Vocht in nok - wat nu...

Pur en dan liefst flexibele pur. Dat komt dichter bij de isolatie soort die er al in zit. (piepschuim)

Hoe dik is de piepschuim (eps) isolatie die er zit?
Je zou het er wel eens heel snel uit kunnen hebben om de hele kap extra te isoleren.

ps. je drukt pannen niet zomaar weg, pur kan weg naar de zijkanten, maar sowieso heb je dat probleem niet als je het in 2 keer doet. Eerst redelijk diep en niet teveel, daarna aan de binnenkant netjes maken.
 
Dat isoleren kan je prima zelf, hoeft niet veel te kosten, dat kan de komende winter al terugverdiend zijn.
Hoeft ook niet perse meteen heel mooi, dat kan later van de bespaarde energiekosten.
 
Dank voor uw reactie.
Ik zal toch het dak opmoeten (wat ik niet durf) en al het piepschuim eraf moeten halen en vervangen door wat anders. Omdat ik dit zelf niet durf én niet aan de binnenkant extra kan isoleren vanwege aanwezige piepschuim (wat ik wel zou kunnen), gaat het toch snel in de papieren lopen.
En omdat er aan de andere kant vh dak zonnepanelen liggen, zou ik ook alleen 1 helft kunnen doen.
 
Je kan aan de binnenkant isoleren, piepschuim kan blijven zitten.
Het is een beetje offtopic, maar het vocht heeft ook te maken met de gebrekkige isolatie.
 
Kan ik wél aan de binnenkant isoleren? Iedereen raadt dat af ivm vochtproblematiek. 'dubbele isolatie' etc.

Heel offtopic is het niet, toch?
 
Als je aangeeft wat er nu precies zit:
Dus zoiets. van binnen naar buiten:
-gips,
-spaanplaat 18mm
-piepschuim 2 cm (is dit wel piepschuim of gespoten pur?)
-panlatten
-dakpannen
Dan kunnen we een simulatie maken van wat er mogelijk is.
Jouw dak lijkt me geen probleem, je kan er niet zomaar steenwol tegenaan zetten, maar met PIR platen of bijvoorbeeld steenwol i.c.m. dampremmende folie of klimaatfolie kan het zeker.

Als er echt alleen 1,5 cm piepschuim zit, dan kan je dat waarschijnlijk zelfs verwaarlozen. maar ik gok dat het gespoten pur is.
 
Ik ben geen voorstander van pur, omdat de hechting van pur op de langere termijn niet gegarandeerd kan worden. En je dus alsnog een luchtlek gaat krijgen. Dus waar mogelijk (zoals hier) liever tape.
 
Voorzover ik weet is het draagbalken, daarop spaanplaat, daarop piepschuim en een soort raster van latjes van boven naar beneden, daarop panlatten van links naar rechts, daarop dakpannen. Binnenkant is niet afgewerkt met gips. We hebben over de spaanplaat heen behangen.

Ik heb aan 1 kant van het huis ooit van die antivogelkammen geplaatst en daar was heel veel piepschuim weggevreten de eerste 50cm door de vogels. Heb daar nieuw piepschuim geplaatst. Lijkt op dunne platen piepschuim, ongeveer 1 tot 2 cm dik.
 
De afstand tussen binnenkant spaanplaat tot aan panlat is ongeveer 4cm.

20230516_141324.jpg
 
Pur is millieuonvriendelijke rotzooi die je ook amper van je handen krijgt. Maar het is wel aammerkelijk dampdichter dan glas/steenwol. En je kan het in kleine spleten spuiten die je zo makkelijker dicht krijgt
 
Zo'n dunne laag piepschuim is dampopen, dan kan er aan de binnenkant geïsoleerd worden zonder dat er heel moeilijk gedaan moet worden.
Voor de zekerheid dampdicht werken en je zit zeker goed.
Dus bijvoorbeeld glas of steenwol met een dampscherm,
of pir platen waarbij je de naden afplakt of dichtspuit met flexibele purschuim.

Dakisolatie kan zo 20% of meer besparen op je energierekening.
Stel dat je besparing 1000,- is en het kost 1000,- aan materiaal, dan verdien je dat komende winter al terug en volgend jaar scheelt het je al 1000,-
 
Laatst bewerkt:
Ja, zo kan ik ook rekenen...

En stel dat de besparing maar 50 Euro per jaar is doe je er 20 jaar over.
 
Dank voor alle reacties en opties. Heb altijd gedacht dat isoleren niet kon vanaf de binnenkant. Die biedt potentie.

Ventileren deden we te weinig op zolder en de impact van boven de was drogen was ook niet zo in zicht...tja...vocht uit de was moet ergens heen.... Inmiddels een nieuwe centrale afzuigunit met ook een buis die in de nok van de zolder lucht afzuigt continue.

Daarnaast overwegen we een warmtepomp wasdroger aan te schaffen zodat er minder was opgehangen hoeft te worden (en het minder werk is).
 
En je kan het in kleine spleten spuiten die je zo makkelijker dicht krijgt
Vervolgens kom ik deze uitspraak tegen. Glaswol versus isolatie van schuim.
Omdat hout niey graag opgesloten zit kan je een kier overwegen. Dat hoeft vaak niet geventileerd of cms breed. Een kleine kier helpt al.
Je raakt precies wat ik me ook al jaren afvraag, alles dicht Purren. Maar klopt het in de praktijk wat die kier betreft.
 
Ja, zo kan ik ook rekenen...

En stel dat de besparing maar 50 Euro per jaar is doe je er 20 jaar over.
Wat is het energieverbruik? Pak daar eens 20% van tegen de huidige prijzen. Dat is nog aan de lage kant met kieren en minder dan 2 cm piepschuim.

Maar 500 verwachte besparing bij 500,- aan isolatiemateriaal kan ook.
Isoleren betaalt zich zeer snel terug als er nauwelijks wat zit. Ook als er weinig spaargeld beschikbaar is, dan toch doen. Het hoeft er niet meteen mooi uit te zien, afwerken kan een jaar (of twee) later van het bespaarde geld op de energierekening.
 
Grappig om zo mijn uitspraken bij elkaar te zien. Het lijkt zo gruwlijk in tegenspraak maar zo is t niet bedoeld. Condens komt op koude plekken. Het is dus echt van belang kierloos aan de binnenzijde af te werken. Pur kan dan goed helpen. Condens bij hout is zeker slecht.
Van de andere kant: hout moet luchten. Maar dat kan je dus het beste aan de koude kant regelen. Aan de binnenzijde naadloos, aan de buitenkant zijn spleten, holtes enzo alleen maar goed.
 
Dank voor alle adviezen. Ik heb inmiddels water/luchtdichte isolatietape weten te vinden. Ik zie persoonlijk op tegen het gebruik van pur, omdat ik het zo verdomd slecht kan inschatten hoeveel te veel is, hoeveel te weinig en hoeveel goed. (heb ooit eens mijn douchebak willen isoleren en die kwam van de grond en ik wil voorkomen dat mijn dakpannen de lucht in schieten :-) )
Iemand daar een goeie tip voor?
(PS, dat ik bij de bouwmarkt meteen een heel pak steenwol moet kopen ipv 1 veel helpt ook niet mee)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan