Volgorde stucen kastenwand keuken

ErwinSteinmeier

  • #1
Beste klussers,

Binnenkort krijgen wij de sleutels van onze nieuwbouwwoning. Ik heb een vraag m.b.t. de volgorde van stucen.

Wij hebben voor onze keuken een nis van 183,2 cm gemaakt waarin de kastenwand (1.80 meter breed) komt. De kastenwand wordt zwevend gemonteerd. Om de kastenwand wordt een afwerkplint van 1,6 cm breed gemonteerd. Dus de kast inclusief afwerkplinten moet precies passen in de nis (183,2 cm). De kastenwand is 208 cm hoog. Het plafond is 265 cm hoog. Boven en onder de kastenwand wordt een mdf-plaat gemonteerd die achteraf wordt gestuct zodat het 1 zwevend geheel wordt.

De keukenleverancier heeft aangegeven dat het verstandig is om de keuken achteraf te laten plaatsen. Zij adviseren de volgende volgorde:

1) Hele huis laten stucen/schilderen behalve het muurtje van de kastenwand (deze is in totaal 321 cm breed).

2) Vervolgens kastenwand laten plaatsen inclusief afwerklat/plint. Keukenleverancier plaatst dan boven en onder kastenwand gipsplaat.

3) Daarna muurtje kastenwand (incl. gipsplaten) laten stucen/schilderen. En nu komt het: de keukenleverancier adviseert om tegen het afwerklatje/plint van de kastenwand te laten stucen. Keukenleverancier geeft aan dat er in hun volgorde wel kans is op scheurvorming als je tegen het latje van de kastenwand aan stuct. Zij adviseren daarom om achteraf eventuele naden dicht te laten kitten.

Vraag: levert deze volgorde het mooiste stucresultaat op? Ik was (als leek) in de veronderstelling dat de volgende volgorde een mooier stucresultaat oplevert:

1) Kastenwand zonder afwerkplinten plaatsen
2) Boven en onder kastenwand mdf-platen monteren
3) Muur kastenwand (incl. gipsplaten) laten stucen en schilderen.
4) Vervolgens afwerkplinten kastenwand monteren

Dank voor het meedenken!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat is de functie van het MDF? Waarom niet van hetzelfde materiaal als de muur ernaast?

Een schets van de kastenwand/nis is ook welkom. Ik snap nog niet helemaal wat de bedoeling is.

Sowieso gebruik je geen MDF als het gestuct moet worden. Dat doe je met (bv) gipsplaat. Maar een overgang naar een ander materiaal geeft altijd een risico op scheurvorming.
 

ErwinSteinmeier

  • #3




Als het goed is heb ik nu twee foto's toegevoegd (1 van de plattegrond en 1 van het gewenste resultaat).

Ik bedoel inderdaad gipsplaten en geen MDF-platen. De reden dat ik gipsplaten wil gebruiken is dat de kastenwand maar 2,08 meter hoog is. Ik wil een zwevende kastenwand. Daarom wil ik de boven- en onderkant dicht maken met gipsplaten en dan laten stucen.

De vraag is alleen welke volgorde het mooiste stucwerk oplevert.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bedankt voor de afbeeldingen. De vraag is dus of de afwerklat voor of na het stucen geplaatst moet worden.

Komt de kast iets terug te liggen in de nis of steekt deze uit?

Ik ben er voor om eerst alles te laten stucen, dan pas de kast te laten plaatsen en als laatste de afwerking. Maar dit is wel afhankelijk van het detail, waar de kast zit en of het afwerklatje voor het stucwerk langs komt.
 

ErwinSteinmeier

  • #5
Dank voor reactie.

De kastenwand zal 5 cm uitsteken. De kastenwand is zelf 1.80 meter breed. De afwerklaten zijn 1,6 cm breed. Dus de kastenwand incl. latten zouden dus precies in de nis van 1.832 cm kunnen passen. De latten worden dus niet op muur geplaatst/gelijmd, maar vallen in de nis (als het goed is). Er zijn dus 2 opties:

1) Kastenwand plaatsen incl. latten, gipsplaten boven en onder kastenwand monteren en vervolgens tegen de latten aan stucen (kastenwand steekt immers 5 cm uit). Vervolgens indien nodig kitten voor een nette afwerking.

2)Gipsplaten boven en onder kastenwand plaatsen. Vervolgens muur stucen. Kastenwand plaatsen incl. latten. Nadeel van deze optie is dat je heel nauwkeurig moet uitrekenen hoe hoog de gipsplaten boven en onder de kastenwand worden (voor de kastenwand heb je 208 cm ruimte nodig). Vervolgens moet je ook heel voorzichtig de kastenwand plaatsen want onder en boven de kastenwand zitten al de gestucte gipsplaten gemonteerd.. Het is de vraag of het überhaupt wel mogelijk is de kastenwand te plaatsen zonder het stucwerk te beschadigen..

Ik neig dan ook naar optie 1.. Jij?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
In plaats van gipsplaten kan je ook Ytong gebruiken. Of nog beter: hetzelfde materiaal als de wand van gemaakt is. Dan is het minder kwetsbaar en kan je de kast na het stucen plaatsen.

Anders tegen de afwerklatten aanstucen. Na het stucen de naad insnijden en afkitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu