Vochtregelende folie of vochtregelende verf?

Luukwinkel62

  • #1
Beste mede klussers,

In een ander topic heb ik vragen gesteld over het na- isoleren van mijn hellend dak. Het advies dat ik kreeg was om onder het isolatiemateriaal een klimaatfolie aan te brengen en daaronder weer gipsplaat voor de afwerking. Nu ben ik weer druk bezig met dit project en las dat er ook vochtregulerende verf is. Nu is dus mijn vraag of ik in plaats van klimaatfolie ook de gipsplaat kan schilderen met vochtregulerende verf. Ik ben benieuwd naar de reacties en vooral ook waarom wel of niet.

Alvast weer bedankt voor het meedenken.

Groet,

Luuk.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Nee, dat is een slecht idee. Vochtregulerende verf is een totaal ander product dat een constante dampwerendheid heeft. Het hele idee achter een klimaatfolie is dat het in de zomer meer dampopen is, zodat het vocht erachter weg kan, en in de winter meer dampdicht zodat er geen extra vocht in de constructie kan komen.

Dat is nog los van het feit dat je het met een verf nooit kier- en luchtdicht gaat krijgen (wat het risico op vochtproblemen ook verhoogt).
 

Bernhard

  • #3
Klimaatfolie moet aan de buiten zijde aangebracht worden.
Dampremmende folie aan de binnenzijde.
klimaatfolie is voorzien gaatjes/membraam.
Bij een hoge dampspanning van de waterdamp aan de binnenzijde van de folie gaan de membraan gaatjes open en kan het vocht in de buitenlucht worden opgenomen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat klopt niet Bernhard. Klimaatfolie is juist specifiek bedoeld voor situaties waarbij de koude kant van de constructie al dampdicht is. Aan de koude kant is dampopen folie een veel betere keuze; daar hoort klimaatfolie niet.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Bernhard

  • #5
Klopt wel. Klimaatfolie is dampopen met gaatjes/membraan.
Die gaatjes gaan open bij een hoge dampspanning en laten dan de waterdamp naar buiten ontsnappen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Normaal gesproken zit klimaatfolie aan de warme kant. Maar als je de klimaatfolie in de juiste richting bevestigt zou je klimaatfolie als dampopen folie kunnen gebruiken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Edwinnn schreef:
Maar als je de klimaatfolie in de juiste richting bevestigt zou je klimaatfolie als dampopen folie kunnen gebruiken.
Te lui om bevestiging te zoeken dat de folie op een manier moet worden aangebracht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu