Vloerverwarming Optimaliseren (verdeler neutraal of actief)

Karkonoski

  • #1
Hallo klussers,

Ik heb een nieuwe vrijstaande woning gekocht (bwj 1992, inhoud 565m3 ) waar zowel onder als boven vloerverwarming ligt. Buisdiameter 18x2 , hart op hart afstand onbekend. Vloerverwarming is zowel boven als onder hoofdverwarming.
Ik heb gezien dat de leidingen vrij diep in de vloer liggen, ik schat zo’n 7 cm. Onder de leiding ligt 1,5 tot 2cm tempex. Geen extra radiatoren muv de garage waar nog een radiator hangt van rond de 1200 Watt.

De twee oude verdelers van elk 4 groepen heb ik verwijderd omdat deze niet goed instelbaar waren qua temp (waren actieve verdelers). Ik heb nu 2 Therminon Composiet verdelers, model LTV. Deze verdeler kan zowel hydraulisch neutraal of actief ingesteld worden.
Er zit per groep een flowmeter op zodat ik flow per groep kan aflezen en wijzigen. Op dit moment heb ik het zo ingesteld dat iedere groep zo’n 1,5 tot 2 liter per minuut krijgt.

De oude CV ketel (AWB CW klasse 3) hing op de 1e verdieping en heb ik vervangen door een Remeha Calenta 40 die ik op de zolder gehangen heb. Isense in woonkamer. Afstand tot de eerste verdeler is zo’n 6 meter. Afstand tot de 2e verdeler zal een meter of 11 a 12 zijn.
Buisdiameter tot eerste verdeler is 28mm dunwandig staal. Tot 2e verdeler ligt dikwandige duimse buis. Laatste meter 22mm dunwandig staal.

Temperatuur staat continu ingesteld op 20 graden, geen nachtverlaging en dat wil ik zo houden omdat de leidingen erg diep liggen en er dus veel beton opgewarmd moet worden. 1 graden verwarmen duurt lang, zeker meer dan uur en misschien wel meer dan 2 uur.
Als de temperatuur in de woonkamer ingesteld wordt op 20 graden dan wordt het in alle vertrekken (boven en onder) overal 20 graden dus dimensionering lijkt mij goed.

Ik woon er nog niet omdat we nog aan het verbouwen zijn maar ik constateer dat de CV soms uren uit is en dan weer een aan paar uur aan staat met redelijk lage aanvoertemperatuur (wisselend tussen 30 en 50 graden). Lijkt mij ook normaal omdat de dikke betonnen vloer lang warmte blijft afgeven en er ook lang over doet om op te warmen.

Ik noteer nu dagelijks (op hetzelfde tijdstip) de gas stand en constateer dat ik nu zo’n 10 -12 m3 per dag verbruik. Buitentemperaturen overdag zo’n 7 graden, ‘s nachts tegen het vriespunt aan of net er onder. Vorige eigenaar gaf aan jaarlijks zo’n 1500 m3 gas te gebruiken. Ik heb het idee dat ik hier ruim overheen ga komen omdat de echte koude maanden (dec, jan en feb) nog moeten komen. Ik weet zeker dat ik nog dingen kan optimaliseren waardoor het gasverbruik zal afnemen met hetzelfde comfort niveau.

Mijn vragen zijn:

- Hoe moeten beide verdelers ingesteld worden (neutraal of actief)? Ik lees wel eens dat verdelers binnen een afstand van 6 meter van de ketel neutraal ingesteld worden en verdelers op grotere afstand actief. Ik constateer zelf dat als ik de verdeler neutraal instel, de watertemperatuur wat de leidingen ingaat, een stukje lager is als actief omdat er retourwater mee gemengd wordt. CV pruttelt in beide gevallen op modulatiestand 1. Ik krijg dus het idee dat actief wellicht voordeliger is omdat er zo meer energie (warm water) de vloer in gaat. Thermosstaat slaat wel regelmatig dicht (ingesteld op max 40 graden) waardoor de flow vaak 0 is.

- Ik constateer dat we aanvoertemperatuur erg laag is (wisselend tussen 30 en 50 graden). Dit is te weinig om mijn radiator in de garage goed warm te krijgen. Kan ik de watertemperatuur nog wat op krikken en hoe zonder te veel in te boeten op gasverbruik? Max aanvoer op ketel staat ingesteld op 70 graden.

- Is een gasverbruik van 10 -12 m3 veel voor deze tijd van het jaar, rekening houdende met mijn type huis dus vrijstaand, inhoud 565m3 en goed geïsoleerd (vorige eigenaar maar 1500 m3 per jaar).

- Welke flow hanteren? Ik lees wel eens dat je dit kunt berekenen maar ik weet de leidinglengte niet.


Alle info om mijn systeem te optimaliseren is welkom, vaak wordt dit punt overgeslagen maar ik weet dat het heel belangrijk is.

Alvast dank.

# ja, veel tekst maar ik geef graag een zo'n compleet mogelijk beeld van mijn situatie.
 

Bernhard

  • #2
Verdelers neutraal aansluiten is de juiste manier.
De waterhoeveelheid per groep mag zo hoog mogelijk zijn. Het temperatuurverschil tussen de aanvoer en de retour van de vloerset is standaard 8-10grd. Met de nieuwe methode, bij warmtepompsystemen, wordt geadviseerd om met 4grd te rekenen.
Als de waterhoeveelheid in de slangen omhoog gaat wordt de temperatuur van het ketelwater lager. Een lage keteltemperatuur is minder gas.
De radiator in de garage moet niet aangesloten zijn op een verdeler. De retourtemperatuur van de elke vloerset en van de radiator moet gelijk zijn. Als ze gelijk zijn is de waterverdeling optimaal.
De retourtemperaturen van de slangen op de verdelers moeten ook gelijk zijn. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu