Vocht in schuur verhelpen

Stefertje

  • #1
Hi Allen,

Ik heb een enkelsteens betonnen schuur met plat betonnen dak, geen isolatie.
Bij temperatuurs verschillen stond de damp altijd op het gereedshap en vloeistoffen en alles beschimmelde (hout, karton etc)
Schuur is 3x3 meter, onder de deur zit een kier van 20 cm en onlangs heb ik een 130mm gat recht hier tegenover boven in de muur geboord en een badkamer ventilator gemonteerd.
Je raad het al: bij mooi weer buiten is het een stuk minder vochtig in de schuur... Nu kom ik op het volgende probleem: Met rotweer (veel regen) staan er water op de vloer van de vochtige lucht die naar binnen wordt gezogen door de ventilator.
Nu staat de ventilator altijd aan en dacht missschien nu een sensor te moeten gaan aanschaffen om de ventilator uit te schakelen als het buiten te vochtig is... Het probleem is dat het altijd vochtiger in de schuur kan zijn dan buiten.
Heeft iemand een idee hoe ik dit op kan lossen? Ik dacht dat ik het had opgelost, maar nu onstaat er een ander probleem.
Graag jullie reacties
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Staat de schuur los van het huis.

Je moet dusdanig ventileren dat in de schuur en vooral alle goederen zoveel mogelijk gelijk blijven aan de temperatuur van binnen en buiten zo kan er geen condens ontstaan.
Denk aan goederen die in een schuur staan waar je dwars doorheen kan kijken daar is niets aan de hand.
Als de goederen koud zijn en de temperatuur gaat buiten omhoog zal er zodra bijvoorbeeld de deur een tijdje openstaat condens op de goeder ontstaan.
Waarom dat bij jouw niet lukt heb ik een twee drie geen verklaring voor.
Water op de vloer zou ook van buiten komen.
 

Stefertje

  • #3
De schuur staat los van het huis. Ik ventileer 150m3 per uur. Het water op de vloer komt vanaf buiten. je ziet vanaf het punt waar de lucht wordt binnengezogen dat hier vocht op de vloer onstaat, richting de kant van de ventilator. Ik ga er dus vanuit dat er vochtige lucht naar binnen wordt gezogen.
Ik begrijp niet precies wat je bedoelt met: "goederen waar je dwars doorheen kan kijken" ?

Het leek bij wat mooier weer goed te gaan in de schuur, maar nu lijkt het dat de schuur droger was dan de luchtvochtigheid buiten waardoor het vochtige water (het water in de lucht) de schuur extra vochtig maakt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Goed gelezen. De schuur daar kijk je dwars doorheen en op die goederen zal nauwelijks condens ontstaan. Beter ventileren is dus de richting die je opmoet.
De ventilator kan 150m3 verplaatsen kan deze hoeveelheid ook zonder al te veel weerstand worden aangezogen?
 

Stefertje

  • #5
Ik snap nog steeds niet wat je bedoelt met: "de schuur kijk ik dwars doorheen"??
Op de spullen die in de schuur staan staat vele malen meer condens met vies regenachtig weer, dan het condens wat erop stond voordat ik de ventilator had.
Ook heb ik nog nooit een natte vloer gehad, nu heb ik sinds de ventilator al 2x met de trekker het condens of water naar buiten moeten trekken.
Is het zo dat ik nu veel vochtigere lucht juist de schuur in trek?
De 125mm ventilator zit in een 130mm geboort gat wel zowel binnen als buiten vrij is van obstakels.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wil je nog beter of meer ventileren met een schuur waar je dwars doorheen kan kijken maar waar de goederen droog staan. Die goederen worden continu opgewarmd of afgekoeld al gelang de temperatuur van buiten.

Als de temperatuur in de schuur en die van de goederen lager zijn dan die van buiten en je gaat met lucht waarvan de temperatuur iets hoger is dan zal op alles wat kouder is dan die lucht van buiten condens ontstaan.
Even mieren neuken. Er zit een kier van 20cm is deze kier 1 mm of 50 mm hoog of is deze 20 cm hoog en?? lang.
 

Stefertje

  • #7
Sorry Wgb... Ik begrijp nog steeds niet hetgeen wat je bedoelt met een schuur waar je dwars doorheen wil kijken? het begin van je eerste zin lijkt op een vraag maar is het niet... leg me aub uit wat je bedoelt met dwars doorheen kijken? ik snap deze zin niet??
Je geeft ook aan in deze zin of ik meer wil ventileren: Ik ventileerde eerst niet dmv een ventilator in de muur. Nu wel met 150m3 per uur en het is veel vochtiger geworden.

Ik begrijp wat je bedoelt dat er condens onstaat, deze spullen hebben echter tijd nodig om aan de temperatuur van buiten te wennen. Maar hoe komt de condens op de vloer? er ligt bijna aan plas vanuit waar de lucht van buiten wordt aangezogen... dat was niet.

Verder is de kier 20 cm hoog over de gehele breedte van deur..
 

Stefertje

  • #8
Bedoel je soms met een schuur waar je doorheen kan kijken: een lege schuur? Of fietsen, harken en dergelijke? Niet bijv. een jerrycan met vloeistoffen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
De vloer is koud, waarschijnlijk rond de 10 graden, maar na een koude nacht kan dat ook 5 graden zijn.
Als je dan overdag relatief warme vochtige lucht naar binnen trekt, dan koelt die lucht af in de schuur en laat het zijn vocht achter op het koudste punt, de vloer.

Je zou kunnen schakelen op temperatuur, zolang het buiten kouder is dan in de schuur zit je veilig en kan je ventileren.
Simpelweg een tijdklok die alleen in de nacht en vroege ochtend aanstaat werkt waarschijnlijk ook.

ps. dwars door de schuur kijken: meer kieren dan planken, als een houthok?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het antwoord is al gegeven toch maar even de plaatjes.
In deze schuren waar je dwars doorheen kan kijken zullen goederen niet snel wegrotten.
 

Stefertje

  • #11
Jackd: Thanks! dat zal het dan inderaad zijn.. Bestaat er een soort schakelaar die dit zou kunnen schakelen met 2 temperatuur sensoren?
Nu begrijp ik de term! haha.. dat is mijn schuur zeker niet... die is volledig beton incl het dak.
Indd, het waait altijd in de boerenschuur waardoor alles dezelfde temepratuur heeft als buiten alleen droog staat.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Geen idee of dat bestaat, ik denk dat je dan al snel naar een microcontroller gaat. (arduino o.i.d.)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu