Vloerverwarming over 2 verdiepingen extra pomp of niet?

WWouter

  • #1
Hallo!


Een korte inleiding in het project:

Wij zijn bezig onze woning te renoveren en uit te breiden. Het is een tussengelegen woning van 2 verdiepingen en kelder. We zijn begonnen om een extra verdieping te bouwen met zolder. Momenteel wonen wij in het oude gedeelte. Als klaar, verhuizen we naar de nieuwe verdiepingen en kunnen we de bestaande verdiepingen renoveren en daarna het oude en nieuwe gedeelte samenvoegen. We zijn nu op het punt aangekomen dat de installatie aangelegd kan worden in het nieuwe gedeelte. Wij willen in het gehele huis LT vloerverwarming aanleggen.


Mijn vraag betreft de vloerverwarmingsinstallatie van het nieuwe gedeelte:

Wij willen vloerverwarming toepassen op de beganegrond en badkamer op de zolderverdieping. De overige zolderruimte (slaapkamer) blijft onverwarmd.
Beganegrond 4 groepen 16mm buis van ca 90 meter. Badkamer zolder 1 groep van ca. 70 meter 16mm buis.
Moet ik 2 verdelers met pomp toepassen of is 1 verdeler met pomp voldoende om het water rond te pompen over 2 verdiepingen. Of kan ik de buizen direct met een verdeler op de ketel (Remeha Tzerra Ace CW5) aansluiten?

Mocht er informatie missen vul ik deze graag aan!

Naamloos2.jpg
 

Klussen.

  • #2
Dat hangt af van de capaciteit en opvoerhoogte van de pomp.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Ik zou je adviseren om 2 verdelers toe te passen.
Niet alleen worden de aanvoer- en retourleiding voor de zolderverdieping erg lang (warmteverlies), maar je kunt die groep ook niet meer ontluchten. De automatische ontluchter zit op de verdeler en als het niveau van de vloerverwarming hoger ligt dat de verdeler, is ontluchten niet mogelijk.
Eigenlijk zou ik je, gezien het beperkte vloeroppervlak, elektrische vloerverwarming voor de badkamer adviseren (en mogelijk een stuk wandverwarming)
Direct op de ketel aansluiten zal gezien de temperatuur die de ketel afgeeft, niet wenselijk zijn (en gebruik ook geen RTL ventiel)
 

Klussen.

  • #4
Plaats in elk geval de pomp en verdeler zo hoog mogelijk i.v.m. ontluchten. Ik dacht dat men meestal adviseert om circa 40 meter buis per groep te gebruiken. Als het twee verdiepingen betreft is de opvoerhoogte minder dan 4 meter en dat trekken de meeste pompen wel.
 

Klussen.

  • #5
Als je al een bestaande vloerverwarming hebt op de begane grond, kun je beter het advies van Degooyer volgen.
 

Klussen.

  • #6
Persoonlijk ben ik geen voorstander van elektrische vloerverwarming. Ik heb kennissen die flink klagen over het hoge stroomverbruik en daardoor de verwarming eigenlijk zelden gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: Nono123

Klussen.

  • #7
Degooyer schreef:
worden de aanvoer- en retourleiding voor de zolderverdieping erg lang (warmteverlies)
Dit valt wel mee toch? 2 keer 3 meter en deze kun je isoleren. Ik heb zelf ook vloerverwarming aangelegd op twee verdiepingen met 1 pomp en verdeler en het werkt gewoon goed. Met kraantjes op de verdeler kun je het goed inregelen.
 
  • Like
Waarderingen: Nono123

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Uiteindelijk zal de woning 3 etages hebben: BG, 1e en daaraan toegevoegd de nieuwe dakopbouw.
 

Nono123

  • #9
Even een aandachtspuntje.
Het minimale vermogen CV-zijdig is 8,5kW bij 50/30°C, van dit toestel. Dat is best wel veel te noemen, en geeft vaak klachten, omdat het toestel gaat pendelen
Heeft u dat vermogen wel echt nodig?
 

Klussen.

  • #10
Walker schreef:
Uiteindelijk zal de woning 3 etages hebben: BG, 1e en daaraan toegevoegd de nieuwe dakopbouw.
Oh ja, Klopt! Dan wordt het wel complexer (en 2x6 meter extra toevoer en afvoerleiding). Wordt de vloerverwarming hoofdverwarming? Zijn er extra radiatoren? Volgens Nono123 is het vermogen van de CV in elk geval ruimschoots voldoende.
Ik denk dat ik dan toch twee pompen met verdeler zou nemen. Dit omdat je dan de woonkamer veel beter kan regelen en sneller warm kan laten worden. Als de warmte van de tweede verdieping moet komen duurt dat even. Warm water stijgt dus worden eerst de zolder en badkamer warm (in principe en afhankelijk van de instellingen). Dit is zonde van de energie (en geld) als je alleen de woonkamer wilt verwarmen. En zo duur is een extra pomp en verdeler niet.
 

WWouter

  • #11
Dank voor de reacties!!

Walker schreef:
Uiteindelijk zal de woning 3 etages hebben: BG, 1e en daaraan toegevoegd de nieuwe dakopbouw.
Bijgevoegd een doorsnede met de verdiepingen bestaand en nieuw. (kelder, bg, 1e, 2e en zolder)

Nono123 schreef:
Heeft u dat vermogen wel echt nodig?
Ik had inderdaad het type 28c in gedachten en dat is CW4. Dat moet voldoende zijn gezien alles geisoleerd wordt.

Het gaat mij met name om maar een pomp i.p.v. 2 pompen te gebruiken i.v.m. onnodig energieverbruik en aanschafkosten. Een extra verdeler is geen probleem. Ik begrijp van Jan dat dit zou moeten lukken. Ik zie dan twee mogelijkheden.

1. Een verdeler met pomp op de zolderverdieping met daarop aangesloten de badkamergroep en de 4 groepen van de 2e verdieping (verdieping boven het bestaande platte dak zie doorsnede)

2. Een verdeler op de 2e verdieping met pomp en een verdeler zonder pomp met ontluchting op de zolderverdieping welke aangeloten is op de 5e groep van de verdeler op de 2e verdieping.

Klopt dit?

Mijn voorkeur zou uitgaan naar de 2e optie.

Electrische vloerverwarming wil ik liever niet i.v.m. de kosten bij constant verwarmen en wij helaas geen zonnepanelen kunnen plaatsen.

Naamloos3.jpg
 

Bernhard

  • #12
Het is handig om de vloerverwarming geschikt te maken voor een toekomstige aanpassing met
warmtepompen.
Aandachtspunten zijn dan:
- watersnelheid in de slangen, deze moet relatief hoog zijn om voldoende turbulentie in de slagen te verkrijgen
- lengte van de groepen 45-50mtr
- diameter van de slangen berekenen ivm de flow over de groepen, mogelijk dat je dan uitkomt op een kleinere diameter.
 

WWouter

  • #13
De vloerverwarming wordt hoofdverwarming, er komen geen radiatoren. De beganegrond en 1e verdieping worden ook in een later stadium (nadat de nieuwe opbouw klaar is) voorzien van vloerverwarming en aangesloten op de nieuwe ketel.
 

WWouter

  • #14
Janklusser schreef:
Oh ja, Klopt! Dan wordt het wel complexer (en 2x6 meter extra toevoer en afvoerleiding).
Dit klopt niet want de nieuwe opbouw betreft de 2e en zolderverdieping en dus 2x3m :)
 

Klussen.

  • #15
Nou, ik kijk vanaf de verdeler. Dat is 2x3 meter (heen en terug) extra per verdieping om de hoogte te overbruggen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Klussen.

  • #16
Als ik naar de tekening kijk, met 4 niveaus, zou ik minimaal voor 2 pompen gaan.
 

Klussen.

  • #17
Zeker als vloerverwarming de hoofdverwarming is. Energiebesparen is leuk, maar in de kou zitten wat minder ;)
 

Oostveen

  • #18
WWouter schreef:
1. Een verdeler met pomp op de zolderverdieping met daarop aangesloten de badkamergroep en de 4 groepen van de 2e verdieping (verdieping boven het bestaande platte dak zie doorsnede)

2. Een verdeler op de 2e verdieping met pomp en een verdeler zonder pomp met ontluchting op de zolderverdieping welke aangeloten is op de 5e groep van de verdeler op de 2e verdieping.
Ik ben benieuwd of je hier een keuze in hebt gemaakt. Ik heb eenzelfde situatie waar ik op de begane grond 6 groepen van +/- 100 meter per stuk heb, en op de 1e verdieping een badkamer met 1 groep van +/- 60 meter. Bovenstaande optie 2 lijkt me interessant omdat er dan geen extra pomp voor de ene kleine badkamergroep nodig is (dus minder storingsgevoelig).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu