Vonkontsteking gaskookplaat op Perilex stekker?

System7

  • #1
Voor de elektrische vonkontsteking van mijn nieuwe gaskookplaat heb ik 230V nodig op een plek waar nu nog geen wandcontactdoos zit. Wel heb ik voor de toekomst een (nu nog niet aangesloten) 5-aderige kabel aangelegd die onder het werkblad in een Perilex wandcontactdoos uitkomt. In de meterkast hangt deze kabel nu nog los.

Mijn vraag is: mag ik een Perilex stekker aan de gaskookplaat maken (in plaats van de gewone netstekker die er nu op zit) en dan drie aders van de vijf (L1, N en PE) tijdelijk gebruiken om 230V op 1 van de 3 fasen van de Perilex wcd te zetten? In de toekomst kan ik of de volgende bewoner dan de gaskookplaat verwijderen, de 5 aders in de meterkast aansluiten op de 3 fasen en bijv. een inductiekookplaat aansluiten.

Noot: mijn huis heeft op dit moment nog geen 3-fase-aansluiting, anders had ik alles al compleet kunnen aansluiten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ik zie geen bezwaar. Perilexidozen worden voor vanalles gebruikt en je moet sowieso altijd meten, voordat je iets aansluit op een Perilexdoos die je niet zelf hebt aangelegd.
Wel veilig werken. Dus als je de oude stekker eraf hebt geknipt, adereindhulzen op de draden crimpen. Bij het aansluiten van de leiding in de groepenkast komt ook e.e.a. kijken. Als je geen ervaring hebt met werken in de groepenkast, dan zou ik een installateur erbij halen.
 

System7

  • #3
Dank!
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
14
4

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu