Voorkomen krakende OSB-platen ondervloer

Kavermeer

 • #1
Ik ga op zolder OSB-platen (veer en groef) leggen als ondervloer. Nou heb ik eerder wel eens last gehad van kraken op de plaatsen waar de lange kanten van de platen tegen (of in) elkaar zitten. Ik had de platen toen niet gelijmd, en ook niet gefixeerd d.m.v. achterhout o.i.d.

Wat is de geadviseerde methode? Lijm, achterhout, of is dat niet nodig maar zaten de platen de vorige keer te strak tegen elkaar o.i.d.?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Eerst controleren of de vloerbalken stevig genoeg zijn, en niet teveel doorbuigen.

  De mes/groef doe je haaks op de balken en de kopse kant op een balk. Lijmen hoeft niet, en ze mogen strak tegen elkaar. Schroeven met een stukje gladde schacht.

   

  Kavermeer

  • #3
  Deze platen hebben mes en groef rondom. De balken zijn stevig genoeg, maar er ontstaat iets vering midden tussen de balken. Het kraken ontstond tussen de balken (ruim 50 cm afstand) bij het schuiven van de lange kant van de platen tegen elkaar.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ik bedoel rekenkundig sterk genoeg. Dat ze zo doorbuigen betekent meestal dat ze niet sterk genoeg zijn.

  Ook bij vier-zijdig gegroefd, zou ik de kopse kant op een balk doen.

  Misschien moet je een dikkere plaat kiezen. De plankdikte is afhankelijk van de h.o.h. maat van de balken. Ik weet daar geen richtmaten voor, misschien iemand anders?
   

  Kavermeer

  • #5
  De balken veren niet door, dus die zijn zeker sterk genoeg. De platen veren iets door - voldoende om te kunnen kraken, maar niet zoveel dat je het merkt als je er overheen loopt.

  Ik denk dat je dat ook niet kunt voorkomen, iets van beweging zal er altijd in zitten. Maar de vraag is hoe je kunt voorkomen dat ze gaan kraken als ze bewegen. Daar ben ik nog niet echt uit.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu