Voegwerk badkamer repareren

Gerard_star

  • #1
Ik heb twee vragen over het voegwerk in mijn badkamer.
Vraag 1: Ik zie wat scheuren in het voegwerk zoals ook op de foto's te zien is. Ik heb geen idee wat ik hier mee moet. Is de enige optie de voeg er uit halen en opnieuw voegen? Toen de badkamer gemaakt is heeft men volgens mij een laagje sanitair kit over de voegen gesmeerd (zie foto 'voeg1'). Is het een optie om dat opnieuw te doen of zijn er nog andere mogelijkheden?
Vraag 2: De ruimte tussen de muur en vloer tegels is gevoegd in plaats van gekit. Ik heb begrepen dat dit meestal gekit wordt. Kan ik deze voeg laten zitten of moet ik de voeg verwijderen en kitten? Zie de foto 'Voeg_muur_vloer'. Ik zie overigens geen scheurtjes in deze voeg.
Fijn als er iemand is die mijn vragen kan beantwoorden. Alvast bedankt!

Voeg2.jpg Voeg_muur_vloer.jpg Voeg1.jpg
 

Sander 1972

  • #2
Ik denk dat je beter kunt uitzoeken of alles nog vast zit. Dit kun je doen door zachtjes met de bvb de hand greep van een schroeven draaier tegen de tegel te tikken
 

Gerard_star

  • #3
Bedankt voor je reactie Sander. Dit heb ik gedaan en de tegels lijken nog goed vast te zitten. Ik hoor ook geen verschillende geluiden bij het tikken op de verschillende tegels.
 

HAJ

  • #4
Wat betreft je vragen (mocht je er nog geen antwoord op hebben gevonden):

1. De voegen zien er (inderdaad) niet meer mooi uit. Zoals het lijkt, maar ik kan het fout hebben, bevinden de voegen zich (gelukkig) niet op een plek waar ze regelmatig met water in aanraking komen. Als je ze wil vervangen kun je met een voegenkrabber (of een elektrische variant) aan de slag. Zelf heb ik ooit eens voegen verwijderd met zowel een haakse slijper en een multitool (met goed en voor de klus passend blad). Een multitool is handzamer en beter te controleren, dus dat heeft sindsdien mijn sterke voorkeur.

2. Klopt, normaliter worden deze voegen gekit (in Mediterraanse gebieden zie ik soms dat de voorkeur wordt gegeven aan voegen ipv kitten, maar dat zal vast 'klimatologische' redenen hebben). Het is niet perse nodig om de voeg te verwijderen, maar op basis van de foto's vind ik e.e.a. er niet meer zo fris uitzien. Zelf zou ik het dus verwijderen. Immers, een (op)nieuw gekitte badkamer ziet er altijd een stuk frisser uit!

Wat betreft kitten: maak de voeg goed schoon/leeg, kies de juiste kit, zorg dat de tuit (van de kitspuit) breder is dan het breedste punt van de voeg. Voldoende aanbrengen en rustig werken. Juiste kitspatel gebruiken en bij afmessen (afwerk)zeep gebruiken. Geef jezelf even wat tijd (de kit is heus niet binnen een paar minuten al droog), maar probeer door te werken. Succes!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu