Vocht in vensterbank zorgt voor uitzetting

Elmar81

  • #1
Sinds enkele weken heb ik een vochtprobleem in mijn vensterbank. Het is een houten vensterbank (volgens mij geen overzet) en daar achter zit een schuifraam met enkel glas. Het lijkt erop dat er vocht in de vensterbank trekt van buiten oid, maar kan hiervoor nog geen bewijs vinden.



De vensterbank zet hierdoor ernstig uiteen, en ik vond zelfs een keer een plasje water op de grond van vocht dat er dorheen is gelopen.

Heeft iemand hier ervaring mee? Ik ben namelijk hard op zoek naar de oorzaak en een manier om dit aan te pakken, maar weet niet waar te beginnen...

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Meest waarschijnlijke is condens.

Vocht uit de betreffende ruimte slaat neer tegen het koele raam en loopt naar beneden. Dat is heel gewoon, met name in minder goed geventileerde ruimtes. Normaal gesproken zit onderaan het raam een soort richeltje, waar dat vocht in loopt, daarin enkele kleine gaatjes naar buiten.

Zitten die gaatjes verstopt, of zitten er helemaal geen gaatjes dan loopt het water gewoon naar beneden. En voorzover de vensterbank tegen het kozijn aan zit, trekt het ook in de vensterbank.

Je zult dus moeten kijken hoe de situatie onderaan het raam is. Op de foto is daar niets van te zien. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Deze vensterbank moet in ieder geval vervangen worden. Kies voor een materiaal dat tegen vocht kan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
100% het vocht komt van het enkelglas. Daar kan zich behoorlijk veel condens op vormen.
De kasten om de radiatoren helpen daar nog een beetje aan mee omdat de warme luchtstroom langs het glas wordt gehinderd.

Om nog een beter inzicht te krijgen temperatuur en luchtvochtigheid meten.

De oplossing is dubbelglas.
 

Elmar81

  • #5
Bedankt voor de snelle (en duidelijke) reacties. Ik zal inderdaad de gehele vensterbank moeten gaan vervangen, en dus serieus moeten nadenken over de plaatsing van dubbelglas (wat vermoedelijk ook direct kunststof kozijnen zal betekenen...) Kostenplaatje dus!

Wellicht dat een verbetering van de luchtverversing/circulatie in de woonkamer het probleem nu in ieder geval op korte termijn kan verminderen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Je zou in de vensterbank een paar extra roosters kunnen aanbrengen.
Dat scheelt al een hele hoop in de warme lucht circulatie tegen de ramen.
Het ziet er allemaal leuk uit, die brede vensterbanken en radiator ombouw, maar dat komt de luchtstroming niet ten goede.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu