Vloerverwarming - natte bouw en droogbouw combineren

Koffiedik

  • #1
Hallo!

Wij zijn zojuist gestart met het strippen van ons eerste koophuis (en ons eerste grote klusproject), een woning uit 1931.
We gaan er flink wat aan verbouwen, waaronder een aanbouw aan de achterkant van het huis. Op de begane grond willen we vloerverwarming leggen.

De aanbouw wordt HSB, waarschijnlijk met een combinatievloer. Omdat we daar toch al nat gaan werken is het logisch om voor een nat systeem te kiezen. Bij de bestaande bouw (waar de aanbouw achter komt, wordt uiteindelijk één ruimte), zijn we gestuit op een volgestorte kruipruimte onder een betonnen vloer (zou oorspronkelijk hout moeten zijn).
Daar lijkt de enige mogelijkheid dus om op de vloer te isoleren. We zullen daar dus stevig de hoogte in moeten. Daarom ging in eerste instantie onze voorkeur uit naar droogbouw ivm de (iets) geringere opbouwhoogte.

Nu vroeg ik me af of het in theorie mogelijk is om een nat systeem en een droog systeem te combineren, d.w.z. een aantal groepen binnen dezelfde verdeler aansluiten op het natte systeem en een aantal op het droge systeem. Een tweede vraag is of je zin hebt om je in twee verschillende systemen te gaan verdiepen natuurlijk. De kans is groot dat we uiteindelijk toch voor één systeem kiezen, maar ik ben benieuwd of jullie inschatten of het überhaupt mogelijk is om zo'n combi te doen.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Het is zeker goed mogelijk om op dezelfde verdeler een "nat" systeem te combineren met een droogbouw vloerverwarmingdsysteem.
je zult er wel rekening mee moeten houden, dat de verschillende systemen zeer verschillend Op een warmtevraag.
Een droogbouwsysteem reageert snel op de warmtevraag (energiezuiniger) en een "nat" systeem aanzienlijk trager.
Wil je dat goed regelen, moet je gebruik maken van een zoneregeling.
Of....overal een droogbouwverwarming toepassen. Dat is sowieso energievriendelijker.
Ik adviseer je om jezelf eerdt eens goed te informeren over droogbouw vloerverwarming om een goede beslissing te kunnen nemen.
 

Koffiedik

  • #3
Beter laat dan nooit, dank, Degooijer.
Inderdaad, kiezen voor overal droogbouw heeft zijn voordelen.
Een complicerende factor is dat we in de aanbouw graag tegels willen leggen omdat hier onze keuken komt en (veelgebruikte) achterdeur, en mijn vriend een grondige afkeer van PVC heeft...
Daarin zou droogbouw gecombineerd met Strongboard FL platen wellicht een uitkomst bieden. Dan wordt het wel een prijzig geheel al met al.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Een afkeer van PVC.......daarin staat hij echt niet alleen!!!
Bij tegels gebruik je inderdaad Strongboard FL (opbouwhoogte 5 mm)
Bij dun PVC (<8 mm), moet je Compact Floor Base (opbouwhoogte 12 mm) gebruiken: daarover kan je PVC (dunner dan 8mm) verlijmen.

Vind je dat te duur, dan zijn er 2 mogelijkheden: geen PVC of een dikkere laminaatsoort (>13mm) zodat je geen lastenverdeellaag nodig hebt.

Met de dikte van de tegels en de andere vloerbedekkingen kan je wel redelijk op dezelfde hoogte komen voor verschillende eindafwerkingen.
 

Koffiedik

  • #5
Dank Degooyer. Inmiddels zijn we weer een paar stappen verder en bijna toe aan het storten van onze betonvloer. Nu rijst bij mij de vraag (en hier vind ik zo snel nog geen duidelijk antwoord op): Hoe nodig is het om een dekvloer te storten bovenop de draagvloer? Omdat de draagvloer nog gestort gaat worden, is een dekvloer theoretisch gezien niet nodig om tot de juiste hoogte te komen. De dekvloer zou dan vooral bedoeld zijn om te egaliseren. Is dit noodzakelijk om er noppenplaten voor vvw op te leggen?
Als het nodig is, dan gaan we daar natuurlijk voor - maar als het niet nodig zou zijn is het fijn om dat budget te bewaren voor de droogbouw vloerverwarming.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Een dekvloer is noodzakelijk bij het nadien infrezen van vloerverwarming.
Bij noppenplaat (zou ik niet adviseren omdat je bij een dergelijk systeem nadien nog wel weer een dekvloer zou moeten bedekken om de warmte goed te verspreiden)
Een droogbouw vloerverwarmingssysteem is bij voldoende isolatie onder de betonvloer geen dekvloer noodzakelijk.
Droogbouw vloerverwarming kan goed gelegd worden over een betonvloer zonder dekvloer
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu