Voorstrijkmiddel mengen met latex

AdLuijkx

 • #1
Beste klussers,

Mijn stucadoor die overigens perfect stucwerk heeft afgeleverd heeft mij voor het latexen als tip meegegeven om als voorbehandeling het voorstrijkmiddel 50/50 te mengen met latex. Nu kan ik hier verder niets over vinden dus ik vroeg mij af of dit een beproefde methode is dan wel er mensen zijn die hier ervaring mee hebben.
 

Tiho

 • #2
Volgens mij maakt en producent een product met de juiste middelen voor de juiste toepassing. Het product is heel anders als je het mengt uiteraard.

Zo zal het ook al dikker worden waardoor het minder goed in de ondergrond trekt. En dan zal hierdoor het rendement ook veel minder worden als je het mij vraagt.
 

Schilder Veenendaal

 • #3
Voorstrijk is heet niet voor niets voorstrijk. Voorstrijk moet een nieuwe ondergrond fixeren ofwel vastzetten. Dit gebeurd alleen maar goed wanneer je de voorstrijk gebruikt waarvoor het bedoeld is.
De kans is zeer groot dat als je de voorstrijk door de muurverf of latex gooit er een slechte hechting ontstaat op de ondergrond en als gevolg hiervan de verf loslaat!
 

Willem123

 • #4
Voorstrijk mengen in de tex is geld weg gooien.
Dan kun je er net zo goed water in doen.

er is maar een goeie manier , voorstrijken en texen
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #5
Daarin moet u wel de volgende nuance aanbrengen: voorstrijken kan ook met 15% verdunde muurverf, tenzij de ondergrond onstabiel ( zanderig / poederend ) is.

Daar moet u wel een fixeermidel gebruiken, die ook gecombineerd kan werken: onregelmatige zuiging opheffen en ondergrond stabiliseren om de hechting te bevorderen. Deze middelen worden vaak toegepast op gerepareerde ondergronden waarbij de opgebracht laagdikte variabel is.

Voorstrijken met verdunde muurverf is vooral van toepassing op ondergronden die slechts van een dunne ( 1- 3 mm ) afwerklaag zijn voorzien en op een eenduidige ondergrond zijn aangebracht ( dus bijvoorbeeld gipsplaten).

Ook nog een mogelijkheid is om gepigmenteerde voorstrijk te gebruiken: hierop is vaak 1 laag muurverf als afwerking vooldoende.
 

Willem123

 • #6
Als een muur net gestuct is kun je het beste voorstrijken met een voorstrijk , wat goedkoper is dan met tex verdund voorstrijken , en dan 1 laag texen met een roller of spuiten met een airless.

Als wij spuiten met een airless dan brengen we altijd twee lagen tex op ,
voorheen gingen wij de eerste laag ook mengen met voorstrijk maar dat is onderzocht door mijn verfleverancier dat het niet uitmaakt of je de voorstrijk erin mengt of water . Geen verschil in resultaat.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #7
Als een muur net gestuct is kunt het beste wachten tot deze volledig afgebonden is en het vochtpercentage minder is dan 4%. Dat meet u met een protimeter.

Is het vochtpercentage hoger dan loopt u gerede kans op onthechting, kleur- en banen bontheid.

U heeft helemaal gelijk: een MINERALE dus gipsgebonden ondergrond moet u voorstrijken / spuiten met voorstrijk. Een gipsplaat is geen minerale ondergrond en strijken wij dus voor met verdunde muurverf.
 

Sander02

 • #8
Mijn stucadoor/schilder raadde ook aan om wat latex met de voorstrijk te mengen. Ik denk omdat het dan een kleurtje krijgt, je het dus beter kan zien, beter druipers of te dik kan voorkomen. Ging om gebruik op vers stucwerk.
 

Tiho

 • #9
Over het algemeen heeft voorstrijk. al een kleurtje van zichzelf.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #10
Inderdaad.

Voorgestelde stucadoors advies is denk ik bedoelt om de waterdunne voorstrijk wat dikker te maken en enigszins aan te kleuren.

Maar hij weet ook dat over voorstrijk minimaal 2 lagen latex moeten worden aangebracht, dus dat "aankleuren" heeft geen zin.

Voorstrijk aanbrengen gaat vaak faliekant mis: te veel waardoor druipsporen van boven naar beneden als dubbele laag worden overstreken. Die zie je dan weer door de latex.
 

Sander02

 • #11
Tis best lastig allemaal met verschillende adviezen. Ik ga vanmiddag aan de slag. De eerste laag met een blokkwast. Maar twijfel nu dus nog, of dat voorstijk gaat worden. Latex verdunt met water, of voorstrijk met wat latex erdoor heen.
 

Sander02

 • #12
Ik vind net ook op een site van een schildersbedrijf:

"Voor iedere ondergrond bepalen wij de juiste soort latex.
Bij nieuwe, zuigende ondergronden gebruiken wij een mengsel van voorstrijk en latex. Daarna word alles voorzien van de juiste afwerkinglaag."

Ik ga dat maar doen, denk voor welke methode je ook kiest, zolang je het dun aanbrengt, zal het wel oke zijn.
 

Tiho

 • #13
Ik denk dat voorstrijk werkt zoals het gemaakt is. Niet nadat je er een kwak latex door mengt. Begrijp het nut ook niet.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #14
Ik wel: kassa. Latex brengt meer op dan water.
 

Tiho

 • #15
Dat klopt Kees, maar onverdunt gebruik je waarschijnlijk meer voorstrijk. Dat is verhoudingsgewijs weer meer kassa.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #16
Dat klopt ook weer Tiho :mrgreen:

Maar voorstrijk wordt voor stucwerk van concentraat 1 met 4 delen water verdund.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #17
In aanvulling: ik ga er dan wel van uit dat
er concentraat voorstrijk wordt gebruikt.

Voorstrijk heeft geheel andere eigenschappen dan muurverf. Voorstrijken met verdundd muurverf is evenwel ook mogelijk. Dit wordt vaak gedaan indien er scan wandbekleding wordt toegepast en de ondergrond donker van kleur is.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #18
Ik heb verschillende oplossingen geprobeert om te kijken wat het beste eindresultaat geeft. Muurverf verdunnen met voorstrijk (50/50), muurverf verdunt met water of pure voorstrijk (in mijn geval moest het niet verdunt worden, het is die dunne melkachtige voorstrijk). Daarna 2 lagen muurverf er over heen. Ondergrond is nieuw stucwerk.

Het beste resultaat (strak eindresultaat, geen banenbontheid) gaf toch als ik alles eerst in de pure voorstrijk zetten. Dit opgebracht met een roller om zakkers en blokkwast vegen te voorkomen. Daarna 2 lagen muurverf (een enkel type muurverf kan in 1 keer, bijv. zoiets als superdeck)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
 • #19
Da's mooi, maar uw resultaat was geheel afhankelijk van de ondergrond.

Hert mag niet, maar soms heb ik wel een nieuwe minerale ondergrond die ik in 2 x latex streep-en banenbontloos krijg, soms echter ook niet. Dus het is wel afhankelijk van de ondergrondconditie.
 

Coating

 • #20
Wanneer je met voorstrijk verdunde latex aanbrengt , bestaat de kans dat het bindmiddel wegschiet in de ondergrond. Ik hoef U niet te vertellen dat dit niet gewenst is. Voorstrijken met een voorsttijkmiddel dus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu