Voorgevel met wapening van de vloer

Marcusso

  • #1
Tijdens het klussen in huis ben ik weer wat tegen gekomen. Wellicht kunnen jullie me verder helpen.

Het betreft een huis uit 1900, waar in 2000 fundering herstel heeft plaatsgevonden. Hierbij is het huis voorzien van heipalen en zijn de zijmuren verankerd. De voorgevel van het huis is nog dubbelsteens, behalve de onderkant. Dus ik wilde dit aanpakken.

Nu haalde ik de onderkant los, dit leek een grote trespa plaat en hier achter zat een houten framewerk met piepschuim. Ik had verwacht een stenen muur aan te treffen maar vervolgens kwam de muur naar beneden zetten, even schrikken!

Als ik nu verder kijk lijkt het zo te zijn dat de voorgevel iets ingeslepen is en dat de wapening van de betonvloer omhoog loopt. Dit was vervolgens dicht gesmeerd met zandcement (het leek wel een zandbak wat er af kwam). Echter door gebrek aan ventilatie was dit erg vochtig en het ijzerwerk vertoont roest.

Ik heb een gedeelte van het zand weg gehaald, en de inkeping is ongeveer 3-4cm. Met een ijzerborstel is al snel weer normaal ijzer zichtbaar.

Hoe is dit het beste aan te pakken? Ik zat te denken aan alles goed schoonmaken, laten drogen en zo goed mogelijk ontroesten. Daarna behandelen met een 2K corrosiebescherming en weer opnieuw dichtsmeren (wat voor mortel?)

Daarna wil ik de muur voorzien van ventilatielatten en PIR isolatie. Wellicht slim om een paar stootvoegen open te maken?

Gevel staat niet aan de regenkant (oost), vertoont geen scheuren en geen vochtuitslag aan de buitenzijde.
IMG_1517.jpeg

IMG_1520.jpeg
IMG_1526.jpeg
 

Marcusso

  • #2
Ik heb er nog even verder naar gekeken en heb nu het volgende stappenplan:

- Schoonmaken van het zandcement (meeste al gedaan)
- Ontroesten
- Corrosie beschermer aanbrengen
- Gronden
- Dichtsmeren met een reparatie mortel

Daarna
- 2 Stootvoegen open maken onderzijde
- 1 Stootvoeg op maken bovenkant tussen de ramen
- Ventilatielatten plaatsen
- Isoleren met PIR 2 zijdig alu, dichttapen van de naden en afpurren zijkanten
- Afwerken met gips (diamondboard)

Is deze werkwijze geschikt of wellicht hebben jullie nog op en/of aanmerkingen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Is dit constructief onderzocht? Als er een muur naar beneden komt, is er iets goed mis. Blootliggende wapening is ook niet best.

Repareren van blootliggende wapening doe je met een betonreparatiemiddel. Lees goed de verwerkingsvoorschriften, daar staat de voorbehandeling in.
 

Marcusso

  • #4
@IJkenhout Thnx nog voor je reactie. Ik heb er een deskundige naar laten kijken en de wapening had eigenlijk geen functie. Waarschijnlijk door een vorige DHZ'er gemaakt om de zandcement te ondersteunen die er op gesmeerd is.

Dit is compleet weg gehaald.

Echter heb ik de gevel wel laten verstevigen met spiraalankers, zat een klein scheurtje. Komt nu een voorzetwand waarbij ik de spouw (tussen de steens muur en het PIR) laat ventileren met open voegen.

De muur is nu na een maand al een stuk droger dan toen ik het open trok. Stenen zijn weer roze aan het worden ipv dieprood.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Goed dat het onderzocht is.
Als die wapening verder geen functie heeft, slijp het dan af. Liefst 15mm diep in de vloer. Met een primer behandelen en met een mortel vlak afwerken.

1682325128820.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Marcusso schreef:
De muur is nu na een maand al een stuk droger dan toen ik het open trok. Stenen zijn weer roze aan het worden ipv dieprood.
Zou zeker nog eens verder zoeken volgens mij zit het bouwfysisch niet goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu