Volledig CV, buizen en radiatoren verwijderen

Bj1979

  • #1
Beste allemaal,

ik ben hier nieuw maar zal hier waarschijnlijk veel tijd gaan besteden. We gaan namelijk vanuit een nieuwbouwwoning naar een huis uit 1937 :D

Jullie raden het al er moet eea gebeuren en dat kost helaas allemaal heel veel geld. Om iets te besparen wil ik (voornamelijk) demonteer klussen zelf oppakken, het aanleggen moet door de specialist want ik heb 2 linker handen :roll:

Het huis heeft momenteel een CV uit 1960, smalle leidingen en overal plintradiatoren. Nu willen wij dit gaan vervangen door een stevige HR+++ CV (voor verwarming en heet water, tips?), nieuw buizenwerk (ik begreep dat de huidige te smal zijn) en nieuwe grotere radiatoren. Het Evohome systeem lijkt mij ook erg prettig.

Er wordt straks 2 maanden geklust in de woning voordat we erin trekken. In die tijd hebben we wel water nodig (niet perse warm).
De vraag, als ik nu zelf de CV, buizen, radiatoren ga demonteren hoe pak ik dit dan het beste aan?

Stekker uit CV, op het laagste punt water aftappen, radiatoren eraf schroeven en buizen doorzagen en verwijderen?

Hie zit dan het koudwater verbonden met de kranen? Loopt dat ook via de CV? Of is hier zonder foto niks over te zeggen?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het koudwater staat volledig los van de CV.

Als het een ketel alleen voor CV is, dan zit die normaal gesproken helemaal niet verbonden met de waterleiding. Het vullen van het CV circuit gaat via een vulslang. Ergens anders in huis zit dan een geijser of boiler.

Als het een combiketel is, die dus aan gaat als je warmwater gebruikt, dan geldt voor het CV circuit hetzelfde.
Maar voor het tapwater zit hij dan natuurlijk wel aan de koudwaterleiding. Hier hoort bij de ketel een kraantje in de koudwaterleiding te zitten, met drukbeveiliging, waarmee de toevoer van koud water naar de ketel afgesloten kan worden. Als dit kraantje dicht zit, en de leiding ervoor niet beschadigd wordt, kan de CV ketel worden weggehaald.

Als zeker is dat de huidige boel weg moet dan is het verder inderdaad zoals je omschrijft: CV ketel uit dus gas en elektra naar de ketel afsluiten, op een zo laag mogelijk punt het smerige CV water aftappen, ergens bovenin een ontluchter open doen om dit sneller/beter te laten gaan, verder inderdaad voorzichtig de boel demonteren.
Let op: CV water geeft zwarte vlekken dus wees voorzichtig vanwege je kleding, vloer e.d. :mrgreen:
 

zeelucht

  • #3
Hi, Ben hier al poosje aan het lezen en had een vraagje over combiketel verwijderen.
Ik heb geen gas meer.
Nu wil ik vast een radiator verwijderen om er een plank op te hangen dus bijvullen hoeft niet meer als ie leeg is, maar ik wil wel mijn koud water naar de douche behouden, maar die gaat via de combiketel toch?
Als ik de inlaatcombinatie dicht draai, komt er toch met kracht zelfs water uit de vul dop van de cv leidingen. Ik heb al 7 liter opgevangen. Maar water stroomt niet omhoog dus hoe kan dit dan?
Om het koudwater op alle kranen te behouden kan ik dan onder de inlaat combinatie een afsluitdop plaatsen en dan zo de cv ketel weg halen? Of moet ik die leiding verbinden met de warmwaterleiding van de cv ketel zodat het een circuit blijft.
Misschien iemand die me kan helpen? Dank alvast
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
@zeelucht

Je kunt voor je vraag beter even een nieuw, eigen topic starten.
Het heeft geen enkele zin om je vraag bij een of ander topic uit 2014 te droppen.
 
  • Like
Waarderingen: zeelucht

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu