Vloerverwarming infrezen, affrezen of opnieuw beginnen?

E Kamps

  • #1
Hallo allen,

Situatie:
Ik ben voor mijn broertje aan het klussen in zijn nieuwe huis (1960). Het heeft een woonkamer met houten vloer en een keuken / hal / toilet met betonnen vloer. Het idee is om de hele begane grond te voorzien van vloerverwarming. We hebben al een offerte geaccepteerd voor een schuimbeton-vloer in de woonkamer en een 6 cm dekvloer met vloerverwarming voor het hele oppervlak van de beneden verdieping. Als ik het goed begrijp moeten we minimaal een laag van 8 cm verwijderen om isolatie en de vloerverwarming kwijt te kunnen.

Probleem:
De verwachting was dat we een zandcement-vloer zouden aantreffen onder de tegels van de keuken / hal / toilet. Helaas blijkt dit niet het geval en ligt er een 10 tot 12 cm plak snoeihard beton. Met de sleuvenfrees (voor elektra in de muur) heb ik wat sleuven gemaakt, maar het blijft splinteren in plaats van dat er mooie brokken los komen.

Overwegingen:
- Mijn ouders overwegen een sloophamer te huren en gewoon te gaan slopen. Mogelijk dat we door de complete betonlaag gaan, maar dat lossen we later wel op.
- Met de boorhamer zijn we nog wel even bezig, maar dan kunnen we, met beleid, langzaam de laag eraf halen. In combinatie met de sleuvenfrees kunnen we in 3 lagen tot de 8 cm gaan.
- Eventueel kunnen we ook de (of een) sleuvenfrees gebruiken om de buizen in het bestaande beton te leggen, maar dit is dan dus on-geisoleerd leggen van de vloerverwarming.
- We zouden kunnen kijken of we een bedrijf kunnen regelen die de toplaag verwijdert, maar de kosten daarvan zijn waarschijnlijk hoog en het is zeer de vraag of die snel genoeg kunnen voor de planning van de andere werkzaamheden.

Vragen:
Wat zouden jullie mij aanraden te doen in deze situatie? Zijn er opties die ik over het hoofd zie? Zijn er mensen die ervaring hebben met het zelf verwijderen van een centimeters dikke laag van een harde betonvloer?

Mvg, Eelco Kamps.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Als er vloerverwarming in komt, sowieso de hele vloer eruit.

Vervolgens uitgraven, 10-16cm drukvaste isolatie, een nieuwe betonvloer en dan de afwerkvloer.
 

E Kamps

  • #3
Hmm, dat is problematisch omdat we het bestaande keukenblok willen laten staan. Of kunnen we een deel van de vloer laten 'hangen'?

Daarnaast staat de trap op de bestaande vloer. Het stootbord van de onderste trede zweeft al sinds we de tegels hebben verwijdert...

Mogelijk dat we dan toch de radiatoren maar moeten laten hangen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Als je de vloer wilt verwarmen, begint dat met GOED isoleren. Dus de vloer eruit, en opnieuw opbouwen.

Gefrunnik met laagjes isolatie van 2 centimeter zijn niets waard behalve een goed gevoel en een hoge gasrekening.

Verbouwen begint met een goed plan. Daarna komt de planning en de uitvoering. Jammer dat je je dit nu pas beseft. Alternatief is inderdaad de vloer laten liggen, en met radiatoren stoken. Let wel, dat het dan een koude vloer gaat zijn!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Weet je zeker dat het een vloer op zand is en geen gewapende vrijdragende vloer?
 

E Kamps

  • #6
In de hal hebben we een vloertje van 2,5 vierkante meter, met voor de buitendeur een watermeter-put en links van de hal een verdiepte trapkast. Deze zijn beide 50+ cm diep en geheel beton. Tussen de hal en de woonkamer staat een dragende muur met fundering. De dragers van de houten vloer van de woonkamer komen uit in het beton van de hal. De vloer lijkt dus gestort en lijkt niet op de fundering te liggen. Ik neem daardoor niet aan dat dit een zwevende vloer zou zijn. Maar juist omdat dit niet mijn vakgebied is vraag ik hier (en aan vakmannen) om advies. Ik zal morgen nog wat meer onderzoek doen naar de huidige situatie en ik zal dan ook wat afbeeldingen toevoegen.

@Hessie: dank je wel voor je inzicht. Ik ben het geheel eens met jouw insteek. We waren aanvankelijk van plan om de woonkamer alleen te doen. Tot één van de vloer-mannen zei: "als je dan toch bezig bent". Hij vertelde ons dat het waarschijnlijk een zandcement-vloer was en dat daar een laag afhalen en ook vloerverwarming leggen, geen probleem zou zijn. Dit blijkt nu dus anders. Het plan om de keuken / hal / toilet ook te doen is dus juist het gene dat afwijkt van het plan...
 

Marcn88

  • #7
Ik zal de gehele vloer eruit breken, als je 1x een hoekje eruit hebt breken er zo grote stukken af en pak je zon vloer er in no time uit.
ervan uitgaande dat er geen bewapening in zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu