Vocht in halfsteens schuurtje, spoor bijster (foto)

Duifje

  • #1
Beste klussers,

Begin januari ben ik gaan samenwonen met mijn vriendin. We hebben gezien de situatie op de huizenmarkt, en nog wijzigende werkgevers, besloten om tijdelijk te gaan huren via de leegstandswet.

Ik werk in de techniek, en ben ook in mijn vrije uurtjes graag bezig met mijn handen. Mijn compressor, lasapparaat en (elektrisch) handgereedschap etc. zijn dan ook meegegaan. De spullen staan in een halfsteens muurtje van 2 bij 3 meter. Ik heb een foto bijgevoegd. Het betreft een schuurtje dat staat op een betonplaat. Het dak is een polyester dak uit 1 stuk, voorzien van regenwaterafvoer.Ik ben blijkbaar erg gewend aan een normale garage, want ik schrik heel erg van het vocht in het schuurtje. Dit vind ik niet zo erg, maar ik heb jarenlang gespaard voor mijn gereedschap en dat zie ik nu achteruit gaan. De luchtvochtigheid is altijd rond de 85%.

Na veel gelezen te hebben op het forum is duidelijk dat isoleren en ventileren het beste is. Stoken is denk ik geen oplossing, dat kost klauwen met geld. Isoleren is lastig, want huren via de leegstandswet houd in dat we er over 9 maanden weer uit zouden moeten. Honderden euro's en vele uren investeren is daarmee ook geen optie.

Ventileren leek daarmee de beste oplossing. In de korte muren zitten, zoals je op de foto misschien kunt zien, ventilatieopeningen over de korte kant van de bakstenen in het muurtje. Aan de lange kant hetzelfde, maar dan over de lange kant. Genoeg kieren zou je zeggen, maar het vochtgehalte daalt niet. Ook nadat ik de grond zo veel mogelijk van de muur weg heb geschept daalde het niet.

Mijn laatste poging was het plaatsen van een tafelventilator voor 1 van de grote openingen. De luchtstroom voel je aan de buitenkant goed, en is fors. Maar, nog steeds geen resultaat. Het percentage blijft 85%.

Nu sta ik op een tweesprong: Enorm ventileren, of het plaatsen van een ontvochtiger. Mijn gevoel zegt me dat ook ventilatoren het percentage nooit onder die van de buitenlucht krijgen. Ik neig naar ontvochtigen, maar ik ben heel benieuwd jaar jullie adviezen in deze.

Bij voorbaat dank,

Gert
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat polyesterdak ligt op de muren zit er tussen het steen en de polyester geen kier. Daar zou het meer dan prima kunnen ventileren.
Extra ventileren heeft alleen zin op het moment dat de spullen binnen koud zijn en de temperatuur in een korte tijd omhoog schiet. De binnenkomende lucht die iets warmer is condenseerd op koude oppervlakken van alles wat binnen staat. Het effect als je met een bril op een warme ruimte binnen loopt. Alleen dit moment zou onbehandeld metaal kunnen roesten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu