Vloerverwarming op betonbroodjes

Maartenvdv

  • #1
Goedenavond,

Ik ben voornemens in ons nieuwe huis uit 1973 vloerverwarming aan te leggen op de begane grond en de kruipruimte te isoleren met icynene. De vloer is van betonbroodjes. Daar zijn een aantal stukken uitgevallen (zie fotos).

De vloeropbouw lijkt ongeveer een zandcement dekvloer van 3cm te hebben, maar ik verwacht zeker hoogteverschil in de dekvloer, want een deel is visgraat (18mm?) en ander deel is tegels (<1cm?). Ook ligt een deel al oude vloerverwarming.. 1 tegel ligt los (zie foto)

In gesprek met een aantal aannemers hoor ik steeds wat anders. De ene zegt hele dekvloer eruit, vloerverwarming plaatsen en afdekken en egaliseren. De ander zegt infrezen en afsmeren.

Ik maak me vooral wat zorgen over de broodjes. Kunnen die tegen het grof geweld om de dekvloer te verwijderen? En moet ik de broodjes herstellen voordat ik het met icynene laat volspuiten?

Als iemand mij kan vertellen wat die brede buizen zijn (oud heteluchtverwarmingsysteem?) Helemaal geweldig!

20201209_150409.jpg 20201209_150409.jpg 20201209_150414.jpg IMG-20201213-WA0000.jpg
 

Frankco

  • #2
Ik ben toevallig met een exact gelijk project bezig, vloerverwarming aanbrengen op een betonbroodjes vloer (bouwjaar 1972). Ik heb/had ook een zandcement dekvloer van 3 cm, maar deze heb ik wel volledig verwijderd.

Het is redelijk te doen, maar het hangt echt af van de situatie. In mijn geval lag op sommige plekken de zandcement laag er heel erg los op, maar op andere plekken heb ik behoorlijk moeten 'beuken' om het los te krijgen. Beschadigingen van de broodjes is niet te vermijden helaas, zelfs met een redelijk lichte kango en een zo breed mogelijke beitel (75 mm) schiet je er toch soms doorheen.

Ik vind het niet geheel duidelijk op jouw foto, maar liggen de broodjes er echt uit? Ik kan me niet voorstellen dat de vloer slechts nog ondersteund wordt door de dekvloer zonder broodje, dus een deel van de broodjes moet er nog wel in liggen lijkt me? Mochten er echt al stukken uit zijn gevallen denk ik dat het ondermijdelijk zal zijn dat er broodjes in zijn geheel kapot zullen gaan. Dat moet dan of vervangen worden door nieuwe broodjes met gelijke afmetingen, of aangestort worden met beton (arbeidsintensief).

Het infrezen van de vloerverwarming in een 3cm dikke deklaag is echter ook geen eenvoudige klus. De deklaag op zulke broodjes was in de jaren 70 erg minimaal, in mijn geval was de dekking op sommige punten slechts 2 cm doordat de broodjes niet helemaal regelmatig waren neergelegd. Met zo'n geringe dekking heb je een erg grote kans dat de dekvloer op die plekken volledig loskomt met het frezen. Infrezen met niveauverschillen lijkt mij ook niet handig.

Qua isolatie zou ik lekker alles van onderaf doen als ik jouw ruimte zie. Dikke EPS platen tegen onderkant broodjes schroeven (eventueel op een houten regelwerk) zou mijn keuze zijn in deze situatie. Zo kan je zeer eenvoudig elke gewenste R waarde behalen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
op de foto zie ik alleen puin in de kruipruimte.
maak eens een paar duidelijke foto's van de schade.

zit er een gewapende druklaag over de broodjes?
(bij de ps versie zijn de broodjes ook niet voor de sterkte)

dat watergedragen purschuim lijkt me een primma keuze
ik zou de muren ook laten doen tot de grond
dan heb je daar ook geen koudebrug meers
 

Maartenvdv

  • #4
Dank Frankco en Broertje,

Goede tip om ook de staande wand mee te isoleren. Ik had zelf ook wel aan pir platen gedacht. Ik denk dat ik krap aan 60x120 door het kruipruimte gat krijg. Een klus die je zelf kan doen, maar gezien het grote oppervlak denk ik toch meerdere dagen werk. Ik heb iemand die icynene tot 17.5cm kan spuiten. Dat geeft rd 4.6. Ik heb ook best wat leidingwerk nog in de kruipruimte. Dat lijkt me met opspuiten toch sneller dan met pir overal gaten in maken.

Wat betreft de broodjes. Het lijkt nu vooral alsof er een soort zware tegels aan de onderkant uit zijn gevallen. Van 30x30x8cm ofzo. We wonen nog niet in het huis. Op 6 januari kan ik betere fotos maken. Ik weet dus ook niet of er een gewapene druklaag op ligt. Waar moet ik dan op letten? Wordt die niet normaliter in het beton gestort?
 

Frankco

  • #5
Spuiten is prima mogelijk, is inderdaad een afweging of je de tijd hebt om het zelf te doen of niet (en uiteraard een kosten afweging). Mocht je het zelf willen doen dan zijn die paar plekken met leidingwerk natuurlijk prima op te lossen met wat uitkepen en pur.

PIR platen zijn natuurlijk prachtig, maar wel de duurdere optie. In jouw geval is er aan ruimte geen gebrek, dus zou een dikkere laag EPS een economisch voordeligere optie zijn.
 

Maartenvdv

  • #6
Bijgevoegd een foto van de broodjes waar een stuk uit is. Klopt het dat ik hier nu tegen de onderkant van de dekvloer aan kijk? Is er een manier om dit te herstellen? Ik kan me indenken dat bij werkzaamheden voor het verwijderen van de dekvloer er meer broodjes uit gaan vallen.

Wellicht als we de dekvloer eruit zouden halen dat er dus echt een gat ontstaat. Dat kunnen we dan opvullen met nieuwe piepschuim broodjes in de juiste breedte en dan weer een dekvloer erop?


20210106_110342.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Je kijkt tegen de onderzijde van de bovenschil van het broodje.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
dat denk ik ook als is het moeilijk te zien.

als je het wilt vullen is het inderdaad het beste de schil er ook uit te tikken.
als er wapening in de dekvloer zit houd deze dan wel heel.

vervolgens duw je propen glaswol in de naastgelegen broodjes ongeveer 10 cm verdiept
zet een plank onder de vloer
en stort het gat dicht met beton
 

Lange Herman

  • #9
Ik sluit mij aan bij Frankco om dat wij ook met zo'n project bezig zijn.
Vloer afbikken, repareren zoals Boertje 125 aangeeft, vloerverwarming plaatsen.
Bij de wat grotere gaten heeft de aannemer bij ons wat wapeningsstaal aangebracht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu