Voorstrijken Nieuw Stucwerk Voor Airless Spuiten

Grooveb0x

  • #1
Beste klussers,

De zoveelste vraag mbt tot voorstrijken. Ik weet het en heb al vele berichten gelezen die hier enigszins betrekking op hebben.

De situatie is als volgt.
De stucadoor is de komende dagen aan de gang en gaat alles glad stucen. Nu wil ik een Airless verfspuit huren en vervolgens 240m2 gaan spuiten. De vraag is of de muren moeten worden voorgestreken. Kan ik bijvoorbeeld de zuiging testen door met een plantenspuit met water te kijken of het intrekt of er zo afloopt?

En afgezien van de zuigkracht van de muur, hoe kan ik er achter komen of de muur voorstrijk nodig heeft voor de hechting van de latex?

Ik las in een eerder bericht op dit forum van Kees dat dezelfde latex gebruikt kan worden met een verdunning van 15%. Kan dit ook met 10%, laten we zeggen magere yoghurtdikte?

Patrick
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U hoeft dat niet te testen: vers stucwerk zuigt enorm in. Dus voorstrijken / spuiten is altijd noodzakelijk.

Als het eenvoudig wilt controleren kunt u de plantenspuittest toepassen: trekt het water vrijwel direct of binnen 2 a 3 minuten volledig in de ondergrond dan is voorstrijken gewenst, drupt het water gewoon van het oppervlak af, dan is deze voldoende verzadigd.

Voor wat betreft de aan te houden viscositeit van de muurverf:

Dat ligt er aan of u de voorstrijklatex wilt gaan verspuiten of met de roller wilt aanbrengen. Voor de air-less zijn de verdunningswaarden even anders dan voor een vachtroller.

De grootte van de nozzle, grofheid van het filter, de omgevingstemperatuur temperatuur en de insteldruk zijn mede bepalend voor de aan te houden viscositeit van de verf. Hiervoor zijn tabellen beschikbaar die de verhuurder aan u beschikbaar kan stellen. Hierop kunt u in 1 oogopslag zien wat u moet aanhouden.
 

Grooveb0x

  • #3
Hoi Kees,

Bedankt voor je antwoord.

Wij willen de muren en het plafond gaan voorstrijken met een roller. Mits dit geen structuur aan de muur aanbrengt. Weet u hier meer over? En wat voor roller is het best geschikt om zo weinig mogelijk structuur te krijgen?

Wij hebben een transparante voorstrijk gezien en hebben het idee om daarmee voor te strijken. Edit: Ik lees net op verschillende fora dat dit niet zo'n goed idee is en een ramp om aan te brengen. Wat jij bedoeld is dus voorstrijken met dezelfde latex als de toplaag? Is het ook mogelijk om een pot wit te halen en daarmee voor te strijken alvorens de kleur op de spuiten? Anders word het allemaal 2x zo duur. Gebruik liever dan een emmer wit verdund met 15%.

Als ik daarna airless ga spuiten, wat raad u dan aan wbt de verdunningswaarde? 15%? Ik hoorde bij het verhuurbedrijf iemand zeggen dat hij echt niet meer dan 10% zou verdunnen. De verf is ook nog is extra dekkend en de airless kán onverdunde verf verspuiten.

Patrick
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Een roller met lage poolhoogte en harde kern. Lage poolhoogte geeft het minste structuur. Werk wel met 2 personen en nat-in-nat om aanzetten te voorkomen.

Kijk, en dat is nou het voordeel van werken uit 1 pot: 1 deel gebruikt u om met de roller voor te strijken, en het andere deel om te verspuiten.

Wel separeren natuurlijk, dus neem van het product zoveel als nodig is om voor te strijken en verdun dit 10/ 15%. Het resterende deel gebruikt u om volgens opgave van de verhuurder te verdunnen ( of niet ) en dan te verspuiten.

Dit is mede afhankelijk van de tipset en het mashfilter die de verhuurder in de spuit stopt en niet vanuit hier te bepalen.

Vindt u dat te kostbaar, dan kunt u natuurlijk met een goedkope muurverf voorstrijken. Let wel: het resultaat wordt bepaald door de ondergrondbehandeling. Wij gebruiken dus geen goedkope grondlagen om daaroverheen dure afwerking te zetten. Maar u bent natuurlijk vrij in uw toepassing.
 

Grooveb0x

  • #5
Ik was ook niet van plan een goedkope pot te kopen. Wel hetzelfde merk maar dan de ongekleurde variant. Deze zijn vaak net iets goedkoper.

Zou het ook mogelijk zijn om deze de verspuiten ipv met de roller te doen? Moet er dan een andere combinatie zijn van tip en filter?

Wat bedoeld u precies met nat-in-nat?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Vanaf hier is dat niet te beoordelen om redenen die ik al heb genoemd.

In principe kunt u elke vloeistof verspuiten.

Nat-in-nat: het opzetten en inrollen op de vorige baan voordat deze is ingedroogd. Hiermee voorkomt u aanzetten en banenbontheid.

Heeft u geen ervaring met verspuiten van verf, oefen dan eerst een paar proefvlakken. U bent niet de eerst waarbij het op een grote teleurstelling uitloopt door gebrek aan ervaring: het is een vak apart.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu