Voegwerk herstellen + afwatering

Alaaf

  • #1
De voorgevel van mijn huis heeft bij de aansluiting van het hellend dak aan de voorkant nogal slecht voegwerk. Dit wil ik gaan herstellen d.m.v. waarschijnlijk een kalkmortel.

Over de afwatering: is dit de correcte manier van het aanbrengen van dit lood? Het ziet er allemaal een beetje slordig uit. Zijn er bronnen of voorbeelden waar ik meer informatie kan vinden over hoe dit correct te doen?

BB173A8D-2DFF-48A6-BFFB-6C93BBCBA9BC_1_105_c.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit is wel toe aan onderhoud inderdaad. Heb je een detailtekening van deze aansluiting? Ga je het zelf uitvoeren, heb je er ervaring mee?
 

Alaaf

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Ik heb geen detailtekening hiervan. Bij de gemeente heb ik alleen overzichtstekeningen kunnen vinden. Zijn er toevallig bronnen waar ook "oude" bouwdetails te vinden zijn? Op Bouwdetails Online kan ik alleen moderne details vinden.

Ik heb hier geen ervaring mee maar ik zou het heel graag zelf willen doen. Ik ben veel research aan het doen naar kalkmortels, bouwlood etc. Als ik er achter kom dat ik het niet zelf kan, ga ik het niet doen maar ik houd van een uitdaging. :)

Heb je misschien een paar startpunten / tips?

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
In oude boeken staan veel details, maar elk gebouw is anders. Je kan dus het beste ter plekke bekijken hoe het in elkaar steekt. De dakhoek hier is heel stijl (bijna loodrecht), dus het water kan er snel achter lopen. Er wordt tegenwoordig vaak een verholen goot achter gezet.
 

Alaaf

  • #5
Top daar kan ik wat mee!

Wat voor soort boeken moet ik dan aan denken? Heb je hier een voorbeeld van?

En zou het misschien slim zijn om hier ook een regenpijp toe te voegen zodat niet al het water van het hogergelegen dak tegen het lood aan loopt?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Heb je een foto van iets verderaf?
Is dit origineel? Wat is het bouwjaar?
De shingles lijken met niet origineel, maar dat is gokken.
De dikke voeg tussen stenen en lood lijkt me ook niet origineel.
 

Alaaf

  • #7
Ik denk niet dat dit het origineel is. Ik gok dat er origineel kruispannen op lagen. Bouwjaar 1907.

Wat foto's van veraf:
IMG_6298.jpeg
IMG_6294.jpeg
IMG_6293.jpeg


Situatie bij vergelijkbaar huis bij de buren:

Untitled.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Mooi hoor, ook lastig.
Sommige dingen kom je alleen achter door het gewoon te doen. Natuurlijk afhankelijk van wat je zelf kan.
Zelfs met een originele bouwtekening kan het ondertussen een paar keer veranderd zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Het verticale lood had in ieder geval in stukken en dakspansgewijs aangebracht moeten worden, zodat de shingels hier overheen kunnen vallen.
 
  • Like
Waarderingen: Alaaf

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Mooi pand hoor. Jammer dat de pannen vervangen zijn door shingels. Je kan eventueel van gebouwen in de buurt met dezelfde oplossingen kijken wat er van in het gemeentearchief te vinden is. Weten hoe het bedacht is, helpt je een goede oplossing te bedenken.

Boeken met bouwkundige oplossingen kan je denken aan de Jellema-reeks, of voorlopers daarvan, zoals van Sirag. In bibliotheken van universiteiten en hogescholen zou die wellicht in te zien kunnen zijn. :icon-study: Je moet dan wel flink spitten en geluk hebben dat het betreffende detail te vinden is. Ik kan aardig verdwalen in die geweldige oude boeken :mrgreen:

Het helpt zeker om het regenwater van het bovengelegen dak verder van het lood af te geleiden, al dan niet via een regenpijp of (verholen) goot.
 

Alaaf

  • #12
@IJkenhout Dank je wel voor je tips! Ik heb inmiddels de Sirag boeken binnen. Super interessant. En ik ga ook nog even in het gemeente-archief spitten naar andere panden. Bedankt!
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu