Vloerverwarming voorgoed afsluiten: een goed idee?

TH_90

  • #1
Beste forumleden,

Ik heb een vraag over mijn vloerverwarming en ik hoop dat iemand mij kan helpen met praktisch advies.

Ik woon sinds 2019 in een hoekhuis met in de woonkamer (á 42 m2) vloerverwarming en 1 radiator. Het verwarmen van de woonkamer in de wintermaanden is continu een probleem. De vloerverwarming doet het zeer matig en geeft weinig warmte af. Als je met je handen op de grond voelt moet je zelfs goed zoeken naar warme plekken. De radiator moet er zeker bij om het op zijn minst behaaglijk te maken. Ik heb vloerisolatie vanuit mijn kruipruimte toegepast (purschuim), maar dat helpt slechts een beetje. Ik heb mijn CV-monteur er eens naar gevraagd en hij zei dat er veel te weinig warmte aanvoer is aangesloten op het systeem (zie foto). Ik heb een gietvloer, dus extra aanleggen wordt hem helaas niet. Met dit in mijn achterhoofd ben ik bang dat ik de vloerverwarming nooit goed ga krijgen en zoek ik dus naar andere opties.

Is het een (goed) idee om de vloerverwarming als geheel af te sluiten en in plaats daarvan 1 of 2 nieuwe radiatoren erbij te plaatsen? Waar het huidige regelsysteem zit kan ik de aan- en afvoerleidingen gebruiken (lijkt mij?) om een radiator te plaatsen en in een andere hoek van de kamer zie ik ook nog 2 leidingen lopen die momenteel niet worden gebruikt voor een eventuele tweede radiator. Dan heb ik dus 2 of 3 radiatoren voor in de woonkamer van +/- 42 m2.

Ik hoor graag uw advies, bij voorbaat dank!

image_50442497.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Deze vloerverwarming is inderdaad niet geschikt als hoofdverwarming. Maar je zou hem wel kunnen laten liggen, en als bijverwarming gebruiken. 2 groepen op 42 m2 is inderdaad verkeerd aangelegd, nog los van de h.o.h. afstand.

Bij afsluiten moeten je de vloerverwarming eigenlijk ook gewoon leeg maken, anders zijn ze nooit meer bruikbaar.
 

TH_90

  • #3
Dankjewel Walker, voor je snelle reactie.

Als ik het laat liggen als bijverwarming, is dat dan niet een kostbare post voor het lage rendement dat het heeft? Of verbruikt dit systeem ook weinig, juist omdat het slechts 2 groepen heeft?

Met het leegmaken bedoel je denk ik dat ik de leidingen moet leegpompen (of iets in die richting)?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu