Vochtige kruipruimte met (na)isolatie PUR en gestabiliseerde grond

robert0318

  • #1
Beste leden. Wij hebben een jaren '60 huis met Nehobo vloer. De vorige bewoner heeft de vloer laten na-isoleren met PUR, dus alles zit onder 10cm dikke smurrie.
Inclusief kabels en leidingen, dus lekkages zijn niet meer zichtbaar (wat een troep is dit).

Ik moest van het weekend in de kruipruimte zijn en ik constateer dat de grond is gestabiliseerd (in overeenstemming met de bouwtekening : Bodemafsluiting 7cm).
Het lijkt wel of in de hele kruipruimte een betonlaag is gestort, of ieder geval in het deel waar ik nu was.

De PUR is op een aantal plekken behoorlijk vochtig, alsin, er hangen druppels aan en als ik voel is mijn hand nat (niet een beetje vochtig).
Ik zie af en toe een beluchtingsgat naar de gevel en ik heb een aantal proppen van steen gevonden in de schuur, die erop wijzen dat er meer gaten zijn.

Hoe krijg ik het vochtgehalte omlaag in de kruipruimte, zou een folie ook optrekkend vocht door de (gestabiliseerde) grond verhelpen? Of gaat het beton dan kapot?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aan de buitenzijde van de muur kan je waarschijnlijk zien waar de ventilatie zit. Maak deze optimaal.

Geen idee wat er gebeurd als er op die verharde laag een folie wordt gelegd.
 
  • Like
Waarderingen: robert0318

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
De oplossing is inderdaad een combinatie van goede ventilatie en een dampdicht folie/zeil op de bodem. Dat kan voor het beton geen kwaad. De folie hoeft overigens geen speciale bodemfolie te zijn; een PE-afdekzeil werkt ook prima.

Begrijp ik je goed dat de ventilatiekokers nog gewoon open zijn en werken? Die willen ze namelijk ook nog wel eens dichtspuiten met pur.
 
  • Like
Waarderingen: robert0318

robert0318

  • #4
Ik denk dat ze geboord zijn ná het spuiten, omdat er geen spatje pur in zit. Ik zal een rondje lopen om het huis en eventuele planten omzetten/weghalen.
PE zal ik bestellen, dank je!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu