Vloerverwarming stadswarmte vreemd klap geluid

T. Parken

  • #1
Beste allen, ik ben ten einde raad...

Ik woon nu 2 jaar in een nieuwbouw huurwoning met stadsverwarming (oplevering juli 2017) en heb (alleen) vloerverwarming, geen losse radiatoren. De verwarming werkt nu prima, het huis is aangenaam warm (Dat was eerst anders omdat de aansluiting van een aantal groepen omgewisseld waren op de regelunit, maar dat verhaal zal ik jullie besparen).

Het probleem
Al sinds het begin komt er echter uit de verdeler op zolder af en toe een harde klap. Het geluid is het beste te omschrijven als water (of lucht? wat me sterk lijkt aangezien het systeem meermaals grondig is ontlucht) dat onder hele hoge druk ergens doorheen geperst wordt. Het duurt minder dan een seconde en het klinkt hard genoeg om nachts wakker van te worden/schrikken. Er is geen pijl op te trekken wanneer dit gebeurt. Soms om de paar uur, soms een hele dag niet, totaal onregelmatig. Het lijkt wel op dat wanneer ik aan een thermostaat zit, graadje minder of meer, dat na een paar uur iets vaker het geluid te horen is, maar ook weer niet altijd. De monteur (die volgens eigen zeggen als vloerverwarmingsspecialist te boek staat) is nu al meer dan 10x langs geweest. Alle actuators (kranen op de groepen) zijn vervangen, alle koppelingen zijn nagekeken en opnieuw gesmeerd, systeem meerdere malen ontlucht, zonder resultaat. De laatste keer leek er een oplossing te zijn. De terugslagklep die in de verdeler zit is vervangen. Het rubber aan het uiteinde bleek kapotgescheurd te zijn. Hierna hoorde we het geluid niet meer, echter na een week of 2 begon het weer. Eerst zachtjes, daarna weer als voorheen een harde klap. Nu weten we dus wel waar het geluid vandaan komt, de terugslagklep dus, maar wat de precieze oorzaak is blijft een mysterie. Het lijkt alsof de terugslagklep op de een of andere manier een soort van hoge drukgolf te verduren krijgt, of er bouwt zich ergens druk op wat dan met kracht door de terugslagklep geperst wordt. Ik ben ten einde raad. Welke wonder-installateur denkt te weten wat hier aan de hand is? Is het een technisch probleem of moet ik het toch zoeken in het spirituele?...
Ik ben overigens niet de enige met dit probleem. In de wijk zijn meerdere woningen met exact dezelfde klachten.

De situatie is als volgt, zie ook de foto's:

Meterkast: stadswarmte unit van Eneco met daaruit een aanvoer- en retourleiding voor de CV. In de aanvoerleiding zit een Danfoss AMZ 112 gemotoriseerde klep. Deze wordt aangestuurd met kabeltje door de regelunit op de verdeler (zolder) en doet niet meer dan open en dicht gaan.

Zolder: Verdeler van merk SST met Wilo Yonos Para circulatiepomp. Zoals gezegd met ingebouwde terugslagklep. Het geheel wordt aangestuurd door een regelunit waarop per ruimte/groep een kamerthermostaat is aangesloten.

Ook is er iemand van Eneco geweest om de boel te checken. Hij merkte als eerste gelijk al op dat volgens hem die gemotoriseerde klep eigenlijk in de retour leiding hoort om schommelingen in de leidingen te voorkomen. Dat klinkt als een plausibele oorzaak van het probleem. Het lijkt me ergens ook logisch dattie juist in de aanvoer zit omdat deze open moet gaan als de verdeler om warmte vraagt. Als ik in de documentatie van de Danfoss kijk dan staat daar ook dattie bij voorkeur in de retour moet zitten bij stadswarmte installaties. Dat apparaat kan echter in verschillende situaties anders worden toegepast.. dus wat is nu juist? Als de aannemer (Heijmans) dit fout heeft gedaan dan hebben ze het in de hele wijk fout gedaan.
Ik heb nu telefonisch voorgesteld aan de installateur om die Danfoss in de retourleiding te zetten. De installateur moet nog langskomen, maar ik dacht ik post dit probleem hier aangezien hier een hoop knappe koppen rondlopen.



 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik eerste ingeving zou zijn een te hoge dynamische drukverschil, maar daar heeft deze afleverset een regelaar voor.

Omdat je een 2 weg hebt zitten welke bij vraag opent kan je een advo over je vloerset plaatsen deze zorgt er dan voor dat een drukverschil niet zover oploopt dat je keerklep gaat klappen
 

T. Parken

  • #3
Een quote is niet nodig.

Dank voor je reactie! Ik ga een drukverschilventiel voorstellen aan de installateur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu