Vloerverwarming met twee concurrerende verdelers

RondVraag

  • #1
Ik zoek al een tijdje dit forum af om te kijken of ik nog e.e.a. aan de installatie van mijn vloerverwarming kan verbeteren. Deze zat al in het huis toen ik het kocht.

Concreet probleem is dat de hoofd-vloerverwarming (10cm hoh) later is uitgebreid met een deel 15cm hoh met een eigen verdeler. De oorspronkelijke verdeler is actief en de uitbreiding neutraal waardoor de CV pomp maximaal moet staan om de uitbreiding van warm water te voorzien.

Ik heb niet de illusie dat de 15hoh net zo goed zal gaan werken als de 10hoh, maar overweeg de volgende aanpassingen om het toch iets te verbeteren:

1. De 10cm hoh vloerverwarming verdeler neutraal maken. De 15cm hoh verdeler zou dan m.i. (meer) water moeten krijgen zonder dat de CV pomp op maximaal staat.

2. Is het dan noodzakelijk / effectief de 15 mm aanvoer te verhogen naar 22 mm? Eventueel met flow regelaars om het water nog iets te sturen.

3. De "bypass" die geinstalleerd is, is een slangetje van 15 mm zonder drukventiel dat altijd open staat. Heeft het zin deze te vervangen door een op druk instelbaar ventiel?
[/list]

Ik vraag me vooral af of het effect van de aanpassingen wel de moeite waard zal zijn. Heeft iemand hier ervaring mee?



[/list]
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik zou eerst die kortslutileiding maar eens gaan vervangen door een AVDO en deze juist afregelen.

Want wat doet water in een cv installatie? Juist zoekt de weg van de minste weerstand en waar is dat in jou installatie.
De kortsluitleiding!

John
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Inderdaad, dat was ook mijn eerste gedachte: haal die verbinding (is dus geen bypass) maar weg en bekijk dan wat het effect zal zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Heb je al eens berekend of het leidingwerk voldoende is om alle radiatoren en de vloerverwarming op deze manier van voldoende water te kunnen voorzien?
 

RondVraag

  • #5
Dank, dat is inderdaad het eenvoudigst en daar ga ik mee beginnen.

Ik heb er verder niet aan het leidingwerk gerekend, aangezien de radiatoren overal wel goed heet worden, maar ik twijfel wel over de 15mm aanvoer naar vloerverwarming. Ga ik daarna eens induiken.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Waarschijnlijk is de actieve verdeler wel passief te maken door de retour op een andere plaats aan te sluiten.
Dan die 'bypass' vervangen voor een echte bypass (drukverschilregelaar).
Tot slot even Googlen op waterzijdig inregelen.

Ik denk dat het grootste deel van de problemen daarmee opgelost zijn.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Je kunt ook overwegen de 2 verdelers te vervangen voor 1 grotere met een A- label pomp erop. Verdient zichzelf terug qua stroomverbruik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu