Voorstrijk spuiten dmv verfsprayer?

Daze

  • #1
Binnenkort wil ik mijn pas gestucte muren en plafonds gaan schilderen met een 'in één laag dekkende latex van een bekend merk'. Voordat ik dit doe wil eerst gaan voorstrijken met een 'wand voorstrijk van hetzelfde bekende merk'. Nu is die voorstrijk zo dun dat het blijkbaar niet op te brengen is dmv een roller maar enkel met een blokkwast. De verkoper raadde mij dit echter af omdat, vooral bij plafonds, de voorstrijk zo langs de kwast naar beneden komt druipen. Hij raadde mij aan de voorstrijk op te brengen met een sprayer van een ander bekend verf/reparatie merk.

Heeft iemand hier ervaring mee? Is het mogelijk om hiermee de voorstrijk egaal op te brengen zonder teveel overlappingen? En is het mogelijk de straal redelijk nauwkeurig te sturen, dus zonder dat alles in de nabije omgeving ook onder de voorstrijk komt te zitten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is dat voorstrijkmiddel voorgeschreven door de fabrikant van de latex ?
 

Remsey

  • #3
Die voorstrijkspuiten zijn duur en het fenomeen voorstrijken is echt niet nodig, ik weet welke muurverf je hebt gekocht, die was beste keus consumentenbond 2004, heb ik thuis ook gebruikt. Verdun je eerste verflaag met water (mate van verdunning staat op verpakking) en de tweede laag onverdund. Dat scheelt je een hoop werk en tijd! Mocht je twijfelen neem dan het kleinste muurtje in huis als experiment.

succes!
 

Daze

  • #4
Jan schreef:
Is dat voorstrijkmiddel voorgeschreven door de fabrikant van de latex ?
In de productgegevens van de desbetreffende latex staat: "Zuiging van de muur, vooral de reparatieplaatsen, wegnemen met *MERK* Wand voorstrijk (behandel de gehele muur)."

Remsey schreef:
Die voorstrijkspuiten zijn duur en het fenomeen voorstrijken is echt niet nodig, ik weet welke muurverf je hebt gekocht, die was beste keus consumentenbond 2004, heb ik thuis ook gebruikt. Verdun je eerste verflaag met water (mate van verdunning staat op verpakking) en de tweede laag onverdund. Dat scheelt je een hoop werk en tijd! Mocht je twijfelen neem dan het kleinste muurtje in huis als experiment.

succes!
Dat is idd de latex die ik bedoel. Mbt verdunning staat er in de productgegevens alleen dit: "Verdunning: Alleen indien nodig voor grote vlakken, tot ca. 5% water" Is dat wat je bedoelt? Is 5% niet erg weinig?

Is verdunde latex nog dik genoeg om te kunnen rollen met een vachtroller?

Mijn pas gestucte muren zuigen behoorlijk erg, als ik de test doe met de plantenspuit dan zie je het water gewoon binnen enkele seconden opgezogen worden door de muur. Werkt die verdunde latex net zo goed als echte voorstrijk om een dergelijke zuiging weg te nemen?
 

Remsey

  • #5
Je kan latex wel met meer water verdunnen dan 5%, dit water trekt in de muur met de acrylaatdispersie en het water verdampt de muur weer uit.
De uiteindelijke toplaag mag met maximaal 5% water verdund zijn. Dit ivm de compactheid en viscositeit. Kwa rollen geen probleem maar neem geen goedkope roller.

Mijn collega, uitgeroepen tot beste stucadoor van NL gebruikt een acrylaat toeslagmiddel dat de naam draagt van Nederlands jongste provincie. Bij elke bouwmarkt te koop en daarvan mengt hij een bekertje op 10 liter door de latexverf heen. Ook kun je het middel verdunnen met water en op de reparatieplekken voorsmeren. Zo hef je de zuiging op.

Experimenteer desnoods op een muur op zolder of op een stuk gipsplaat dat ook enorm zuigt.

succes!
 

Daze

  • #6
Bedankt! Is het nog nodig om vantevoren de muren en plafonds te ontvetten met 'de heilige Marc' of is het genoeg om enkel het schuurstof te verwijderen met een vochtige doek? En als ik wel moet ontvetten moet ik de muren en plafonds daarna dan nog naspoelen met gewoon water?
 

Remsey

  • #7
Ontvetten hoeft niet, met een vochtige doek afnemen kan nooit geen kwaad om los gips weg te nemen.

succes
 

Daze

  • #8
Vraag me alleen nog af hoeveel ik de latex moet verdunnen om voor te strijken en hoe ik dit het beste kan doen. De ene keer lees ik 10% verdunnen, de andere keer 50% en alles wat er tussenin zit. En hoe kan ik dit het beste uitmeten, een deel van de latex in een aparte emmer kiepen en dan gewoon water erbij gieten?
 

Daze

  • #9
Oh en, wishful thinking I know, maar is er echt geen manier om alles maar 1 keer te hoeven doen, dus een latex en voorstrijkmiddel ineen of zoiets. Het is niet zo dat ik lui ben maar het gaat om zo'n 300 m2 (wat ik dus 2 keer zou moeten doen inclusief voorstrijken, 600 m2 dus)... :oops:
 

Daze

  • #10
Heb dit weekend enkele muurtjes getext maar het resultaat is bedroevend. Heb de eerste laag latex verdund met 10% water en de volgende dag een laag onverdund er op gezet. Bij de laatste laag merkte ik al dat de latex, ondanks dat ik voorgestreken had, erg snel in de muur gezogen werd. Ik kon slechts zo'n halve m2 texen voordat de latex volledig droog/in de muur getrokken was en dan moest ik het nog heel snel doen ook.

De muurtjes zijn wel redelijk egaal kwa kleur maar als ik er schuin langs kijk, met strijklicht, dan zie ik overal matte plekken en strepen door de onregelmatige zuiging. Wat kan hiervan de oorzaak zijn of wat heb ik verkeerd gedaan? Ik moet er niet aan denken om op deze manier 300 m2 te doen... :(
 

Willlem

  • #11
Ik gebruik altijd flevopol bij zuigende opervalten, verhouding 1tot 5 delen water. Bij extra zuigend 1 tot 3.

Als je het met latex doet krijg je door de zuiging koppen, deze koppen laten de volgende laag meer glimmen en dekken ook beter, resultaat is dan "niet egaal"
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu