Vocht door buitenmuur

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #1
In het verlengde van de topic Houten wand berging beschermen vraag ik me wat dingen af. Ik wil het topic niet kapen, dus maar even apart.

M n broer heeft een schuur waarbij het vloerniveau lager ligt dan de tuin (±10cm), hier is nogal wat doorslag van vocht. Bij mijn dijkwoning ligt de zijgevel van de bijkeuken lager dan het terras ernaast (±70 cm verschil), hier is een lichte doorslag (kleine natte plekjes in de plint, en (oude?) vochtkringen op de muur.

Wat ik me afvraag of een stuk folie tegen de muur aan, tot onder het niveau van de problemen, niet voldoende is tegen de vochtdoorslag.
Ik bedenk me dat misschien optrekkend vocht ook een oorzaak kan zijn. Vaak wordt bitumen aanbranden als oplossing aangedragen, maar dan los je het probleem van optrekkend vocht ook niet op toch? Ik zie niet helemaal het verschil tussen een vochtscherm van bitumen of folie.

Bij mijn bijkeuken ga ik waarschijnlijk de onderkant van die gevel stucken. Boven het maaiveld is dit al gebeurd, en het randje op het maaiveld ziet er erg lelijk uit.



De rest van de gevel is al bijgestucked (en latei, kozijn en deur vervangen).
Nu is stuckwerk niet geheel waterdicht, maar het is een betere bescherming dan schoon metselwerk.

Wat is jullie mening/ervaring over het stuc, folie en optrekkend vocht?

grtz
Henk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zie niet helemaal het verschil tussen een vochtscherm van bitumen of folie.
Het verschil is dat bitumen, mits goed aangebracht, één geheel vormt met de muur, bij folie ontstaat er een capilaire werking tussen muur en folie waardoor de muur zelfs nog natter zou kunnen worden.

Ik denk dat optrekkend vocht niet te voorkomen is, de fundering rust op aarde en wanneer die nat is zal er vocht kunnen optrekken.
Een drainage op een paar meter afstand van de muur zou misschien een oplossing kunnen zijn.
 

Chathanky

  • #3
Injecteren van de muur is ook een optie om het optrekkende vocht tegen te gaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij een spouwmuur wil dat wel eens helpen, zo te zien zijn dit steens muren en dan wordt injecteren over het algemeen geen succes.
 

Chathanky

  • #5
Wat is het wezelijke verschil dan? Ik ken alleen maar voorbeelden dat dit gewoon werkt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het impregneermiddel werkt niet door de hele steen, het is een gedeelte dat waterafstotend wordt gemaakt.
Bij oude huizen waar geen spouw in de fundering is toegepast en bij hoge waterstanden kan het vocht optrekken via de hele muur of bij een spouw via de binnenste laag metselwerk.
 

Chathanky

  • #7
Dan heb je het over impregneren. Injecteren is een heel ander procedé.

Hier wordt een hars in de muur geinjecteerd. Hier zijn verschillende verwerkings methoden voor. 1 daarvan is door gaten te boren in de muur en daar de hars dmv. impullen of onder druk in te spuiten, hierdoor onstaat er een ondoordringbare barière die het optrekkende vocht tegen houd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
We bedoelen hetzelfde, alleen andere benamingen.
De hars dringt niet volledig in de steen door, van buiten af helpt dit wel maar van onder af, =optrekkend vocht, helpt het niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Aha, dit verhelderd een hoop. Het impregneren is wel een ingrijpende maatregel, die je voor een klein bijkeukentje of een schuur niet snel rendabel vind.

Ik kan me voorstellen dat echter een folie in sommige gevallen toch wel kan helpen. Bijvoorbeeld als de wateroverlast ontstaat enkel bij regen, omdat de waterstroom dan tegen de gevel aan komt. Alleen natuurlijk als het grondwaterniveau laag genoeg is en het regenwater ook snel wegzakt. Uiteraard is een aangebrande bitumen laag een duurzamere optie.

Het optrekkend vocht probleem onderschrijft het nut van een goed trasraam.

Ik vraag me nog steeds af of een stuclaag ook voldoende kan zijn als een waterkering. Het gaat wel om een muur waar geen (grondwater)waterbelasting tegen staat, alleen het vocht wat in de grond blijft hangen en als het regent.

Overigens gaat het in beide gevallen om een halfsteensmuur (geen spouwmuur).

grtz
Henk
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ben bezig met een stuk weg te graven langs de muur. Het is nu wel duidelijk waar de lekkage vandaan komt...

Er ligt dus nog een oud terras onder het huidige. Dit oude terras ligt ongeveer 6cm boven de vloer in de bijkeuken. Het lage terras is beter gefundeerd dan de bijkeuken!


Er is ooit een poging gedaan het randje met cement af te werken. Maar dit kiert behoorlijk en delen zitten los.


En de vochtplekken binnen:




Het hele terras is overigens opgehoogd met puin :?

Ik weet nog niet hoe het op te lossen. Het ophogen van de vloer in de bijkeuken klinkt aantrekkelijk (laag isolatie+laag beton), maar dat houdt eventueel optrekkend vocht niet tegen. In ieder geval ga ik de buitenmuur stucken.

Wat foto's van het terras:









grtz
Henk - Heb dus een kelder onder m'n terras! :D
 

Uibeltje

  • #12
Ik denk dat het oude terras ook veel vochtproblemen veroorzaakt. Dit zie er vrij ondoordringbaar uit voor water waardoor er na een regenbui lange tijd water tegen de gevel aan blijft staan.

Opgehoogd met puin ken ik, mijn halve tuin was puin :(
 

Pepjo

  • #13
Het lijkt me ook zeker lonend om langs de muur een drainagebuis in grind te leggen, als je je terras niet wil afgraven tot op het vorige niveau.

Dit moet al een hoop vocht wegvoeren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Uibeltje schreef:
Ik denk dat het oude terras ook veel vochtproblemen veroorzaakt. Dit zie er vrij ondoordringbaar uit voor water waardoor er na een regenbui lange tijd water tegen de gevel aan blijft staan.
Dat was mijn conclusie ook!

Een drainage buis in grind? Drainage buis in Puin! :)
Een drainagebuis zal volgens mij niet meer water afvoeren dan de laag puin, sterker nog, het is voor het water makkelijker wegstromen door de puinlaag dan eerst door een laag kokos heen dringen. het is wel zaak dat het water uit de laag kan komen, dat het niet door grond heen moet.

Ik zit er ernstig over te denken het hele terras af te graven en af te voeren in een container. Het voordeel is dan dat ik in ieder geval genoeg bakstenen heb om het tuinmuurtje te metselen... :roll:
 

Chathanky

  • #15
:shock: Dit verklaart een hoop. Zeker de ruimtes tussen het puin is een mooie spaarbekken voor regenwater.
Hadden ze er ook geen folie tegen de wand gelegd? Ik zie wel wat op 1 van de foto`s maar dit kan ook van jezelf zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Die folie ligt enkel onder de bestrating. De volgorde is van boven naar onder:
- grindtegels
- paar cm zand
- landbouwplastic
- 2cm PS-isolatie
- laag zand
- dikke laag puin
- oud terras

grtz
Henk
 

Pepjo

  • #17
Waren ze bang voor koude voeten op het terras?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu