Scheur boven latei voorgevel

Evert67

  • #1
Bij de door ons onlangs aangekochte woning uit 1961 zit een scheur boven de latei, deze zit volgens de bouwtekening achter de voorste rij stenen. Is dit door krimp/uitzetting of heeft deze latei onvoldoende draagkracht?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Of door verschil in zetting. De scheur in het buitenblad volgt keurig de afdracht van de belasting in het metselwerk. Zit de scheur ook binnen?

Een woning van 60 jaar oud zal zijn kleine gebreken hebben.
 

Evert67

  • #3
Bedankt voor je bericht. Bij de bouwkundige keuring werd geadviseerd dit verder uit te zoeken. Hij vond het erg verdacht, maar hij wist niet dat er al een latei achter zat. Dit is nergens te zien maar staat wel op de bouwtekening. De huidige aannemer ziet er geen probleem in, vandaar dat ik nu met dit dilemma zit vanwege de tegenstrijdige meningen.
Aan de binnenzijde is geen scheur te zien, hier schijnt het stucwerk een paar jaar geleden vernieuwd te zijn, maar hier is dus geen scheur doorheen gekomen.

Geen probleem om me zorgen over te maken dus?

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zie geen latei. Plaats eens de tekening waar dit op staat.

De scheur is overigens geen reden tot zorg. Pas als je bv. het kozijn wilt vervangen, is het handig te weten of er echt een latei verborgen achter zit.
 

Evert67

  • #5
Nog een vraagje, waar de bouwkundige keuring en aannemer niet zo'n probleem zagen, maar waarover ik nu op dit forum lees dat het wèl een probleem is als de scheur aan de binnenkant ook zit en ik me toch wel zorgen maak. Dit is het geval bij deze scheur. Op de foto zie je een verticale scheur op een stuk van ongeveer 60cm muur onder een ongeveer 4 meter breed raam. Het raam is onlangs ook verticaal gebarsten geweest (was 6mm enkel glas) en vernieuwd.

Aan de binnenkant van de muur zit een scheur van een paar mm breed. En ook in de vensterbank, zoals je kunt zien.

Zou ik me hier mogelijk zorgen moeten maken over de fundering? Of is dit ook zetting? Het is een lang en smal stuk muur..

 

Evert67

  • #6
Ik zou inderdaad het kozijn willen vervangen, het is nu enkel glas.
Dit is het gedeelte van bouwtekening. Links het raam met de "verborgen" latei. Rechts nog het lange raam met de scheur in het metselwerk eronder.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Je hebt de woning onlangs gekocht. Heb je een bouwkundige keuring uit laten voeren?
 

Evert67

  • #8
Ja, ik heb een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Hier kwam uit dat er boven het kleinere raam (1ste foto) een latei zou moeten, het gewicht was te hoog voor enkel een niet functionele rollaag. Dit zou ook de reden zijn van die scheur. Later kwamen we op de bouwtekening er dus achter dat er al een latei in zit, maar niet te zien achter de eerste laag stenen.
Op een slaapkamer op de eerste verdieping is aan de binnenzijde ook wel degelijk een latei te zien (aan de buitenkant dus niet). Ik ga er dus van uit dat deze overal volgens de bouwtekening zijn ingelegd.


Wat betreft het lage muurtje onder het lange raam (2e foto) kwam uit de bouwkundige keuring dat er uitgerekend moet worden of de lange latei boven het raam wel voldoende draagkracht en oplegging heeft, anders zou er wellicht een kolom onder moeten of een nieuwe latei met meer oplegging. De scheur op de foto en de verticale barst in het raam zou komen door een te grote druk (te grote overspanning en te weinig oplegging) op de latei. Later kwamen we erachter dat er al een kolom onder deze latei staat, iets uit het midden van het raam (witte ronde kolom zat verborgen achter wit gordijn). Deze kolom staat niet op de bouwtekening, maar staat er dus wel.

De aannemer vindt beide scheuren niet zorgwekkend, terwijl bij de bouwkundige keuring er dus meer zorgen waren (maar die had dus niet de juiste info, dat de latei al ondersteund werd door een kolom).


Moet ik me over de scheur op de 2e foto meer zorgen maken? Afgezien van deze door en onder de vensterbank zijn er aan de binnenkant van deze ruimte verder geen scheuren.

Daarbij denk ik ook, die latei zit er toch al 60 jaar zo in, zo fout kan die constructie niet zijn. Of zie ik dat verkeerd?

Kan ik er van uit gaan dat er bij funderingsproblemen meer schade te zien zou zijn?

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Glasbreuk ter plaatse van een scheur in de gevel is nooit goed. Dat geeft aan dat er een grote belasting op het glas heeft gestaan. Echter vanaf afstand is niet te oordelen wat de oorzaak is. Ongelijke zetting van de fundering zou een oorzaak kunnen zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Als er een scheur in het glas zit is het inderdaad nodig meer onderzoek te doen.

Een extra kolom die niet op een constructietekening staat vind ik verdacht. Ik denk dat het verstandig is er een funderingsdeskundige / constructeur er naar te laten kijken. Geen aannemer dus, maar een adviseur.

De betonlatei op de foto is waarschijnlijk alleen voor het binnenspouwblad. Het buitenspouwblad heeft vermoedelijk geen latei, alleen de rollaag. Bij vervangen kozijn kan er een latei ingemaakt worden, of je kiest voor een nieuw, dragend kozijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu