Vloerverwarming infrezen of matten?

Gb1974

  • #1
Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht en wil op de begane grond vloerverwarming.
Nu kan ik er voor kiezen dit door de aannemer te laten doen met matten of later zelf in te frezen.
Welke systeem zou beter zijn? Mijn woning wordt een epc0 woning. Energieneutraal zo ongeveer volgens mij.
Ik zit er over te denken over aantal jaren evt ook warmtepomp aan te schaffen en de cv die bij oplevering geplaatst is te vervangen.
Ik wil dan ook kunnen koelen. Kan dit ook met ingefreesde leidingen of is matten dan beter?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Is de warmteverliesberekening van de woning bekend? Dan weet je welk vermogen je moet plaatsen, met leidingdiameter en verlegafstand.

Ik zou vervolgens dit uitbesteden, al was het maar om bij infrezen schade aan water- en electriciteitsleidingen te voorkomen...
 

Marcn88

  • #3
Ik zou de vvw er van tevoren inleggen
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Tijdens de bouw krijgt u waarschijnlijk niet de gelegenheid om zelf te bepalen welke vloerverwarming u wenst.
Ik adviseer om geen gebruik te maken van de mogelijkheden die "de bouw" biedt, omdat daarbij momenteel praktisch altijd uitgegaan wordt van systemen waarbij de buizen op te grote afstanden van elkaar liggen (waardoor het zeker bij een 6 mm dikke dekvloer aanzienlijk lang duurt voordat alles op temperatuur is)
Alleen systemen op netten, waarbij gewerkt wordt met een buisafstand van 10 cm voldoen: laat zoveel mogelijk verwarmingsbuis in de vloer leggen. Dat kan maar één maal en dan zul je er later veel plezier van hebben.

Tenzij je invloed hebt op de aanleg van de vloerverwarming, zou ik gaan voor infrezen. Zeker als je nadien gebruik wenst te maken van tegels, plavuizen etc.

Wanneer de dekvloer is aangelegd volgens het NL bouwbesluit is er geen enkel gevaar voor doorfrezen van leidingen die in de vloer zijn verwerkt.

Kijk ook eens naar de prijzen die men "in de bouw" vraagt: vaak zijn deze buitensporig voor zeer eenvoudig uitgevoerde systemen.
 

Bernhard

  • #5
Een nul woning met een super slecht VV?
Waar begin je aan.
De standaard voorwaarden voor een optimaal gebruik van een VV zijn:
- warmteverliesberekening laten maken
- isolatie direct onder de slangen 4-6cm
- isolatie moet mechanisch drukvast
- zeer geringe afwerklaag of nog beter geen afwerklaag.
- bij onvoldoende warmtecapaciteit van de vloer
aanvullen met wand- en of plafondverwarming.
- slangen hart-op hart 10cm.
- bij gebruik met een warmtepomp groepen 40-60mtr.
bernhard
 

Simpel78

  • #6
Bij een goed geïsoleerde woning zal de vloerverwarming nooit warm aanvoelen. ik heb een jaren 60 woning verbouwd. Waarbij ik 4 verschillende toepassingen heb gebruikt van vloerverwarming. De aanvoer temp van mij water is 45 graden. Door toepassing van een ventilatiewarmtepomp is de woning continu op temp.
voordeel van nadien de vloerverwarming infrezen is dat de vloerverwarming lekker hoog ligt en snel warm wordt. Dat merk je echt. Ik heb ook toepassingen met isolatie, lamellen en fermacell platen, maar daar duurt het een stuk langer. De gefreesde vloerverwarming ligt 0.5 tot 1 cm on het opp. Zorg er wel voor dat de afwerking de warmte goed doorlaat. Zelf heb ik de egaline vloer geschuurd en daarna met pakketlak ingesmeerd. De groepen kunnen wel 100m zijn bij een warmte pomp. Daar merk je niks van.
 

Marcn88

  • #7
De gedachtengang dat een vloer 'warm' aanvoelt met vloerverwarming is zeer achterhaald en lukt alleen in een doortochtwoning.
In de nieuwbouw en renovatie zijn de isolatiewaardes zo hoog dat met een zeer lage aanvoertemp de woning verwarmt kan worden zeker met een warmtepomp, de vloer zou met een warmtepomp ook bijna tot nooit warm aanvoelen hooguit bij de eerste opstart in het seizoen er kan immers prima verwarmt worden met een Ta van 25 tot 27 graden.
Groepslengtes bij een wp maximaal 60 mtr bij minimaal 16mm slang langer geeft te veel weerstand waarbij de wp in een flowstoring komt, dus GEEN 100 mtr per groep
 

Simpel78

  • #8
De gedachte dat bij een WP maximaal 60mtr en 16 slang gebuikt moet worden heeft niets met je WP te maken maar met je setup omtrent de vloerverwarming. Het hangt er namelijk vanaf of je 1 grote verdeler hebt bij waarbij je het hele huis kan verwarmen zonder pomp (LTV verdeler) of dat je bv 4 verdiepingen hebt met een ringleiding waarbij je verschillende verdelers erop hebt zitten. Dan is een standaard mengverdeler met pomp een beter idee. Bij een LTV verdeler zou ik max tot 60mtr gaan. Bij een met pomp kan dat wel tot 100mtr. Allebij de opties zijn weer afhankelijk van de diameter van de leiding die kan verschillen van 12mm tot wel 20mm en dan heb ik heb nog niet eens gehad over de soort en mogelijkheden van pompen in WP en verdelers....
 

Marcn88

  • #9
Menginjectie verdeler gebruiken bij een ltv systeem werkt niet je mengt immer steeds koudretourwater uit de vloer bij een aavoer van pakweg 25 tot max 40 graden
 

Simpel78

  • #10
LTV is een manier van het verwarmen van een ruimte waarbij de aanvoertemperatuur niet hoger is dan 55 graden Celsius. Wanneer je dus meerdere menginjectie verdelers gebruikt in een ringleiding met bypass, gaat dit dus prima. Zoals gezegd ligt het helemaal aan de setup van het systeem en de woning. Bij een goed geïsoleerde woning hoef je niet meer dan 40 graden bij te mengen. Wanneer je 1 menginjectie verdeler gebruikt heeft het idd geen zin.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Waarom haal je een oud topic naar boven?
Verhandelingen kun je doen bij een vraag van een klusser, dan heeft het tenminste enige zin.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu