Voegen van douche komen los

Hey Iedereen,

Vorig jaar een huis gekocht, na enkele maanden opgemerkt dat de voegen van de douchevloer begonnen af te brokkelen.

Besloten deze opnieuw te leggen, dus uitgeslepen en opnieuw gevoegd. Goed laten uitdrogen voor een week. Nadien gekit.

Na 8 a 9 maand gemerkt dat de kit begon los te komen, ik wou deze vernieuwen. Bij het verwijderen van de oude kit merk ik dat de voegen nat blijven, ookal had ik de douche enkele dagen bewust niet gebruikt om te kitten.

Nu merken we de laatste maand ook op dat 1 van de tegels heel zachtjes klikt bij erop te staan, dus waarschijnlijk ligt deze wat los wat de verklaring kan zijn dat de voeg steeds los komt.

Wat zouden jullie aanraden? Ik zou de tegel eruit willen halen om te zien of eronder geen vocht zit, maar ik heb schrik dat ik dan de tegel ga beschadigen.

Online ook al een product gezien om via de voeg onder de tegel te krijgen, maar dan lijkt het me dat je net op de "lege kant" van de voeg moet boren.

Hoe zouden jullie dit oplossen?
 
Lijkt mij dat er meer aan de hand is dan een slechte voeg, zit er niet meer vocht achter of onder de tegels?
Soms schijn je het ook aan de tegels te kunnen zien, maak anders eens een paar foto's, en kun je de muren aan de achterkant van de douche zien? of de vloer/ ruimte er onder? Zitten daar vochtproblemen? En heb je al met een schroevendraaier getikt of er meerdere tegels los zitten?
 
  • Like
Waarderingen: Rogeeke1
Onze badkamer bevind zich op de 1ste verdieping, de muur achter de douche, daar hangen onze wastafels op. Daarrond of als we op de gelijkvloers onder de douche staan zien we nergens vochtplekken.

Uit wat onze ondergrond bestaat, kan ik helaas niet antwoorden, ik kan het niet zien en ben ook niet zo een kenner.

VideoCapture_20241020-091440.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Als ik dat zo zie, is mijn indruk dat dit geen voegspecie is geweest, maar een of andere snelhardende cementspecie oid. Ik denk niet eens dat hier sprake is van vocht onder de tegels.

Want het ziet eruit alsof het erg bros is, niet geschikt voor het voegen van tegels. Dat valt natuurlijk niet meer te achterhalen, maar ik zou alles eruit halen en opnieuw voegen met een geschikte voegspecie voor tegels, liefst een flexibele soort.

Dat eruit halen wordt nog wel wat, want een gewone voegenkrabber (om met de hand te gebruiken) zou wel eens niet goed door dat harde materiaal kunnen komen. Dan zou je misschien met een oscillerend multitool met geschikt blad voor stenen materialen beter af zijn. Ik bedoel dan zo'n blad:

blad.jpg
 
Mn schoonvader heeft die 10 maand geleden gevoegd en het was met het voegsel van Mapei ultracolor plus. Deze had hij nog liggen omdat hij zelf aan het renoveren is en was bij een tegelspeciaalzaak gehaald. Maar inderdaad, we vroegen ons ook af om een flexibelere voeg te gebruiken nu.

Enkel is de vraag er nog van, halen we de tegel eraf om te zien of eronder niks mis is. Dat we volgend jaar niet terug moeten voegen door de losse tegel.
 
Indien de betreffende tegel nu al 'zachtjes klikt' bij het erop staan, zit die tegel waarschijnlijk al helemaal los en is verwijderen van de voegen voldoende om hem eruit te kunnen halen. Dat zou je eerst kunnen proberen.

Gaat de tegel niet makkelijk los, dan is het helemaal van de gebruikte lijm afhankelijk of je de tegel er heel uit krijgt en met welk gereedschap dat dan zou moeten gebeuren. In het ergste geval moet er dan toch een breekhamer (SDS-plus boorhamer met beitel erin) aan te pas komen en gaat de betreffende tegel daarbij in stukken.

Denk eraan dat je vloertegels niet met pastalijm mag lijmen, alleen poederlijm (geschikt voor vloertegels) kan gebruikt worden. Pastalijm kan namelijk onvoldoende harden indien één van de twee oppervlaktes niet (voldoende) poreus is en dat is bij vloertegels zelden het geval.
 
Die voegen komen los omdat de tegel niet goed hecht aan de smeervloer en daardoor gaat bewegen.

Dat komt of omdat er lekkage is en er dus water onder de tegel zit.

Het kan ook om andere redenen komen.

Zo had ik van de week een vloertegel van 1 meter 20 die los was. Je kon het met het lopen erover al merken dat hij bewoog.

Nu bleek het dat ik wel de tegel had geboterd maar de vloer was vergeten in te kammen. Er zat dus helemaal geen lijm onder de tegel!
Eerste keer dat me dat gebeurd in 15 jaar, hahaha.

Gelukkig heb ik door mijn ervaring de tegel intact eruit kunnen krijgen en alsnog vast kunnen lijmen.

Maar als leek is het lastig om een tegel los te krijgen zonder schade aan de tegel. Maar ik zou toch zeker even onder een tegel willen kijken of het droog is.

Wat je kunt doen is drukken op de hoek van de tegel of vragen of iemand erop kan staan en dan kijken of het inderdaad beweegt en dan vervolgstappen nemen.

Als de tegel beweegt en dus niet goed hecht of lekkage dan kun je proberen met een glaszetters zuignap de tegel voorzichtig eruit te trekken.

Als de tegel niet beweegt dan hecht deze toch nog op een of andere manier aan de smeervloer en dan krijg je hem wellicht niet los met een zuignap.
 
...met een glaszetters zuignap...
Als ik die foto in #4 zo bekijk, hebben die tegels best wel een hobbelige oppervlakte structuur en zal zo'n zuignap daardoor waarschijnlijk niet blijven zitten. Daarbij komt, dat niet iedereen over zo'n ding beschikt, moet je als hobbyist maar net aan kunnen komen voor die ene keer. :denk:
 
Bedankt al voor de vele tips!

Deze week na mn werk eens zien om de tegels er heelhuids uit te krijgen, want zou ze uiteraard willen recupereren. Ik weet niet of ik dezelfde tegels nog zou vinden.

Van de 4 vloertegels zijn het er dus al zeker 3 die een beetje los liggen.

De zuignap heb ik in een doe het zelf zaak alvast gezien voor 10 euro, dus dat is mss wel het proberen waard!
 
  • Like
Waarderingen: Rogeeke1
Vanmorgen de tegels dus uitgebroken, de eerste kwam er mooi uit, de andere 3 in stukken helaas.

De mat die eronder ligt was op enkele plekken vochtig, vooral aan het afvoerputje. Tussen het afvoerputje en de tegel was de dichting los gekomen.

Dus ik neem aan dat ik nu best die mat ook vervang? En zijn er eigenlijk alternatieven voor tegels die je op maat kan gebruiken?
 
Het is nu zaak dat je zeker weet dat het water onder de tegels kwam doordat het niet goed gevoegd was.

Dus om en in die afvoer kijken voor scheuren en kijken of het waterdicht is.

En dan overwegen of je de gehele vloer gaat vervangen of alleen de douchehoek.

Als je reservetegels hebt kun je het herstellen door eerst de vloer te prepareren.

Er zijn een aantal mogelijkheden maar moet het netjes of moet het functioneel?

Heb je anders een foto van de situatie?
 
Het is al zeker de bedoeling om heel de vloer te vervangen van de douche. Doordat de tegels nu ook stuk zijn. Nu hopen op het vinden van tegels die ongeveer gelijkaardig zijn.

Ik denk de moeilijkheid is dat de douche in een kleine ruimte zit. Daardoor zijn de mogelijkheden beperkt en we zouden de muren toch zo willen houden.

ik heb nu aan de opening onder de douchemat wat gestoken zodat de grond onder de mat uit zou kunnen drogen.
1000012061.jpg
 
Tegels vinden die gaan stroken zal niet moeilijk zijn.

Je kunt ze namelijk groter kopen en aangezien ze allemaal gesneden moeten worden zullen ze daarom altijd stroken.

Het is niet de bedoeling dat je een beitel onder die mat doet want dan hecht deze niet maar aan de ondervloer.

En hoe kan het dat die mat zo schoon is? Normaal hoort dat onder de tegellijm te zitten. Het zegt mij dat die tegels nooit hebben gehecht.

De voegen zijn ook zwart, indicatie van vocht achter de wand.

Ik denk als ik dit zo zie dan is dit niet zoals het hoort en dit is vragen om lekkages.
 
De mat ligt volledig los op de ondergrond en om het vocht daaronder weg te krijgen leek dit een goede oplossing om het te laten drogen.

We zijn erover aan het denken kleinere tegels te nemen, het hangt er nog van af of we aan ongeveer de zelfde tegels kunnen geraken.

Nee klopt het waren vooral de voegen die gehecht waren aan de mat, de lijm is volledig meegekomen met de tegels.

Jij zou de muren dan ook opnieuw doen? Onderaan de muren op de mat was het echter niet vochtig.
 
Als die mat los ligt dan moet die mat weg.

En ik denk dat het geen mat is maar wediplaten en dan de dunnere versie.

Wat ik zou doen is die mat weg en dan de vloer smeren op afschot.

Zeker als er kleine tegels inkomen dan klopt de hoogte van de oude vloer niet meer.

Over het algemeen zijn kleinere tegels dunner dan vloertegels van 60x60. Door dit verschil klopt de oude afwerkvloer niet meer. En als er dunnere tegels in komen dan kom je onder de drain uit, ook met de grofste lijmkam.

Als je een vloer smeer of prepareert met wediplaten dan heb je namelijk de tegel erbij. Je smeert waterpas aan de voorkant van je drain en legt daar dan een tegel op zodat je gelijk zit met de drain. Als je dan lijm onder je tegel doet dan komt je tegel een aantal millimeter boven je drain uit. Dit kun je dan weer afkitten en zo loopt in combinatie met degelijk afschot je water altijd de drain in en niet tussen je drain en je tegels de smeervloer in en uiteindelijk het plafond onder je badkamer.

Als je dan de vloer opnieuw hebt gesmeerd dan kun je kimband rondom je drain aanbrengen. Want er zit ook geen kimband rondom de drain en dat had wel gemoeten.

Ook kun je dan de zijkanten met kimband doen. Je kan niet achter de wandtegel kimbanden omdat je er niet bij kunt.

Maar als je dan in elk geval de naad van de smeervloer naar de wandtegel afgedicht hebt dan doe je in elk geval het minimale om de levensduur van je badkamer en alles eromheen te verlengen en beschermen.

En je hoeft nogmaals geen kleine tegels te nemen omdat je met 60x60 er een stuk afsnijdt zodat je kunt stroken op de voegen van de wand.

Wat ook wel eens gedaan wordt in een geval als dit is mozaiek matjes bestellen van hetzelfde merk als de tegel. Dan heb je mozaiek in dezelfde kleur van de wandtegels.

Let er wel op dat mozaiek ook dun is en je oude hoogte niet klopt.

Maar die mat/ wediplaten moeten er gewoon uit aangezien deze niet hechten aan de ondervloer.

Edit: Die wediplaten hebben ook allemaal open naden die vragen om lekkage. Die naden horen met afdichtingsband dichtgezet te worden.

Edit 2: Ik zie ook geen kimband bij de wandtegels en de wediplaten. Ook dit is vragen om lekkage en nog een 1 reden om het eruit te slopen en op de goede manier te doen. Kimband in de hoek is zeer belangrijk, zeker waar 2 verschillende materialen elkaar raken zoals cementplaten en gipsplaten. Andere werking ten opzichte van elkaar etcetera.
 
Bedankt voor de zeer uitgebreide uitleg, ik ga me er eens wat verder over informeren, want veel is chinees voor een leek als ik. Maar ik snap ongeveer wel wat je bedoeld. Zal ten eerste ook al eens gaan zien naar tegels die in de douche gaan passen om dan te zien of het grotere of kleinere zouden worden.
 

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
  • Boesoeng
  • Vloeren
  • 11
  • 2K
Reacties
11
Weergaven
2K
Vloeren
Boertje125
Reacties
0
Weergaven
425
Vloeren
Bart Segers
  • Gesloten
  • Knuppel
  • Vloeren
  • 2
  • 674
Reacties
2
Weergaven
674
Vloeren
Walker
  • Gesloten
Reacties
7
Weergaven
9K
Vloeren
Lis26
  • Gesloten
  • Nicodeklusser
  • Vloeren
  • 1
  • 7K
Reacties
1
Weergaven
7K
Vloeren
Peter

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu