Vloerverwarming loskoppelen van cv installatie

EDW

  • #1
Ik heb een cv installatie met een Nefit excellent combi ketel (HRC30/CW5) op de eerste verdieping, vloerverwarming en radiatoren op de begane grond en radiatoren op de eerste verdieping. De slangen van de vloerverwarming zijn de zwarte. Vandaar dat ik de vloerverwarming wil loskoppelen van de overige installatie. Er staat al e.e.a. op dit form over dit onderwerp, maar ik wil toch graag even jullie reactie of alles gaat werken zoals ik het nu bedacht heb.
In onderstaand plaatje staat aan de rechterkant de situatie zoals die nu is wat de verdeler (op de begane grond) van de vloerverwarming betreft. De vloerverwarming is voor de gehele begane grond, oppervlakte circa 65 m2.
Aan de linkerkant heb ik gepoogd de situatie uit te tekenen voor het loskoppelen van de vloerverwarming. De gehele verdeler met de pomp en alles wat er momenteel op zit wordt helemaal gehandhaafd. De oorspronkelijke aanvoer- en retourleiding worden losgekoppeld van de verdeler. Deze 2 leidingen worden gekoppeld aan de warmtewisselaar. De leidingen die te maken hebben met de vloerverwarming zullen uitgevoerd worden in koper. De ontluchter staat niet op de tekening. Deze kan ik voorzien boven het expansievat.
De vragen die ik heb zijn:
- gaat dit alles werken?
- ben ik iets vergeten?
- wat moet de capaciteit worden van de warmtewisselaar? Is dit eventueel uit te rekenen? Is dit nog afhankelijk van de aanvoertemperatuur van het cv water vanuit de cv ketel?
- hoe groot moet het expansievat zijn? Is 12 liter voldoende of moet ik toch aan 18 liter denken?
- moet ik een bypass voorzien?

IMG_3927.JPG
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Ik zie een 2 groeps vloerverwarming voor 65 m2 met zwarte zuurstofdoorlatende slangen. In plaats van deze installatie te ontkoppelen van de CV zou ik er ernstig over nadenken nieuwe zuurstofdichte slangen in te frezen en deze verdeler te vervangen door een model met meer groepen en een A-label pomp.

Al het andere wat je er aan doet is m.i. weggegooid geld.
 

EDW

  • #3
Nieuwe slangen infrezen is geen optie. Vandaar dat wij opteren voor het loskoppelen van de vloerverwarming. Maar het moet wel werken. Vandaar de vragen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Wat je vergeet te zeggen is welk probleem je wilt oplossen. Is er wel een probleem, of heeft de vloerverwarming überhaupt wel normaal gewerkt in het verleden?

Je zit nu met meer dan 30 m2 per segment van de vloerverwarming. Dat is extreem weinig om gelijkmatig warmte in te brengen. En de slangen zijn zuurstofdoorlatend. Met een ontkoppeling van de installatie van de CV ketel krijg je wel minder rommel in de ketel, maar het probleem van slib in de slangen onder de vloer blijft.

De verdeler lijkt hydraulisch actief, de U-pijp zit zo te zien op het voorste blok en daarop zit ook de retourleiding. Of is dat een vertekend beeld van de foto? Als de verdeler hydraulisch actief is, dan zou hij ook zorgen voor circulatie over de warmtewisselaar. Anders zou daarvoor nog een aparte circulatiepomp nodig zijn.

Maar zelfs als je dit zou doen dan blijft een een knutseloplossing. De pomp kun je nooit vervangen door een energiezuinig A-label exemplaar want daar zit een sterke magneet in waarin het magnetiet uit het slib in de vloerslangen vast blijft zitten. Dus in het beste geval rek je met een investering plus behoorlijke jaarlijkse elektriciteitskosten voor de pomp de levensduur van de vloerverwarming maar voor een relatief korte tijd.
 

EDW

  • #5
Is met deze foto's beter te zien of de verdeler hydraulisch actief is? Op het voorste blok zit de aanvoerleiding. op het achterste blok de retour.

compilatie.jpg
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Ja, deze is hydraulisch actief. De aanvoer en retour zitten op verschillende blokken dus de pomp zorgt voor een drukverschil tussen beide leidingen. Daardoor zal stroming ontstaan over de warmtewisselaar.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Is inderdaad hydraulisch actief.

Je belangrijkste vraag is: Gaat dit werken?
Als het 2 groepen zijn voor 65 m2 is het antwoord simpel. Nee. Niet naar wens. Dus ik zou m helemaal afkoppelen en indien je toch vloerverwarming wilt, de vloer opnieuw opbouwen. Kijk dan ook direct naar de vloerisolatie, die zal waarschijnlijk ook ondermaats zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu