Vloerverwarmingsinstallatie uit 2005 onduidelijkheden

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben nieuw op dit forum. Ik ben geen expert maar vind het wel leuk om dit beter te begrijpen en waar mogelijk verbeteringen aan te brengen. Nadat ik zelf diverse topics heb gelezen blijven mij een aantal zaken onduidelijk over mijn vloerverwarmingsinstallatie uit 2005. Ik hoop dat jullie kunnen helpen. Het is niet dat het systeem niet werkt, maar wel dat het traag is (ben ik inmiddels aan gewend). Ik snap bepaalde inrichtingsoverwegingen van het systeem niet en wil het graag beter begrijpen. Ook om op de toekomst voorbereid te zijn qua eventuele overstap naar lagere aanvoertemperatuur. Hieronder de plaatjes:

VV ovz 1.JPG

VV verdeler.JPG

VV verdeler zijkant.JPG

VV platenwisselaar.JPG


Te verwarmen ruimte
Het gaat om drie groepen die voor 40m2 zijn (woonkamer). Er zijn geen radiatoren in die ruimte (wel in de rest van de woning). Er zijn een aantal plekken waar geen leiding ligt (trapgat voor trap naar boven/beneden) en ook zit er een keuken in de ruimte dus er zal op iets minder m2 gelegd zijn. Het is een tegelvloer. De dikte van de slangen is 17mm. Het is mij niet duidelijk of in 2005 ook de slangen van de vloerverwarming zijn aangelegd (vorige eigenaar) maar heb nog geen reden om aan te nemen dat het eerder is dan 2005 . Hoeveel slang er ligt, hoe dicht op elkaar en in wat voor patroon weet ik helaas niet.

Platenwisselaar
Het is een gescheiden systeem middels platenwisselaar dat in dezelfde ruimte hangt als de CV. De CV is een Nefit EcomLine Excellent HRC30 die ook in 2005 geplaatst is. Er wordt gebruik gemaakt van een platenwisselaar Alfa Laval CBH25-10H. Een (zeer) oud model. Er staat 1990 op de wisselaar en dit zou het productiejaar kunnen zijn. Over de specs kan ik niks terugvinden. Op basis van afmetingen lijkt het op een CB26. De opvolger van de CB26 is de CB27 (en daarvan weer de CB30 wat een actueel model is). Over de CB27 heb ik wel wat documentatie kunnen vinden maar dat blijft aannames maken. Hij lijkt vrij klein te zijn maar ik vermoed dat het vermogen van de vloer ook niet veel is. Vermogen van de wisselaar hangt van wat ik heb gelezen ook af van de temperaturen en flows. De ruimte van de verdeler/cv is wel vrij warm bij stoken (over de 20 graden). Mogelijk dat er teveel heet water naar de wisselaar wordt gestuurd voor wat hij moet doen. Wat mij opvalt is dat de primaire (CV) zijde van de platenwisselaar op 22mm zit en de vloeverwarmingszijde op 15mm. Van wat ik heb gelezen op het forum lees ik dat vloerverwarmingen uit die tijd nog weleens vaker op 15mm werden aangesloten, weet niet of dat goed is maar mogelijk voor dit vermogen voldoende.

Verdeler
De verdeler is een Euroflex ZAN 1 geplaatst in 2005. Volgens mij is dit een hydraulisch actieve verdeler (aanvoer en retour zitten op verschillende balken). Wat mij hier opvalt is dat er twee pompen zijn: de pomp op de verdeler (sinds pompschakelaar altijd op stand 3) en een zogenaamde "voedingspomp" (op stand 1 naar advies briefje van vorige eigenaar). De voedingspomp zorgt voor een doorstroming langs de platenwisselaar en zo voor de aanvoer van warm water richting de verdeler. Indien het water in de verdeler warm genoeg is dan gaat het warme water via een bypass naar de retour.

Overige info
Er loopt een koperen 15mm buizen naar boven vanuit de retour van de verdeler. Deze gaat naar de automatische ontluchter, komt daarna terug in de cv-ruimte en gaat daarna langs het expansievat de platenwisselaar weer in.
Het kabeltje dat op de platenwisselaar zit is voor de pompschakelaar.

Vragen die ik heb over dit systeem
  • Zijn dit zuurstofdichte slangen?
    Van wat ik tot nu toe heb gezien zijn zuurstofdoorlatende slangen zwart.
  • Indien zuurstofdicht, wat is dan het nut van de platenwisselaar?
    Ik denk dat dit mogelijk destijds een eis voor de CV-ketel was.

  • Indien de platenwisselaar geen nut heeft, zou dit systeem direct aangesloten kunnen worden?
  • Er zijn twee pompen. Waarom is dit nodig? Het lijkt bijna alsof de "voedingspomp" de flow van een cv ketel naspeelt. Deze opstelling heb ik online nog niet ergens anders gezien met platenwisselaars. De voedingspomp maakt echter wel een groot verschil in performance van het verwarmen van de vloer (sneller).
  • En is het niet raar dat de platenwisselaar op 22mm aan de CV zijde is aangesloten en 15mm op de vloerverwarmingszijde? Ik dacht dat er aan de vloerverwarmingszijde juist meer flow moet zijn dan aan de CV zijde (bij een CV aanvoer van 70-80 graden).
  • Bij andere opstelling met platenwisselaars zie ik vaak (niet altijd) dat het thermostaatventiel om de warmteaanvoer te regelen op de CV aanvoer zit in plaats van aan de vloerverwarmingskant zoals bij mij. Is het een beter dan het andere?

Ik hoop dat jullie kunnen helpen. Ideeën en tips zijn zeker welkom. Ik was van plan de pompen te gaan vervangen door energiezuinige maar wellicht blijkt dat een andere opstelling (andere verdeler of zonder platenwisselaar) verstandiger is.

Edit: ik denk dat ik dit onderwerp beter in Verwarming had kunnen zetten. Had niet goed gekeken (kwam hier via een ander onderwerp). Misschien dat een moderator hierbij kan helpen?
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan