Vloerverwarming - keuken niet warm

Tielensio

  • #1
Hallo,

In onze keuken wordt het in de winter nauwelijks warm terwijl de woonkamer dit wel wordt. De opp van de benedenverdieping is 46m2. We maken gebruik van een ALPHA2 pomp met bypass.

Ik heb reeds geprobeerd te knijpen,maar heb niet het idee dat dit helpt. Nu heb ik een discussie met mijn buurman. Deze geeft aan dat er teveel kou vd schuifpui komt. Deze is 15 jaar oud en heeft eerste generatie dubbel glas. Dit zou kunnen maar mijn tegenargument is; als je met blote voeten op de vloer loopt dan zou de warmte gelijk moeten zijn, door direct contact. Als ik nu van de keuken naar de woonkamer loop, dan voel je het direct onder je voeten warmer worden. De warmte die vanuit de pomp in de 4 buizen vertrekt is gelijk, getest met een lasertemperatuurmeter.

Zou ik dit bijvoorbeeld kunnen testen door de 2 groepen naar de woonkamer volledig te sluiten en alles richting de keuken te sturen of belast je dan deze groepen teveel?

Een 2e gedachte; de pomp een keer goed aanjagen om te zien of de flow dan verder reikt, deze staat nu standaard op auto.

3e gedachte: na de winter als de invloed van buitenaf minder is, de vloerverwarming opstoken en dan kijken wat het effect is door met blote voeten op de vloer te lopen.

Ik ben me bewust dat er meerdere variabelen zijn. Wellicht is de beste oplossing iemand langs laten komen om de flow etc. te laten meten, maar wellicht kom ik er met de eerste tips ook al.

mvg Bas
 

Bert pit

  • #2
Als je zo'n thermometer hebt, meet dan ook eens het verschil tussen de vloer van de keuken en de vloer van de kamer. Al er geen verschil in zit, ligt het niet aan je installatie maar aan je isolatie.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Wat ligt er onder de vloer in het gedeelte wat koeler aanvoelt?
Ik heb zelf ook zo'n effect, maar weet dat onder de keuken een kelder zit: dat vloergedeelte koelt sneller af, dan de overige ruimte (waaronder dus wel isolatie in de kruipruimte ligt)
Een nog één tip: vloerverwarming gewpoon aan laten staan en geen nachtverlaging toepassen.
 

Tielensio

  • #4
Goede vraag of er volledige isolatie ligt. Heb wel direct bij het kruipluik isolatie gezien, maar weet niet of dit tot de keuken reikt.

Ik heb destijds ook de temperaturen in de keuken en woonkamer gemeten met de laser. Daar zat max 0.3 graad verschil in. Dat wetende heb ik de conclusie getrokken dat dit ok zou zijn. Door het rechtstreekse contact ben ik daar toch aan gaan twijfelen. Hoe goed was de meting of de kwaliteit van de meetapparatuur?

Wat betreft mijn vraag aangaande het volledig knijpen, is dat nog verstandig?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
"Knijpen": doe dat niet als je niet precies weet wat je aan het doen bent.
Als alle groepen onveeer even lang zijn (maar meestal weet je dat als gebruiker niet altijd) hoef je niet veel te regelen (of te "knijpen")

Ik kom ook wel afnemers tegen, die aan van alles lopen te draaien en uiteindelijk totaal niet weten waar ze mee bezig waren.

Als ik de vloer bij mij thuis meet met een IR thermometer, is deze ook niet overal 100% gelijk in temperatuur. Mij stoort dat niet zo lang de ruimte maar op de gewenste temperatuur is.

Als je echt verwacht dat je vloer altijd "warm" is moet je anders regelen. (met temperatuur sensoren in de vloer i.p.v ruimteregeling, zoals nu bij praktisch alle situaties gebeurt)
De vloer is echt niet altijd warm als je op de ruimtetemperatuur regelt: en dat gebeurt in 99% van de gevallen. (net zo min je radiatoren altijd warm zijn)

De meeste "problemen" zijn in wezen geen "problemen" en lossen zich vanaf april vanzelf wel op (dan wordt het hopelijk wel wat warmer....)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
In de keuken en de kamer ligt dezelfde afwerking op de vloer.
In de wereld van verwarming worden in de keuken en de kamer verschillende temperaturen gewenst.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu