Vochtschade muur bij schoorsteen?

tjeerdbreij

  • #1
Goedemorgen allen,

Ik was van het weekend onze slaapkamer aan het schoonmaken en ik kwam plekken tegen op de muur onder het plafond van de zolder waar de schoorsteen van het huis doorheen loopt.

Ik weet niet zo goed wat voor plekken dit zouden kunnen zijn, ik denk aan vochtschade, maar weet het niet zeker. Onze slaapkamer is in een dakopbouw en is dus onze 2e verdieping. De schoorsteen van het huis loopt hier doorheen, dus het zou schade aan de schoorsteen kunnen zijn. Nu heeft het natuurlijk ontzettend veel geregend in de herfst.

Heeft 1 van jullie een idee wat dit zou kunnen zijn aan de hand van de foto's? En wie zouden we hiervoor in moeten schakelen om ernaar te kijken en op te lossen? Een dakdekker, schoorsteenspecialist, ik zou het niet zo goed weten.

Dank voor het meedenken en jullie advies!

Groeten Tjeerd

WhatsApp Image 2024-02-01 at 09.19.26 (3).jpeg WhatsApp Image 2024-02-01 at 09.19.26 (2).jpeg WhatsApp Image 2024-02-01 at 09.19.26 (1).jpeg WhatsApp Image 2024-02-01 at 09.19.26.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat is zoutuitbloei.

Oorzaak: Vocht.
Het kan door slechte voegen komen.
 

tjeerdbreij

  • #3
Dankjewel Walker! Wellicht dan de voegen in de buurt van de schoorsteen op het dak/gevel. Misschien dan het beste om een gevelrenovatie bedrijf ernaar te laten kijken en eventueel repareren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Slechte voegen? Daar geloof ik niet zo in. Laat nog even weten wat de condities op zolder zijn. Wat doe je aan ventilatie. Kan er teveel warmte van beneden naar de zolder komen.
 

tjeerdbreij

  • #5
Dank Wgb, het is een slaapkamer van 55 m2 oid. Met open badkamer (douche en wastafel). Het is afgesloten met een deur naar de overloop dus weinig warmte van beneden naar zolder. Verwarmen doen we door middel van een 5kW airco, maar het is een slaapkamer, dus in de winter is de temp vaak rond 14 a 15 graden, en warmen we 1 x per dag op naar 18 graden oid. Er is wel ventilatie in alle ramen/kozijnen, en we ventileren vaak sochtends met ramen open. Ik heb een temp/vocht meter staan en luchtvochtigheid varieert van 40-70% oid. Dakopbouw is van 2008, huis van 1975 om je een idee van bouwnormen te geven. Laat gerust weten als er verdere vragen zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
tjeerdbreij schreef:
Nu heeft het natuurlijk ontzettend veel geregend in de herfst.
Dus met actie nog even wachten.

Ventileren is een lastige bedoeling. Het is slechts een kwestie even de lucht in die ruimte verversen en daarna de boel weer afsluiten. Vergeet je het afsluiten gaat alles in die ruimte een lagere temperatuur krijgen en zodra jullie de boel gaan verwarmen zal de warme lucht in relatie met de temperatuur en de luchtvochtigheid condenseren op alle vlakken die een lagere temperatuur hebben dan het dauwpunt.
De temperatuur van de schimmelplekken kan je meten.
Met een infrarood thermometer gaat dat heel goed. Misschien heb je al een zo'n ding in huis. Koortsmeter op het voorhoofd.
PS vergis je niet in de hoeveelheid vocht die uit de douche trekt als de deur in deze ruimte open en dicht kan gaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Wgb schreef:
Ventileren is een lastige bedoeling. Het is slechts een kwestie even de lucht in die ruimte verversen en daarna de boel weer afsluiten.
Nee, dat is spuien.

Ventileren is heel wat anders.
 
  • Like
Waarderingen: Wgb

tjeerdbreij

  • #8
Dank voor alle input. We hebben geen balansventilatie oid, maar een mechanisch ventilatiekanaal in het badkamer gedeelte van de slaapkamer (is een open badkamer, eigenlijk een grote inloopdouche met losse wastafel ernaast). En alle ramen (zijn er zo'n 10) hebben een ventilatierooster.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu