Vocht drukt schilderskit uit voeg

Deleyt

  • #1
Heren/dames,

Ik heb deze zomer een bergingsdeur in de lak gezet waarbij het draadglas ook is vervangen i.v.m. breukjes.

Echter, de schilderskit die in de voeg bij de onderste neuslat zit van de buitenkant van het draadglas, wordt eerst zacht, daarna begint het "op te borrelen" en komt vervolgens los te liggen alsof hij uit z'n voeg wordt gedrukt door vocht.

Met de gedachte dat er wellicht nog vocht in het hout zat heb ik in de neuslat aan de onderzijde gaatjes geboord om tussen het glas en de neuslat en onder de kitvoeg wat ventilatie aan te brengen en het vocht af te voeren.
Daarna de oude kit verwijderd, licht opgeschuurd, goed schoon en vetvrij gemaakt en opnieuw afgekit met schilderskit.

Na wat plensbuien begint de kit weer los te raken. Het gebeurd enkel bij de onderlat, niet bij de zijdelingse- of bovenlat.

Heeft iemand een idee waarom dit gebeurd en hoe het op te lossen is?

Overigens: ik heb bij andere kozijnen ook het glas vervangen maar heb nergens dergelijke problemen gehad.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Draadglas is niet egaal aan het oppervlak. Het kan zijn dat de kit niet goed op het glas hecht, het glasband wat aan de neuslat zit doornat is of de neuslat direct op de sponning zit. Ook een te oude kit of aangebracht bij te lage temperatuur/ overschilderd terwijl nog niet voldoende droogkunnen oorzaken zijn.
kunt u een foto up-loaden?
 

Deleyt

  • #3


en de doorsnede:


rood = kit
blauw = glasband
geel = glasblokje

Ik begrijp dat draadglas niet vlak is maar weet zeker dat ik de kit voldoende hechtend heb aangebracht: rechtstreeks in de voeg en volzat.

De glasband heb ik volgens mij voldoende laten drogen, maar 100% zeker ben ik niet. Zeker een punt om te controleren als ik de kit weer weg heb gehaald.

Het was nieuwe kit en de verwerkingstemperatuur was 20-25 graden.

Nader inspectie sluit overigens uit dat het vocht achter de verticale glaslatten naar beneden kan lopen, de kitvoeg daar is afgelakt en vertoont geen scheuren of gaten.

Gelet op de foto en de doorsnede, enig idee wat er nog meer kan spelen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Staat de neuslat op spatieblokjes (5 mm ) dik ?
Hebt u de kit strak afgemest afwaterend aangebracht?

Ik neem aan dat u ms-polymeer beglzaingskit hebt gebruikt. Op dit moment kunt u er weinig aan doen ivm vochtige omstandigheden, maar zachte kit moet u wel verwijderen. Schilder de kitril niet over. Kit bevat weekmakers en lost de verf die erop aangebracht is op.
 

Deleyt

  • #5
Bedankt voor je reactie Kees.

De kit was tijdens het aanbrengen strak en onder een hoek afgemest. Nergens lag vocht op de kitvoeg.

Ik heb de neuslat niet op blokjes, maar rechtstreeks op de sponning vastgezet. Om te ventileren en vocht af te voeren heb ik gaatjes onderaan de neuslat naar de sponning geboord.
Ik ga de neuslat er af halen en spatieblokjes plaatsen.

Ik heb Bison Schilderskit (Acrylaat) gebruikt. https://www.karwei.nl/assortiment/bison-acrylaatkit-universeel-transparant-koker-300-ml/p/B315223 Als de sponning goed droog is zal ik het eens met jou voorgestelde MS Polymeer proberen.

Bedankt voor je hulp. Na de wijzigingen zal ik laten weten of het vochtprobleem is opgelost. :D

Overigens: waarom zou de polymeer beter zijn dan de acrylaat schilderskit? Schilderskit is toch juist bedoeld om glas af te kitten?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Acrylaatkit is absoluut ongeschikt als beglazingskit. O.i.v. vocht wordt deze week. Zie hier de oorzaak van uw probleem. Tevens toch de neuslat op steunblokjes zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu