Vochtige plek in tapijt

Hneel

 • #1
We hebben sinds een aantal weken last gehad van een natte plek in het tapijt in de aanbouw. Met name in 1 hoek wat het echt nat, maar ook op andere plekken was het vochtig. Met name waar spullen direct op de grond staan. Onze vraag: waar komt dat vandaan?

Even een situatieschets: Het huis is een 2-onder-1-kap uit begin jaren 60. Er is geen kruipruimte; het is op zand gebouwd. Een paar jaar geleden is er een aanbouw aan gezet. Deze heeft een open verbinding met de woonkamer. In de woonkamer ligt laminaat (met een zeil er onder). In de aanbouw ligt een oud tapijt direct op de betonvloer.
Verder heeft het huis vanwege de leeftijd geen actief ventilatiesysteem. Er zit dubbel glas in; in de aanbouw HR++. Ook is 2 jaar geleden spouwmuur isolatie aangebracht.

Een ander punt is de waterafvoer van de aanbouw. Deze komt uit in de tuin en is aangesloten op de drainageleiding die in de tuin ligt. Achter in de tuin ligt de hoofdafvoer daarvan. De afvoer is al enige tijd deels verstopt. Als het hard regent blijft er een plas water op het terras staan. Niet hoog genoeg om over de drempel van de deuren van de aanbouw te komen, maar sijpelt het mischien toch ergens onderdoor?

Of is het gewoon vocht afkomstig van de bewoning. De lucht die we uitademen, of de dampen uit de keuken?

Of is het toch een kwestie van luchtvochtigheid? Die is inderdaad erg hoog. We hebben waardes van 77% gemeten. Ligt dit aan de tijd van het jaar? Het is buiten misschien zacht en vochtig, maar binnen slaat de verwarming nog niet aan.

Waarom zou het vocht dan juist op de vloer van de aanbouw condenseren? Het beton is hiet relatief dik, dikker dan in de rest van het huis.

We hebben nu als korte-termijn oplossing een luchtontvochtiger aangeschaft. Dat heeft wel geholpen. De luchtvochtigheid is gedaald tot rond de 65%. Het tapijt is nu weer redelijk droog, hooguit nog een beetje klam.
Maar ja, we willen het probleem wel bij de bron aanpakken.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hessie

  Specialist Verwarming
  • #2
  Ik zou eens beginnen met het ontstoppen van het riool...
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  En daarna ook de ventilatie van je huis in orde gaan maken.
   

  Hneel

  • #4
  Beetje late reactie, maar het onstoppen van de water-afvoer heeft het probleem inderdaad verholpen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  :prima:
  Nu nog de ventilatie in orde maken. Tenzij je je eigen gezondheid niet belangrijk vindt :wink:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu