Vloerverwarming maakt tikkend en fluitend geluid

Sinds ongeveer een maand heb ik een nieuwe vloerverwarming. Sindsdien is er om de zoveel minuten een tikkend geluid, soms voorafgegaan door een soort fluit. Ik dacht dat het had te maken met lucht in de leidingen, maar inmiddels zijn we een maand verder en lijkt het nog niet minder te worden.

De foto laat de Wilo Para-pomp zien, je kijkt er van boven op. In de gebruiksaanwijzing zie ik dat dit eigenlijk niet de juiste richting is. De andere afbeelding geeft een groot kruis in de optie middenboven en dat is hoe hij gemonteerd is. Hoe essentieel is dit en wat voor problemen zou dit kunnen opleveren?

Verder is de leiding met de radiatorknop duidelijk warmer dan de andere leiding, maar de Wilo Para lijkt dan verkeerd om gemonteerd te zijn. Als ik het goed heb begrepen, zou de aanvoer vanaf de andere kant in de pomp moeten komen. De vloer warmt echter wel goed op, zeker beter dan als ik de pomp uitzet. Zou dit bij een omgekeerde draairichting (aanvoer/afvoer) mogelijk zijn?

Ik ben benieuwd naar de reacties.

IMG_20220120_124009_HDR.jpg WiloPara.jpg
 
Heel essentieel, want dat kan dus het geluid mogelijk veroorzaken.
De fabrikant geeft het niet voor niets op, dat de pomp niet zo gemonteerd moet worden?

Vr Gr
 
Dank, maar ik ben dan benieuwd wat het gevolg is van het verkeerd monteren. Houdt het bijvoorbeeld in dat de ontluchting niet goed werkt? Dan is er wellicht een ontluchter bij te zetten. Of is het iets anders.
 
Van de twee opties die eventueel aangepast moeten worden, is de aanvoer/afvoer omdraaien relatief eenvoudig. De richting van de pomp aanpassen zal nog wel wat voeten in aarde hebben. Onder andere is het de vraag of de leidingen dan wel lang genoeg zijn.
 
Ga naar degene die het heeft aangelegd en leg daar je twijfels voor.

Uit de handleiding van de WILO Pomp het volgende:

Verschildruk constant Δp-c (I, II, III)
Aanbeveling bij vloerverwarmingen of bij grote leidingen of alle toepassingen zonder veranderlijke buisnetwerkkarakteristiek (bijv. oplaadpompen), alsmede enkele-buis-verwarmingssystemen met verwarmingselementen. De regeling houdt de ingestelde opvoerhoogte constant, onafhankelijk van het getransporteerde debiet.
Drie vooraf gedefinieerde karakteristieken (I, II, III) ter selectie.
Stand I = 2 meter (20kPa);
Stand II = 3 meter (30 kPa) advies stand bij groepslengte tot 90 meter individueel; Stand III= 4,5 meter (45 kPa) advies stand bij groepslengte tot 120 meter individueel
 
Dank. De instellingen staan goed. Ik had dat ook in de gebruiksaanwijzing gecheckt.

Ik heb het al voorgelegd aan de installateur en hij denkt dat het met de lucht te maken heeft en komt nog met een voorstel om het op te lossen, maar hij had niet meteen een oplossing paraat.. Mocht iemand al specifieke kennis hierover hebben, dan houd ik me dus aanbevolen.
 
Voorlopige conclusie: aan- en afvoer moeten inderdaad omgedraaid worden. En we kijken of het nodig is om nog een ontluchter toe te voegen. We houden de stand van het groepenblok en dus ook de pomp verder vooralsnog voor wat het is, want we gaan dat hij in alle mogelijke standen functioneert op de ontluchting na.
 
die pomp word gekoeld en gesmeerd met water, als daar lucht zit loopt de pomp vast en gan de glijlagers defect.Daarom mag het pomphuis niet omhoog staan.
hij mag niet omlaag omdat er dan rommel in kan blijven hangen en dan gaat hij ook stuk.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
2
Weergaven
692
Verwarming inclusief leidingwerk
Grootdee
Reacties
2
Weergaven
2K
Verwarming inclusief leidingwerk
Auto-Geen
Reacties
7
Weergaven
2K
Verwarming inclusief leidingwerk
Haemmertime
Reacties
13
Weergaven
9K
Verwarming inclusief leidingwerk
Houtstooktechnicus

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu