Vloerverwarmingsverdeler blijft warm.

Rotey

 • #1
Bij mijn vloerverwarmingsverdeler zitten 8 groepen, voorzien van 8 EMO thermische kleppen.
Wanneer deze kleppen al enige tijd dicht staan en er dus nergens door thermostaten warmte word gevraagd, blijft de onderste balk van de verdeler toch zo'n 30 - 40 graden.
(Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur)
Ook de warmwaterbuis vanuit de ketel houdt deze temperatuur. De buizen achter de thermokleppen blijven wel kouder als de onderste balk , dus er loopt geen water door de vloer.
De installatie functioneert verder perfect. alleen ik begrijp niet hoe die onderste balk van de verdeler warm kan blijven als er geen water de vloer in gaat en dus ook mijn pomp niet uitslaat omdat de temperatuur niet onder de 29 graden komt.
Kan iemand mij dit verklaren ?
Bij voorbaat dank !
verdeler.JPG
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #2
In dit geval wordt je ketel niet gestuurd door de zoneregeling: je laat de buiten situatie bepalen of je ketel aan of uit staat.
Je cv-ketel staat dus onnodig aan, want er wordt nergens warmte gevraagd. Maar je weersafhankelijke regeling bepaalt dat de ketel "aan" moet staan.

Het is m.i. te vergelijken met een auto, waarvan je de motor constant laat draaien in afwachting van het feit, dat je er eens mee gaat rijden.
Nergens vind je dit soort onnozelheden, behalve bij een energieverslindende cv-installatie.

M.i. een behoorlijk achterhaalde manier van stoken, die zeker niet erg energievriendelijk is. (maar nog steeds, zonder goed na te denken over het gevolg van het energieverbruik, veel wordt toegepast.......)
Wanneer je de ketel laat sturen door de zoneregeling, zal de cv-ketel reageren op het feit, dat er nergens warmte wordt gevraagd en de ketel uit schakelen. Nu is er een stroming over je verdeler, dus energieverlies.
Wanneer iets warm wordt betekent dat sowieso energieverbruik en dat wordt bij de huidige en komende energieprijzen alleen maar duurder. Iets wijzigen aan je installatie zal al snel energiebesparend werken.
De pomp aan of uit zetten heeft weinig zin, want een pomp is geen klep die je dicht kan zetten: de pomp zorgt alleen voor een verhoogde circulatiesnelheid door de groepen.

Je kunt dit energieverlies beperken door:
1: de weersafhankelijke regeling er af te gooien en de ketel te schakelen door de zoneregeling. Dit verdient m.i. de voorkeur en ook redelijk eenvoudig te wijzigen)
2: of een klep met stelmotortje in de aanvoer van de verdeler te plaatsen, die gestuurd wordt door de zoneregeling. Is er nergens warmtevraag dat zal die klep sluiten en heb je geen energieverlies over je verdeler.

M.i. zullen we op zeer korte termijn drastische maatregelen moeten nemen om de energieverspilling door dit soort verkeerd gestuurde installaties te vermijden. Vaak is de oplossing echt niet zo moeilijk en het levert je direct een besparing op.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Lange Herman

Rotey

 • #3
Dank Degooyer, Jouw verhaal is mij helemaal duidelijk !
Ik ga aan de slag.
 

Bernhard

 • #4
Omdat er geen stroming in de verdeler is zal de pomp het water in de verdeler opwarmen.. Pompcapciteit 30-70 w/h ?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
 • #5
@Bernhard , dat ben ik niet met je eens. Zie mijn reactie hierbove.
 

Rotey

 • #6
Ik denk idd. niet dat de pomp het water opwarmt. Op de aanvoerleiding vanaf de Nefit zit een drukventiel
ongeveer 1,5 meter voor de verdeler. Deze aanvoerleiding heeft dezelfde 30 - 40 graden temperatuur, en de Nefit temperatuurmeter geeft ook deze temperatuur aan. Vandaar dat ik voor de oplossing van Degooijer ga. Alleen stelt hij dat het vrij eenvoudig is om de weersafhankelijke regeling eraf te gooien en de Nefit te laten schakelen door de zoneregeling. Dit is me theoretisch duidelijk maar kun je nog iets duidelijker zijn hoe ik dit kan doen ?
Bij voorbaat dank Degooijer en Bernhard voor jullie adviezen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #7
Ik neem aan dat de toegepaste zoneregeling (geen gegevens hierover bekend) een uitgang heeft waarmee een cv-ketel geschakeld kan worden.
Zie de handleidingen van de zoneregeling en de cv-ketel
 

Bernhard

 • #8
Als de pomp van de Vw blijft draaien zal de verdeler bij gesloten zoneventielen opwarmen.
 

Rotey

 • #9
Zeker Bernhard, alleen bij mij zijn de leidingen van de ketel en de ketel zelf ook 30 - 40 graden.
En dat kan niet door de pomp komen. ( WILO Para , max.43 Watt )
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #10
Bernhard schreef:
Als de pomp van de Vw blijft draaien zal de verdeler bij gesloten zoneventielen opwarmen.
Dat zou wel een mooi nieuw verdienmodel zijn!
 

Rotey

 • #11
Ja Degooijer, dat is even een uitdaging, want mijn zoneregeling is een heel simpele, n.l. een 24 volt voeding die via 4 thermostaten de 8 zone's in huis en de 9e zone in de schuur aansturen, via EMO ventielen.
In de schuur heb ik 2 radiatoren maar deze schuurruimte staat altijd op 10 graden en loopt direct van de ketel, dus niet via de verdeler. Misschien is dit de reden waarom men dit zo'n 20 - 25 jaar geleden zo heeft gemaakt omdat toen die schuur een logeerkamer was die dus , indien gebruikt, wel warmer moest kunnen. worden
Ik zou hier via 4 kleine 24 volts relais over de EMO ventielen een kontakt voor de ketel kunnen maken en deze zo aansturen.
Maar ik weet niet, en kan dit ook niet vinden, hoe ik mijn ketel dan kan aansturen met dit kontakt.

IK heb een Nefit Ecomline HR, die wordt aangestuurd door een Nefit Moduline 4.
D.w.z. deze Moduline stuurt de stooklijn, eventuele dag/nacht instelling (staat bij mij uit), de buitentemp.
waarbij de ketel uitschakelt ( 18 graad ) en ontvangt alle relevante gegevens van de ketel.
Het thermostaatgedeelte van deze Moduline is eigenlijk uitgeschakeld, omdat dit via de hierboven beschreven aan/uit thermostaten loopt.
Ik hoop dat ik duidelijk ben en dat je een mogelijke oplossing weet voor mijn wens : De ketel uitzetten als de ventielen onder de verdeler allemaal dichtstaan, zoals bijvoorbeeld nu, buiten 15 graden en binnen 20-21 graden door de zon. De buitenvoeler van de ketel ( op het noorden en uit de zon ) geeft 14,5 graden aan en dus houdt de ketel netjes de stooklijn vast. op dit moment ongeveer 34 graden.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #12
Tja, dan wordt het een ander verhaal. Jammer ook dat alles op 24 Volt schakelt: dat zou ik sowieso afraden: in geen enkele woning in Nederland zit 24 V en wel in iedere wand 230 V, dus is het logischer om alles op 230 Volt te schakelen.
Dit is dan ook een zoneregeling, waarmee je weinig kunt beginnen om je verbruik te verminderen
Rotey schreef:
De buitenvoeler van de ketel (op het noorden en uit de zon) geeft 14,5 graden aan en dus houdt de ketel netjes de stooklijn vast. Op dit moment ongeveer 34 graden.
Je schrijft dat dat "netjes" is, maar besef je wel, dat die ketel dus de hele dag water warm maakt voor het geval er ergens een zone warmte vraagt.
M.i. is en blijft dat een onwenselijke situatie en bovenal energieverspillend.
Dat is ook de reden dat de onderste balk van je verdeler warm wordt en blijft (dat heeft totaal niets met een wel of niet draaiende pomp te maken!)
Gewoon een gevolg van verkeerd uitgevoerde zoneregeling.


Een oplossing die ik kan adviseren is:
 • WAR verwijderen en een
 • Nieuwe zoneregeling met 230 Volt aan/uit thermostaten, bij vloerverwarming is een modulerende regeling echt niet nodig.
 • Een zoneregeling, die ook de ketel aan/uitschakelt
 • De kosten daarvoor komen op ca € 650,00 - € 700,00, incl draadloze WIFI-thermostaten.
Met de huidige en verwachte gasprijzen is dit op redelijk korte termijn wel terug te verdienen (Momenteel is de gasprijs gemiddeld € 2,37 euro per m3. Inclusief energiebelasting, ODE en BTW)

Of je kunt met 24 Volt relais met een maakcontact op iedere zone (dus 4 x) de ketel aan/uit schakelen.
 
Laatst bewerkt:

Rotey

 • #13
Dank wederom voor je uitvoerige antwoord. Zeker is de door jou aangegeven oplossing de mooiste !
Toch kies ik dan in eerste instantie voor de door mij ook reeds aangegeven oplossing via 24 volt relais,
die ik als gepensioneerd meet & regeltechnicus zo in de la heb liggen. Door de 4 maakkontakten parallel te zetten creeer ik één maakkontakt voor de ketel. Tot zover is het simpel, alleen hoe sluit ik dit aan op mijn Nefit Ecomline HR ketel ? Het moet theoretisch kunnen , want de Moduline4 schakelt bij een buitentemperatuur van bijvoorbeeld 18 graden, de ketel ook uit. Aangezien jij in je uitvoerige beschrijving ook niets meld over deze aansluiting op de Nefit Ecomline ga ik Nefit zelf benaderen met deze vraag.
Ik hou je op de hoogte van hun antwoord in deze.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #14
Je kunt de 4 zones parallel aansluiten op het aan/uit contact van de CV-ketel.
Die hele weersafhankelijke regeling kan je laten vervallen: niets meer te maken met buitentemperatuur. Zie de handleiding van de ketel (is wel ergens te downloaden)
 

Rotey

 • #15
Ik ga het zo uitvoeren . Bedankt voor alle info.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #16
Bernhard schreef:
Als de pomp van de Vw blijft draaien zal de verdeler bij gesloten zoneventielen opwarmen.
Ik heb dit nog besproken met de leverancier van de pomp, maar die uitspraak is echt grote onzin.
 

Rotey

 • #17
OK. weet ik dat ook weer, dank je wel.
Ik heb intussen de vraag over de ketelaansturing bij Nefit neergelegd.
Ik laat je dat t.z.t weten.
 

Auto-Geen

 • #18
1647080943286.png

De moduline 400 aansluiting op 3-4 losmaken, de buitenvoeler op 7-8 losmaken en de aan-uit regeling op 1-2 aansluiten. Watertemperatuur is nu bij warmtevraag in te stellen op de UBA.
 

Rotey

 • #19
Geweldig Auto-Geen, Ik ga dit zo uitvoeren !
Hartelijk dank.
 

Rotey

 • #20
Toch nog een vraagje Auto-Geen, misschien overbodig maar toch :
Is de Moduline 400 hetzelfde als Moduline 4 ?
Ik heb nl. een Moduline 4.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu