Vocht onder isolatie na half isoleren

Jeroenek

  • #1
Beste klussers,

Ik heb op het moment een vochtprobleem met mijn half geïsoleerde zolder.

De situatie is als volgt:
Een jaar geleden in december ben ik begonnen met het isoleren van mijn zolder. Op aangeven van mijn klusjesman heb ik het als volgt gedaan.
Opbouw dakisolatie:
Dakpannen
* Dakbeschot
* Multiplex plaat 3 mm tegen dakbeschot
* Rockwool isolatie 12 mm tegen multiplex plaat

Omdat mijn hele huis in verbouwing was en dit een tussentijds klusje, ben ik eraan begonnen maar nooit afgemaakt. Nu wil ik het verder isoleren, maar blijkt er vocht en schimmel te zijn.

Ik heb van een deel de isolatie en de multiplex plaat eraf getrokken. Resultaat: vocht onder de isolatie en vochtige, beschimmelde multiplexplaat aan de huiskant. De andere kant van de multiplex plaat (dakkant) en het dakbeschot was droog, op de naden van de aansluitende multiplexplaten na. De delen waar wel de multiplex platen op zitten, maar nog geen isolatie tegenaan zijn droog

Nu heb ik zelf drie conclusies, waarvan er hopelijk 1 van de 3 juist is.
1. Ik heb niet goed geïsoleerd
2. Doordat ik half heb geïsoleerd en de ruimte vochtig is (gezien mijn natte ramen) en de isolatie nog niet van alle kanten gesloten, kan er vocht onder de isolatie komen. Hierdoor gaat het tussen de isolatie en multiplexplaat schimmelen. Er wordt overigens niet gestookt op zolder
3. Er komt teveel vocht van buiten naar binnen door bijv. scheefliggende dakpannen

Het meeste vocht lijkt overigens van bovenaf naar beneden te kruipen

Kunnen jullie mij uitsluitsel geven wat de oorzaak is? En hoe kan ik het het beste aanpakken? Mij lijkt het logisch om eerst goed te stoken, ondertussen alle isolatie eraf halen, multiplex laten zitten maar wel de schimmel op multiplex verwijderen. Vervolgens alles in een ruk opnieuw isoleren.

Hieronder nog een paar foto's voor de beeldvorming.

Alvast hartelijk dank voor jullie advies!



 

StefanD

  • #2
Ik denk dat je met punt 2 de belangrijkste oorzaak te pakken hebt.
Bovendien lijkt het er op dat je te weinig ventileert. Ik neem aan dat je dubbele beglazing hebt en daar hoort geen condens op te komen: als dat wel gebeurt, dan moet je meer ventileren.
Het is ook aan te bevelen om wel iets te stoken om te voorkomen dat de zolder veel kouder wordt dan de rest van je huis en daar dus veel warme lucht met vocht heen trekt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voordat ik 1 ga zeggen.
Zie ik het goed is dit een isolatie met een aluminiumfolie. Heb je nog wat plaatjes van het aanbrengen en afwerken van de aluminiumfolie van de verschillend banen rollen aan elkaar.

Hoe was hier de nog zichtbare alufolie afgewerkt. Het lijkt erop dat deze folie niet op de horizontale balk geniet of geplakt heeft gezeten.
 

Jeroenek

  • #4
@wgb de naden op de kopse kanten zijn niet afgeplakt. Dus daarin heb je gelijk. Ik begrijp nu ook dat het een van de oorzaken is, niet handig van mij.

Met het niet goed isoleren bedoelde ik overigens de multiplex platen tegen het dakbeschot en de isolatie zonder ruimte ertussen. Daar gaan namelijk de meest verschillende verhalen over. Ik begrijp dat het ik het in principe op de juiste manier doe, mits ik alle naden afplak met alufolie/tape en alles in hetzelfde weekend doe?

@StefanD, ik heb enkel glas op zolder. Dat verklaart ook wel waarom de ramen nat zijn. Er wordt echter nauwelijks geventileerd. Dus dat ga ik ook maar eens veranderen (en binnenkort zal er ook dubbel glas komen). Als ik de zolder klaar heb, wordt de CV aangesloten dus ook met het stoken moet het wel goed komen.

Laatste vraag nog. Moet ik alles eraf trekken en vervangen? Of alleen checken waar het schimmelt en dat verwijderen/vervangen en alles goed droog stoken?

In ieder geval al bedankt voor jullie reacties!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ja wat moet je ermee. Zou je dit in februari hebben ontdekt ga je de goede kant op. Nu heb je nog een koude periode voor de boeg.
Waar wordt de zolder voor gebruikt. Hoe lager de temperatuur en de luchtvochtigheid hoe gunstiger de situatie wordt. Is er een deur of opengat naar de zolderverdieping maak of hou dat dicht zodat er geen warme lucht naar die ruimte kan komen.
Ik vraag me af, is het een houten zoldervloer zou je misschien voorlopig een PE folie op de vloer kunnen leggen. Op die manier zal er toch minder vocht op de zolder komen.
Het gedeelte wat is geïsoleerd kan je daar een PE folie voor spannen? Let op ook de zijkanten van het pakket isolatie en wel tot aan het dakbeschot.
Een luchtruimte tussen de verschillende lagen in die constructie is niet nodig. Die multiplex zal misschien bedoeld zijn om tocht tussen de steenwol en het bestaande dakbeschot te verkomen.
 

StefanD

  • #6
Ik zou alles wat vochtig is loshalen en goed laten drogen. Ventileren en verwarmen zijn daarvoor noodzakelijk. Als je dat doet, dan hoef je ook echt niet alles in 1 keer af te maken.
Verwarmen kan desnoods met een electrisch kacheltje. Beter een paar tientjes aan stroom uitgeven, dan de boel vochtig houden. Wellicht kun je tijdelijk een radiator aansluiten?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Met de huidige buiten temperatuur hoe warm zou hij het op zolder moeten stoken om de boel te laten drogen. Bij mij 3 graden, buitenvoeler CV dakgoot hoogte. :wink:
 

StefanD

  • #8
12,36 graden Celcius.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Jeroenek schreef:
* Multiplex plaat 3 mm tegen dakbeschot
Waarom zit deze plaat ertussen?

Scheefliggende dakpannen heb je al gechecked?
 

Standby

  • #10
Ik denk dat je de fout gemaakt hebt om de isolatie tegen het dakbeschot te maken waardoor je een koude brug krijgt. De isolatie moet gauw 5cm van je dakbeschot afblijven zodat het kan ventileren.

Oplossing is alles verwijderen en laten drogen en de isolatie op de juiste manier aanbrengen.

Spreek uit ervaring want heb het zelf ook meegemaakt :oops:
 

Tiho

  • #11
Dat is geen koudebrug. De damprem moet gewoon in orde zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Het maakt heel weinig eigenlijk niets uit of je de materialen wel of niet tegen een dakbeschot aanlegt. De damprem is het sleutelwoord. Maar dat was al getypt.
 

Cdj

  • #13
Hallo zag je forum en we zitten met exact hetzelfde probleem. Hebben jullie het opgelost gekregen toen? En hoe? Was benieuwd of het gelukt is. Dank je wel
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu