Voorzetwand tegen geluid ytong ?

Status
Niet open voor verdere reacties.
In ons nieuwe huis willen tegen de binnenmuur naar de buren een voorzetwand met isolatie plaatsen tegen geluid. Kan dat met Ytongblokken?(met isolatiematerioaal er achter) We willen wel graag een stevige muur terug, dus liever niet gipsplaten. Maar kun je met ytonblokken ook een "zwevende" muur maken? Het lijkt me dat de muurankers het contactgeluid weer bevorderen?
 
Gebruik even de zoekfunctie van dit forum.
Er is al erg veel geschreven over dit soort onderwerpen.
Met name in de posts van auteur Roman staat veel info.
 
Toch kan ik het antwoord er niet tussen vinden.

Ik wil met Ytong werken. Maar wil contactgeluid voorkomen. Kan dat ?
De totale muur is 7 meter breed en 2,72 meter hoog.
 
Ik heb ook geen topics op deze (of andere sites) kunnen vinden waarbij een voorzetwand van een steenachtig materiaal geplaatst wordt. Dat genoemde topic gaat over het dichtzetten van een opening in een wand, niet over een voorzetwand.

Wat interessant is, is of een steenachtige wand beter geluid tegen houdt dan een buigslappe wand (vanwege de grotere massa). Als iemand dit kan beantwoorden, zou dat mooi zijn. Uiteraard zijn de materialen dan ook van belang. Ytong is niet echt een zwaar materiaal, voor geluidsisolatie is de massa van belang.

Een wand van houtskelet of metal stut kan ook stevig gemaakt worden, door middel van gipsvezelplaten of een houten plaat achter de gipsplaten.

Contactgeluid blijf je houden, flankerend via de wanden en vloeren. De Ytong kan je best zonder ankers naar de achterwand plaatsen, maar staat toch op de vloer. Ook naar de zijkanten zijn wellicht ankers noodzakelijk.
 
Ik dacht: isolatie tegen de muur en daar de Ytong tegen aan bouwen. De keuze Ytong is omdat het nog enigszins steenachtig voelt ,met het oog op dingen ophangen aan de muur: tv, kasten, etc.
Multiplex achter de gipsplaat is ook een optie. Bedankt voor de tip.

Ben benieuwd of iemand anders ervaring heeft met Ytong voorzetwand.
 
Massa gaat boven buigzaamheid. Dus, een bakstenen muur zal beter isoleren (indien zelfde dikte of meer wordt aangehouden) dan een buislappe gipsmuur. Hoewel deze laatste ook prima kan isoleren. De dichtheid van baksteen is ongeveer 3 keer zo groot als gips. Uiteraard geldt ook hier dat de afwerking op orde moet zijn.

Gips heeft dan weer een hogere dichtheid dan Ytong/gasbeton/etc. Dus isoleert in feite betere (bij gelijke of hogere dikte).
 
Roman, bedankt voor je bijdrage.

In het boekje "muren" van de stichting geluidhinder staat dat voorzetwanden die gelijmd of gemetseld (specifiek noemen ze gips- en Ytongblokken) niet goed zijn, omdat deze buigstijf zijn, en vanwege de verbindingen rondom gemakkelijk geluid afstralen.

Aan de zijkant kunnen veerankers gebruikt worden, maar aan de onderkant moet ie toch op de vloer staan. Om er daarom nou een laag foamglas onder te doen? Baksteen is een stuk zwaarder, dus daarom zal dit mogelijk wel werken.

Dat boekje over muren is erg interessant voor iedereen die geluidsisolatie wil verbeteren. Als het noemen van de stichting tegen de regels is, pas m'n bericht dan maar aan.
 
Contactgeluid moet vermeden worden, daar ben ik nu wel uit.

Aansluitend daar aan Weer een nieuw idee opgedaan: Latten, verticaal, 8 cm breed op de muur plakken met constructie/bruislijm. De latten een "stukje" van de muur tijdelijk waterpas fixeren en lijm er tussenspuiten. en zo om de 30 cm een lat. Wel zorgen dat zo op 1 lijn liggen. Op die manier maak je geen contactgeluid. vervolgens stucplaatjes op de latten schroeven, beetje vrij houden van muur vloer en plafond.. Evt isolatie tussen de latten ...........

De vraag is of de boel er op ten duur niet vanaf lazert....
 
Zelf zit ik ook ongeveer met dezelfde vragen, Ralpherbers. Ik vraag mij af of die latten per se gelijmd moeten worden. Is de lijmverbinding niet een soort "geluidslek"? Volgens onderstaand filmpje van de Gamma, wat overigens ook op de website van Karwei staat, kun je een zwevend wand bouwen zonder gebruik van lijm of schroeven.

Het ziet er eenvoudig uit, echter vraag ik mij af of die niet naar beneden dondert! :)
 
Dan kan je beter kiezen voor een kant-en-klaar pakket met dezelfde isolatiemateriaal met regels. De regels zijn ook van schuim (iets harder geperst) met metalen strippen erin. Je lijmt de regels met montagekit tegen de wand, en gipsplaten (evt. dubbel) schroef je in de metalen strippen.
5508_geluidsisolatie_1_isofix_1.jpg
 
Krijg je niet dezelfde werking door gewoon een strookje bouwvilt (of evt. ander trillingdempend materiaal) tussen een houten lat en het plafond/ de vloer met montagekit vast te maken?

Ik begrijp nog niet helemaal tot hoever je kan gaan met het 'laten zweven' van de wand. Moeten de regels nu bevestigd worden met schroeven aan de muur (met rubber ertussen), om zogenaamd stevigheid te creëren. Of is montagekit voldoende, of geen van de beide nodig, zoals bovenstaand filmpje aangeeft.
 
De metalen strips zitten in de regels, dus ook in het schuim. De regels worden alleen aan de muur gelijmd, schroeven zijn niet nodig.

Er zijn meerdere manieren om een geluidsisolerende wand te maken. Zelf iets bedenken kan ook vast, maar kost vaak hetzelfde.
 
Bovengenoemde oplossing is vlokkenschuim wat in diverse massa's te verkrijgen is. De bouwmarkt verkoopt de typisch 60kg/m3 meende ik. Begint meet I en eindigd met ..fix. Dat spul dus. De pakketten die je daar koopt zijn inclusief de regels.

Je plaatst de platen tegen de muur en hangt daar vervolgens je gipsplaat aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan