Voorbeeld leidingschema keuken

we gaan onze keuken zelf plaatsen en kopen ook de apparatuur niet bij de keukenleverancier. Dan kun je dus ook geen installatieschema van hen krijgen alleen boven-en vooraanzicht. Ook niet tegen betaling.
Achter de kastjes zou geen ruimte zijn voor leidingwerk. De aannemer wil een leidingschema voor loodgieter en elektricien. (Ik denk omdat hij die verantwoordelijkheid niet wil?)Ik heb echt al erg lang zitten zoeken op internet naar normen/ voorbeelden maar kan niets vinden. Heeft iemand wat nuttige uitganspunten waarmee ik zelf zo'n schema kan maken? Of een voorbeeld van een andere keuken?
Hoe ver boven de grond? Kan ik inbouwstopcontacten achter een ladekastje zetten? voor de oven van het vrijstaande fornuis mag dat er achter? Voor de koffiemachine is krachtstroom nodig; kan dit ook achter een kastje ? verder de gangbare apparaten, onderbouwafzuigekap, gasfornuis met elektrische oven, vaatwasser. vrijstaande koelkast.
alvast bedankt!
 
Nooit WCDs achter inbouwapparatuur. Je moet er via een kastje ernaast bij kunnen om de stekker eruit te kunnen trekken.

En WCDs met stekkers steken vaak toch nog wat uit de muur. Dus laden die helemaal tot achteren doorlopen hebben de kans niet helemaal dicht te willen als er een WCD achter zit.

Heeft de elektrische oven ook krachtstroom nodig, net als de koffiemachine? Dan moet je ook rekening houden met de groepenkast, want daar komen dan in ieder geval twee krachtgroepen in. Leidingdiameters voor die groepen moeten groter dan voor de andere groepen. En mogelijk is een standaard 3x25A aansluiting van het energiebedrijf dan niet zwaar genoeg. Een zwaardere netaansluiting kost meer per jaar aan vast recht.

Verder moeten de kleinere verbruikers in de keuken in ieder geval over twee verschillende lichtnetgroepen verdeeld worden.Liefst van verschillende aardlekschakelaars zodat je stroom/licht over houdt in de keuken als er één aardlekschakelaar uitvalt.

Samenvattend, je hebt je een heel groot probleem op de hals gehaald door de verantwoordelijkheid van het passen van de apparatuur in de keuken, het plaatsen van de leidingen, de loodgieter en het groepenplan volledig op je eigen schouders te nemen. Er is geen mogelijkheid meer om dat centraal bij één partij neer te leggen?

Bij de keukenboer zou ik die verantwoordelijkheid trouwens sowieso niet neerleggen. Hun kennis van elektrisch reikt vaak net tot het punt van "het werkt toch?" maar een goede elektrische installateur zou hier veel in kunnen betekenen lijkt mij.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker
Ik kwam laatst op een ander forum toevallig een soortgelijke vraag tegen, waarna er door enkele gebruikers wat voorbeelden werden gedeeld.

Zie hier:
en hier:

Ter inspiratie wat voor soort documenten een keukenleverancier doorgaans aanlevert / wat een aannemer gewend is te ontvangen.

WCD's inderdaad niet achter de inbouwapparatuur, maar ernaast voor apparatuur die op de grond staat (vaatwasser, fornuis), of erboven / eronder voor apparatuur in hoge kasten (inbouwoven etc). WCD voor een onderbouwafzuigkap natuurlijk achter het bovenkastje.

Afhankelijk van de plinthoogte, zou je alles hier achter kunnen zetten (behalve voor de afzuigkap)? Dan wel even opletten met eventueel hoog ingebouwde apparaten (oven?) of het snoer het wel red tot aan de grond. Doorgaans kun je de snoerlengte gewoon vinden in de documentatie.

Achter een kast en dus ook achter een ladekast, is normaalgesproken wel enkele centimeters ruimte. Een haakse stekker in een inbouw WCD past normaalgesproken nog achter de achterwand van de kast en zit dus ook niet in de weg voor een lade. Maar ja, "normaalgesproken", is niet altijd. Misschien wijkt jouw keuken wel af, aangezien de leverancier aangeeft dat er achter ook geen ruimte is voor leidingwerk...

(Zou denken dat je dan in de keuken ook geen oven in mag bouwen, want voor dergelijke inbouwapparaten wordt ook voorgeschreven dat er wat ruimte achter de kast is voor ventilatie)

Wat voor een koffieautomaat wordt dat, op krachtstroom? En zit daar al een stekker aan of moet je zelf nog een aansluitsnoer en stekker regelen?

Een Perilex inbouw contactdoos met Perilex stekker is redelijk plat. Van CEE aansluitmateriaal kun je dat niet echt zeggen...
 
Laat je het resultaat ook hier zien straks? Samen met de aanzichten / plattegronden van de keuken?

Kunnen we even meekijken of je misschien iets mist.
 
Je kan misschien de elektricien van de aannemer vragen om rond de keukentafel even mee te willen schetsen.

Sommige apparaten hebben in de montagehandleiding een tekening zitten waar het leidingwerk moet zitten.
 
ik ga mijn best doen. Even voorafgaand keuzestress nu van fornuis en koffiemachine (op krachtstroom), afzuigkap (recirculatie of toch een gat door de kast en muur) die we nu opeens snel moeten kiezen omdat de aansluitingen gemaakt moeten worden. 2 of 3 fasen en hoeveel watt.. wel of niet met afvoer (ja dat zit op sommige koffiemachines) had me dat totaal niet gerealiseerd! Als je op internet ziet "volgende dag in huis" neig je naar uitstel. zo fijn dat jullie meedenken:) zeker laat ik het zien hier
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu