Voorheen open balkon dichtmaken

rvdborn

  • #1
Goededag samen,

Ik ben bezig met de renovatie van ons appartement aan zee en toch even benieuwd hoe jullie het volgende zouden aanpakken. De situatie is als volgt.

Voorheen is open balkon dicht gemaakt middels een kunststof kozijn. Het oorspronkelijke buiten kozijn stond nog in de slaapkamer zodat er een serre/bijkeuken ontstaat. De serre is toegankelijk vanaf de (oude) keuken. Het oude buitendeurkozijn was afgetimmerd met stucplaat en heb ik eruit gehaald, net zoals het voormalige buitenkozijn. Zie fotos.

Er zijn grofweg een viertal werkzaamheden die moeten gebeuren?

1) Nu wil ik deze doorgang dicht maken met cellenbeton en stucen zodat deze aansluit op de binnenmuren en haaks op de buitenmuur. Is het nodig om tussen de buitenmuur en cellenbeton nog een folie te plaatsen en af te timmeren met een gipsplaat? Of gewoon muurtje bouwen, kieren purren en stucen?

2) De onderkant van het kozijn is ook van kunststof. Vanwege de gure wind en omdat dit direct het buitenkozijn is wil ik wat extra isolatie toevoegen. Daarnaast wil ik de onderkant laten stucen. Is een PIR plaat en daar een stucplaat tegenaan voldoende? Of moet ik toch gaan werken met folie en ventilatie?

3) De ruimte links waar achter de hemelwater afvoer loopt was al afgewerkt met een regelwerk, glaswol, folie en stucplaat. Het regelwerk willen we dieper maken zodat dit gelijk valt met de slaapkamer muur. Is de isolatie zo toereikend of wordt er zouden jullie dit anders aanpakken.

4) In de linker boven hoek hebben we recent last van doorslaand vocht door het betonnen open balkon van de boven buren. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? Behandelen van onder en gewoon overheen stucen? Ook druppelde het via de dikke bout die jullie in de houtenbalk zien zitten ter afwerking/bevestiging van het kozijn. Deze is het beton geschroefd.

Alvast bedankt voor het meedenken, ik ben benieuwd naar jullie mening.

Hartelijke groet,
Remco

situatie.jpg Klus 1.jpg Klus 2.jpg Klus 3.jpg Klus 4.1.jpg Klus 4.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Die lekkage heeft prioriteit. Als je dit niet goed aanpakt, is het niet verstandig om die ruimte bij je woonkamer te betrekken. Om dit goed te doen, moet het bovengelegen balkon waterdicht gemaakt worden. Met dakbedekking erop dus. Denk ook aan de isolatie van dit plafond, je wil niet zo'n grote koudebrug in huis.

Doe al deze werkzaamheden in overleg met de vve.

Tegen een gure wind heeft trouwens extra isolatie geen zin. Je moet dan de kierdichting verbeteren.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: rvdborn

rvdborn

  • #3
Hi Ijkenhout,

Bedankt voor je reactie, erg fijn. Ik had er zelf nog niet over na gedacht dat dit ook als een koude burg fungeert. Betekent dit dat de druppels in de rechterhoek op deze foto door condens van binnenuit kan komen?

Naast aanpak van het balkon bovenburen, hoe adviseer je het plafond te isoleren?

Betreft de isolatie van de onderkant raamkozijn. Het hoofddoel is om dit strak af te werken zodat dit gestuct kan worden. Aangezien ik er dan toch iets van een rachelwerk op ga monteren (denk met montagekit, geen gaten) en daar diamond board tegen aan, dacht ik dat ik er net zo goed iets van isolatie tussen kan stoppen. Wellicht kan ik dan ook een PIR plaat en diamondboard er direct op verlijmen?

Bedankt wederom voor het meedenken en advies.

Groet, Remco

Vocht.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als die druppels uit dat gat komen is het waarschijnlijk lekkage. Beton is ook niet waterdicht, dus condensatie is vooralsnog niet aan de orde. Je moet het eerst waterdicht maken voordat je gaat isoleren.

Isoleren kan met elk isolatiemateriaal aan de onderkant. Of (indien dit mogelijk is) met een drukvast materiaal op het balkon erboven.

Onderkant raamkozijn: prima gedachtengang om er meteen wat isolatie bij te doen. Ik bedoel vooral te zeggen dat de kierdichting ook zeer belangrijk is. Het kozijn en glas zijn wel meestal de zwakke plekken, dus extra isolatie werkt maar beperkt. Als er geen HR++glas in zit loont het om dat meteen te doen.

Een isolatieplaat met gipsplaat erop is prima. Bedenk wel eerst hoe je de randen / vensterbank gaat maken.

Is dat hsb-wandje een buitenmuur? Let dan op de juiste plaatsing van de folies.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

rvdborn

  • #5
Oke, als het geen condens is moet het toch van bovenkomen, op dat balkon ligt een tegelvloertje, maar die zal na 60-70 jaar ook niet meer waterdicht zijn. Ook via de bout druppelt het inderdaad. We gaan met de bovenburen in gesprek.

Het glas in het raamkozijn is HR+, maar dan weet ik een een beetje wat de mogelijkheden zijn, komt goed. Vensterbank is waarschijnlijk niet nodig. Het is grote slaapkamer en komen gordijnen voor.

Dat HSB wandje is een oude balkonkast, loopt nog een hemelwater afvoer achter. maar is bij en buren met een vergelijkbaar HSB wandje dichtgemaakt en voorkant is dicht gemetseld. In mijn geval is volgorde van buiten naar binnen: houtenplaat, folie, rachelwerk, steenwool, folie, ventilatielaten, waterafstotende gipsplaat.

Dit hebben we alleen gelijkgezet met binnenmuur, goed bevestigd, en rondom met pur afgedicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu