je osb of underlayment plaat er tegen aan vastschroeven in de rachel.
dan klem je het eps ook nog een keer goed vast zoadt het niet alleen op de lijm aankomt

dit lijkt op de voorzetwand systemen die je rechtstreeks op de muur kan lijmen voor binnenshuis
maar die hebben gipsvezel als toplaag dat lijkt me voor een schuur niet otimaal
 

Aqdennis

  • #5
Om hier nog even op door te borduren....

Wat is wijsheid. De eps platen zo dichtmogelijk tegen elkaar zetten om de naden tussen de platen minimaal te houden, of gewoon 5mm ruimte tussen de platen en deze spleet volpurren...?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Strak tegen elkaar is beter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu