Vloerverwarming wel of niet scheiden?

GoSpursGo

  • #1
Mijn vloerverwarming op de begane grond (aangelegd als bijverwarming) is zo'n 28 jaar oud en de slangen zijn helaas niet diffuusdicht, waardoor het CV-circuit vervuild raakt.

Ik was van plan om het vloerverwarmingscircuit te laten scheiden d.m.v. een platenwisselaar (en extra drukvat e.d.). Echter, de bedrijven die ik heb laten komen geven dusdanig tegenstrijdige adviezen dat ik veel twijfels heb.

Allereerst over de tegenstrijdige adviezen:
- Twee bedrijven geven aan: scheiden kan, maar je verliest veel vermogen vanwege de platenwisselaar ertussen. Het warme water vanaf de CV-ketel stroomt na scheiding niet meer direct rechtstreeks de vloer in. Via de platenwisselaar moet de warmte van het water in het CV-circuit overgedragen worden aan het water in het vloerverwarming-circuit. En omdat de kamer al verwarmd wordt door de radiatoren in de kamer, stopt de CV-ketel met branden zodra de kamer op temperatuur is, terwijl de vloer dat dan mogelijk nog lang niet is.

- Drie andere bedrijven zien dit probleem niet optreden. Maar ze verschillen in hun voorgestelde aanpak als het gaat om het spoelen van de leidingen
* 1 bedrijf raadt het gebruik van cleaner en protector af, geeft aan dat het niet veel helpt maar wel de slangen kan beschadigen. Rekent 800 euro voor scheiden en spoelen (incl. nieuwe verdeler/pomp/alles).
* 1 bedrijf wil zeker wél cleaner en protector gebruiken. Echter, men wil de cleaner al toevoegen enkele dagen voordat het systeem gescheiden wordt. Ik vind het geen prettig idee dat al het losgekomen vuil dagenlang door het gehele CV-circuit (incl. ketel) gaat circuleren. Bovendien rekent dit bedrijf meer dan het dubbele bedrag.
* 1 bedrijf geeft aan dat het advies hierboven inderdaad slecht is, en je eerst echt moet scheiden. Maar cleaner/protector doen ze in principe niet, tenzij het zwaar vervuild is. Heb nog geen offerte gevraagd, maar ik vond het niet professioneel overkomen dat bij het eerste contact direct werd gevraagd 'of ik bij betaling een factuur nodig had...'.

Ik heb een aantal concrete vragen:
- Hoe serieus is het verlies van vermogen? Het klinkt aannemelijk. Het zou zonde zijn om 800 a 1800 euro uit te geven en vervolgens een vloer te hebben die niet meer goed opwarmt.

- Stel dat ik het niet ga scheiden: zou het afdoende zijn om 2 vuilafscheiders (Spirotrap MB3) te plaatsen in huis? 1 bij de retour van de vloerverwarming, 1 bij de retour van de CV-ketel. En dan regelmatig spuien.

- Als ik het wel zou gaan scheiden: zou je wel of geen cleaner en protector laten gebruiken?

Belangrijk om te weten: de vloer wordt nog goed (genoeg) warm! Ik overweeg scheiding vooral ter preventie van problemen aan leidingen/radiatoren/CV-ketel. En m.b.t. garantie op een toekomstige CV-ketel. Ik weet niet hoe de garantievoorwaarden van elke fabrikant zijn. Ik hoorde (maar heb nog niet geverifiëerd) dat je bij de meeste geen lange garantie op de warmtewisselaar meer krijgt bij niet-diffuusdichte slangen, maar dat je niet van alle fabrikanten het circuit hoeft te scheiden. Een vuilafscheider plaatsen zou mogelijk afdoende zijn.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Ik ga niet de adviezen van de andere bedrijven behandelen ivm
forumregels!!

Wat ik je wel als advies wil meegeven:
In dit geval 100% zeker weten scheiden, dit ivm garantie
voorwaardens van de ketel fabrikanten
En je gaat dan van directe vloerverwarming naar een indirecte
vloerverwarming, alles wat indirect is geeft verlies, hoeveel???
geen idee
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
En je probleem is nog niet eens zo zeer het vuil, vooral het doorroesten van leidingen en radiatoren.

Als je een te kleine platenwisselaar plaatst, dan krijg je het inderdaad niet warm. Als je een voldoende grote platenwisselaar toe past heb je geen problemen.
 

Pigion

  • #4
Ik ga hier geen direct advies geven, doch wat achtergrondinformatie.
Omdat er geen zuurstofdichte slang is gebruikt, is er zuurstof in het systeem gekomen. Deze zuurstof tast metalen aan, sommige meer dan andere.
- Messing fittingen etc. Messing is een legering van koper en zink. Koper wordt niet aangevreten, zink wel. it manifesteerd zich in z..g.n. ont-zinking. Alleen z.g.n. "Rohtguss" (legering van koper en tin, dus duurder) geeft geen problemen. Meesing fittingen worden daarom bros.
- IJzer. Ijzer corrodeert door de zuurstof, vesneld door het het water. Het vormt een z.g.n.lokaal element. Dat zie je terug in plaatselijke put-corrosie. Het ontstane product is zwarte bagger, verstopt platenwisselaars.

Spoelen kan geen kwaad, echter niet iedere 3 maanden.
Met toevoegingen moet je voorzichtig zijn. In de industrie gebruiken we daarvoor o.a. speciale zuren. Zij kunnen de bagger oplossen, doch beter is met kracht te spoelen, soms gecomprimeerde lucht toevoegen aan het spoelproces om gewenste wervelingen te krijgen.
Zuren zullen ook iets van het metaal aanvreten!!!!! Bij dunwandige CV leidingen, ben je er zo doorheen.
In de industrie worden de leidingen naderhand gepassiveerd.Dit is het kunstmatig opbouwen van een beschermende laag. Zuren tasten de kunststof leidingen niet aan.
In geen gevalspoelen met oplosmiddelen (thinner, white spirit etc.
Pigion
 

GoSpursGo

  • #5
Dank voor jullie reacties tot nu toe!

M.b.t. spoelen kan cleaner en protector m.i. dus wel achterwege gelaten worden, dat scheelt ook weer in de kosten.

Een van de bedrijven adviseerde een messing verdeler (want dat roest niet). Gezien de reactie van Pigion kies ik dan liever voor RVS of kunststof.

Dan nog even terug naar 'wel of niet scheiden'. Ik ga even wat fabrikanten bellen. Volgens mij is het niet zo zwart-wit als 'niet gescheiden = geen garantie'.

Tenslotte, als we het garantie-verhaal even helemaal buiten beschouwing laten: zou een vuilafscheider bij de retour van de vloerverwarming en bij de retour van de CV-ketel het aantasten van leidingen e.d. voldoende tegengaan?

Of is de vuilafscheider enkel nuttig om geen troep in je CV-ketel te krijgen, maar gaat het aantasten van leidingen gewoon net zo hard door (vanwege de zuurstof die in het systeem blijft komen)?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Vele warmtewisselaars zijn van Aluminium of RVS. Echter zijn de leidingen die naar de ketel toelopen, en soms ook in de ketel zelf zitten gewoon van dunwandig staal.
De leidingen worden dus deels weg gevroten, en de rotzooi die ontstaat komt in de wisselaar te zitten, wat weer voor verstoppingen kan zorgen.
De binnenzijde van de wisselaar, al is deze van Alu of RVS, wordt op deze manier ook aan getast, met vreemde lekkages tot gevolg.

Wanneer een wisselaar wordt terug gestuurd (na vervanging) en de fabrikant ziet dat deze vol bagger zit, vervalt bij "alle" fabrikanten de garantie. Simpelweg omdat het probleem geen fabricage fout is, maar van buiten de ketel komt.

Elke lekkage veroorzaakt van buiten af (buiten de ketel), zal buiten de garantie vallen.

Met vuilafscheiders, haal je al veel rotzooi uit het systeem, echter krijg je nooit alles eruit.
E.v.t. Kan je volstaan met dubbele vuil-EN luchtafscheiders. Maar bovenstaande zal altijd het laatste woord zijn van de fabrikant.

Mijn persoonlijke kweste zou zijn, scheiden of een nieuwe vloerverwarming laten infrezen. In het laatste kan je de bestaande leidingen in de vloer laten liggen, en frezen ze daar dwars doorheen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu