Vloerverwarming+radiatoren

Josje53

 • #1
Ik heb in 1990 vloerverwarming aangelegd in een huis van 1970. Oude vloeren er uit, dieper uitgegraven, 10 cm gewapend beton gestort, geïsoleerd en vloerverwarming erop, daarna tegelvloeren er op. Heb wel de oude radiatoren laten hangen. Ik stook nu s'morgens van7.00 uur de vloerverwarming + radiatoren tot s'avonds om 20.00 uur, dan uit. Als ik alleen de radiatoren aan doe stook ik zuiniger dan met de vloerverwarming erbij. Het huis heeft verder thermopeen glas geen + of ++ glas en dakisolatie glaswol. Geen spouwisolatie waar ik geen voorstander van ben gezien de na isolatie van de spouwmuren in mijn vorige huis gaf dat vochtproblemen. Hoe stook je nu het goedkoopst? Alleen de vloer verwarmen aan maar dan 24 uur per dag op een constante temperatuur. Of alleen met de radiatoren dus minder comfort van 7 tot 22 uur stoken. Of gecombineerd radiatoren + vloer an 7 tot 22 uur of 24 uur per dag. Kan je moeilijk uitproberen met de verschillende buiten temperaturen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Interessant. Hoeveel m3 gebruik je per week minder.
  Hou je de stand van de gasmeter wekelijks bij. Per periode kan een behoorlijk verschil in gebruik zijn.
  Bijvoorbeeld meer wind of een paar dagen wat meer zon.
   

  Josje53

  • #3
  Dat klopt. Het ligt veel aan het weer. Als ik de vloerverwarming erbij aan heb verstook ik meer. Dat heeft wel als voordeel dat de verwarming s'avonds eerder uit kan omdat de vloer nog warm is. Hoeveel ik meer verstook is niet precies te zeggen maar wel merkbaar op de gasmeter. Wij verbruiken wel veel. De thermostaat staat overdag op 19,5 en s'avonds op 20,5 gr. met een gemiddeld verbruik per jaar van 2750 m3 gas. Heb wel een woning van van 600m3 inhoud dus nog al groot, vrijstaand en ligt aan de rand van ons dorp met vrije en open ligging. Dus de wind heeft vrij spel. Mijn buurman heeft een vergelijkbare woning maar beter geïsoleerd en overal ++ glas.. Hij heeft de spouwmuurisolatie wel en stookt 24 uur per dag vloerverwarming. Continu 19,5 gr. en verstookt een stuk minder, een 750 m3 per jaar wat ik bijna niet geloof gezien hij 24 uur per dag stookt. Hij komt nooit aan de thermostaat zegt hij.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Die mooie verhalen krijg ik ook vaak te horen. Vraag je wat verder wordt het stil.
  Wat de mensen zelf hebben is altijd het beste wat er is.

  Zuinig zijn met gas is lastig, vooral met kinderen in huis. Deur achter je reet dicht.

  Dus meten is weten. Via deze site noteer ik wekelijks de stand van de gasmeter. Niet inloggen of registreren gewoon lekker ouderwets gelijk gebruiken.

  Kom je gelijk tot ondekking hoe winddicht is mijn woning en hoeveel zon hebben we gehad. :lol:
   

  Josje53

  • #5
  Dat is wel zo, wat een ander heeft is meestal beter, maar nu weet ik nog niet hoe je het beste kunt stoken. :roll:
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Ik ook niet. Zie die site, zondag tot zondag een het ene en de volgende week het andere.
  Kijken of je daar wat van kan leren.
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #7
  hoe is de vvw aangelegd? als dit als bijverwarming is, is het idd goedkoper on alleen de radiatoren te gebruiken.
  een vloer opwarmen kost ook de nodige energie helemaal als de isolatie matig is.
  het meeste kun je besparen door te isoleren, ik ben er ook geen voorstander van om een spouw vol te blazen, ze hebben niets voor niets een spouwmuur bedacht en als t zoveel beter zal zijn zullen ze in de nieuwbouw ook hele huizenblokken volblazen maar daar zie je die jongens niet. daarom heb ik de wanden allemaal geisoleerd door er pir gips tegen aan te plaatsen.
   

  Josje53

  • #8
  De vloerverwarming is destijds gelegd dat deze ook als hoofdverwarming kon worden gebruikt. Wat ik mij kan herinneren liggen de buizen ongeveer 30 cm uit elkaar. Tegenwoordig is dat rond de 15 cm. Het is ook ook al die harde doorzichtige buis en had er 25 jaar garantie op. Ik ben van mening dat als men radiatoren vloerverwarming gebruikt je duurder stookt. Ook denk ik dat als je alleen vloerverwarming hebt en de temperatuur 24 uur per dag op kamertemperatuur houd je ook meer verstookt. Je stopt er s'nachts ook warmte in. De mogelijkheid gezien de gasprijzen om te isoleren lijkt mij ook het beste. Het pir gips systeem wat Marcn.88 zegt lijkt mij een goede maar wel dure optie. Maar de toren hogen gasprijs ook. Ook denk ik er ook over om een goede pelletkachel te nemen. Is natuurlijk maar plaatselijke warmte en je zal op je comfort moeten inleveren. Maar straks 4 á €500,- in de maand voor energie gaan te betalen is natuurlijk ook absurd. Maar goed blijkbaar kan mij niemand zeggen wat betreft het stoken de goedkoopste optie. Ja niet stoken:lol::lol: is het goedkoopst, maar dan zit je in de kou. :(
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #9
  als de slangen daadwerkelijk 30cm uit elkaar liggen is het absoluut geen hoofdverwarming, sterker nog ik zou t systeem niet eens gebruiken voor hoofdverwarming liggen de slangen hoh 10cm
   

  Josje53

  • #10
  De vloer is toch heerlijk warm en egaal warm. Dus waarom dan niet. Maar stook er altijd de radiatoren bij. Ik weet het natuurlijk niet precies meer omdat het al lang geleden gemaakt is. Ik heb ook een serre waar alleen maar vloerverwarming ligt deze krijg ik lekker warm. Makkelijk 22 graden. Deze is Is van 1995. Maar omdat wij daar in de winter bijna nooit zitten alleen met feestjes stoken wij daar bijna niet.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Dit is geen vloerverwarming maar een verwarmdevloer.
  Josje53 schreef:
  Maar straks 4 á €500,- in de maand voor energie gaan te betalen is natuurlijk ook absurd. Maar goed blijkbaar kan mij niemand zeggen wat betreft het stoken de goedkoopste optie
  Zolang de mensen nog 3 x per jaar op vakantie gaan is er geld zat. Minder voor de vakantie industrie maar het komt wel op de balans van Nederland. Mooi toch.
   

  Josje53

  • #12
  Moet wel lachen, wat is bij jouw dan vloerverwarming. Is een beetje een dom gezegde Wgb. Ik denk dat er 30 jaren geleden toch ook naar gekeken is. Ik krijg het warm daar gaat het toch om dacht ik zo. Vloerverwarming loopt meestal in huizen s'nachts door die goed geïsoleerd zijn om dat het anders te lang duurt voordat je vertrek dan warm is. Natuurlijk als de slangen dichter bij elkaar liggen gaat het sneller maar radiatoren zijn veel sneller en dan over een maand gekeken goedkoper in de stook is. Je dwaalt ook van de vraag af Wgb van wat ik gevraagd heb :mrgreen:.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Of jouw verwarmdevloer voldoet aan de normen of voldoende comfortabel is voor vloerverwarming kan je pas ervaren als het weer een periode gelijk is zoals die in de norm omschreven is.
  Het zou me niets verbazen als het weer al die tijd gunstiger is geweest die in de norm is omschreven.
  In 1990 is er in mijn ogen een gunstige, veilige en comfortabele oplossing gekozen om je niet in de kou te laten zitten.

  Jouw vraag heb ik al beantwoord maar je wil dat ik iets anders schrijf. Meten is weten.
  Jij bent de enige die jouw vraag ter zijner tijd kan beantwoorden. Daar kunnen dan andere weer van leren.
  113 mensen hebben dit onderwerp tot nu toe gevolgd verwacht geen wonderen.
   
  • Like
  Waarderingen: Nono123

  Josje53

  • #14
  Bedankt Wgb. Ik zal het eens onderzoeken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu