Voldoende mogelijkheden voor inductiekookplaat met afzuiging?

DENNIS1979

  • #1
Hoe eenvoudig is het voor een gekwalificeerde elektricien om in deze situatie een inductiekookplaat met eigen afzuiging te plaatsen in plaats van de gaskookplaat?

Wij gaan binnenkort verhuizen naar een woning uit 2007. Op de plek van de huidige keuken, willen wij ook de nieuwe keuken realiseren, en daarbij willen we geen leidingen gaan verleggen, omdat we dan 125m2 vloerverwarming moeten vernieuwen. Op zich voldoet de indeling van de huidige keuken ook meer dan prima, dus de plaats van de kraan, afvoer, ovens, afwasmachine etc. kan hetzelfde blijven. De vraag waarvoor ik naar een antwoord zoek, komt voort uit de wens om de huidige gaskookplaat en afzuigkap in te wisselen voor een inductieplaat met ingebouwde afzuiging.

Deze zou moeten komen in het kookeiland waar nu de gaskookplaat zit. Verder zitten er op de electra aansluiting in het kookeiland een vaatwasser, een afzuigkap en 2x2 of 3x2 stopcontacten aangesloten. In de nieuwe situatie moet de vaatwasser terugkomen, enkele stopcontacten liefst ook, maar dat is geen absolute noodzakelijkheid. Er komt geen Quooker in het eiland.

De huidige eigenaren zijn niet heel technisch onderlegd en weten niet precies of er loze leidingen zijn aangelegd, vandaar dat ik zelf even mocht komen kijken onder het eiland. Daarvan heb ik de bijgevoegde foto's gemaakt. Probleem daarbij is dat alle aansluitingen uit de grond komen op de plek waar een koof gebouwd is. Voor ons is dat straks geen probleem, omdat we die toch afbreken, maar het maakte het onmogelijk om goed te bekijken of er ook nog een loze leiding aanwezig was.

Wat ik wel heb gezien is dat de huidige apparatuur is aangesloten via twee grondkabels(??) op een soort lasdoos, die ik niet eerder gezien heb, maar ik ben dan ook maar een veredelde thuisklusser. Stel dat alleen deze twee grondkabels uit de grond komen vanuit de meterkast, is dan het vervangen van de gaskookplaat voor een inductieplaat met afzuiging een optie? En waar moet ik eventueel op letten?

20210123_090609.jpg 20210123_090618.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dit lijkt wel een Wieland aansluitdoos. Ik heb nog nooit een vaatwasser via zo'n doos aangesloten zien zitten, andere hier misschien wel?

Om elektrisch te koken zul je toch echt een loze leiding of kabel richting de groepenkast moeten hebben. Je kunt de kookplaat niet aftakken van een normale groep.

Kijk anders eens in de groepenkast welke groepen er voor de keuken zijn en hoeveel en wat voor een soort leidingen er naar die groepen toe gaan.

En hoe had je de lucht afvoer willen regelen van de afzuiging in het blad?

Hoezo zit de elektra voor de afzuigkap trouwens onder het eiland? Die verwacht ik juist in het plafond.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

DENNIS1979

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik zal inderdaad eens vragen of de eigenaar een foto kan maken van de groepenkast en bijbehorende kaart.

Er komt een nieuw keukeneiland, waar rekening wordt gehouden met de afzuiging. Deze zal op basis van recirculatie zijn. Dat geldt overigens ook al voor de huidige afzuigkap, waardoor het plafond best vies rond die plek.

Ik weet niet 100% zeker of de electra via ket kookeiland komt, maar de eigenaar wist bijna zeker dat destijds voor de afzuigkap een leiding via die koof van beneden naar boven is getrokken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een elektricien gaat geen kookplaat plaatsen, die legt een perilex contactdoos aan met de specificaties die jij wilt.
Heb je een kruipruimte onder de keuken?
 
  • Like
Waarderingen: Sxnder

DENNIS1979

  • #5
Uiteraard. De keukenzaak of interieurbouwer, zal de nieuwe keuken en de nieuwe apparatuur plaatsen, maar ik zal er voor moeten zorgen dat dat spul goed en juist aangesloten kan worden. Dat ga ik uiteraard ook niet zelf doen, en dat wil ik een elektricien laten doen.

Het helpt echter in de voorbereiding als ik een beetje van hoe en wat weet, zodat ik ook goed beslagen ten ijs kom als ik met zowel keukenzaak als elektricien ga praten.

Er zit overigens geen kruipruimte onder het huis.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Geen kruipruimte, dan kan het lastig worden.
Die 2 grondkabels zullen waarschijnlijk niet voldoende zijn voor een kookplaat en de rest.

Loze leidingen kunnen er zijn, maar waarom zouden ze dan die grondkabels gelegd hebben en niet de loze leidingen gebruikt hebben?
Misschien kan je iets op bouwtekeningen zien. Soms zijn die via de gemeente ook online in te zien.

ps. op de "bouwtekeningen" van de huidige keuken staat misschien ook wat, vaak liggen die nog ergens achter in een kastje.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Zal een flinke uitdaging worden en ik ben bang dat je toch zult moeten breken in de vloer. Als er al een loze leiding is dan moet die ook nog eens 19mm zijn om de krachtgroep of kookgroep aan te kunnen leggen.

Wat voor een koof heb je het over?
 

DENNIS1979

  • #8
Bij de huidige bewoners is het kookeiland tegen een vrijstaand muurtje in de woonkamer gebouwd. Aan het plafond en tegen dat muurtje zit weer de koof gebouwd die boven het kookeiland zit, en waar spotjes inzitten en de afzuigkap aan hangt. Een en ander is smaakvol gemaakt. Wij vinden het echter mooier als we vanuit de woonkamer door kunnen kijken naar de serre. Vandaar dat we het muurtje en koof liefst verwijderd zien.

Hoewel ik het niet goed kon zien had ik wel de indruk dat die grondkabels door een pvc buis getrokken waren. Ik weet ook niet zeker of het grondkabels zijn, maar daar lijkt het op.

Ik heb inmiddels van de eigenaar een foto van de groepenkast en groepenkaart gekregen. Zie foto's. Het wordt er niet duidelijker op, maar het heeft er alle schijn van dat er voor bepaalde keukenapparatuur een krachtgroep is aangelegd. In de kastenwand zitten namelijk twee combi ovens en een koelkast. Daar leg je toch geen krachtgroep voor aan? Echter lijkt dat wel meest waarschijnlijk, want je kunt de twee ovens volgens mij ook niet op één gewone groep (groep5) aansluiten.

Het heeft er alle schijn van dat ik de oorspronkelijke installateur moet gaan vragen of hij alles nog bewaard heeft van 14 jaar geleden.

1611522266046.png
IMG-20210124-WA0003.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Je hebt iets dat niet standaard is, maar daar is een elektricien zo uit hoor als ie het in het echt kan zien.
Het zullen geen grondkabels maar installatiekabels zijn.

Vonken trekker had het goed, er ligt iets van een: Ak2-W8 deksel, 6x3p wieland.
Hoe precies aangesloten kunnen we niet zien, maar het lijkt inderdaad dat het op een krachtgroep zit.
Het stuk tape om één van de kabels zal je terug zien in de groepenkast.
Ik gok om 3 groepen door 2 buizen naar de keuken te krijgen. (mag dat?)

Een foto van de binnenkant van de groepenkast zou nog kunnen helpen, maar beter samen met een elektricien gaan kijken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

DENNIS1979

  • #10
Ja ik denk inderdaad ook dat het te ingewikkeld is om zo te bepalen. In ieder geval bedankt voor alle reacties!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Die Wieland box lijkt inderdaad op een krachtgroep te zitten van waaruit ze weer meerdere 230v aansluitingen voeden.

Ik vind het een merkwaardige constructie en kan er weinig over zeggen zonder de aansluitingen zelf te zien in de groepenkast en de wieland box . Die zouden dus even geopend moeten worden. Beste is toch hier even een installateur bij te halen. Die kan ter plekke veel beter beoordelen wat er hier precies gemaakt is en wat er wel of niet kan.

Ik blijf wel de indruk houden dat het lastig wordt om een krachtgroep naar de keuken te leggen voor het koken. Maar dat kan iemand ter plaatse ook beter beoordelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu