Verwijderen tegellijm & infrezen vloerverwarming in beton

AschwinvdGiesen

 • #1
Beste klussers en professionals,

Wij zijn op dit moment bezig een jaren '70 woning volledig te strippen en weer op te bouwen. Eén van de grotere klussen die nu nadert is het prepareren van de vloer op de begane grond voor vloerverwarming en tegelwerk.

In de keuken en berging hebben tot voor kort tegels gezeten, welke helaas een flinke lading tegellijm hebben achtergelaten op de betonvloer. Voordat wij hiermee verder kunnen, wil ik deze resten graag verwijderen. Hebben jullie tips hoe dit het beste gaat, zonder de onderliggende betonvloer te beschadigen? Het verwijderen van de tegels is gedaan met een Kango; wellicht dat ik hier een specifieke beitel op kan zetten?

Na het verwijderen van de tegellijm willen wij sleuven frezen voor de vloerverwarming. Aangezien dit geen standaard zand cementdekvloer is, vermoed ik dat ik hier zwaarder materiaal voor nodig heb. Iemand ervaring hiermee? Alle tips, ideeën en opmerkingen zijn welkom!

Bedankt voor de reacties :D
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Tegel lijm kun je verwijderen met een renovatie frees.

  In frezen in een betonvloer zal niet gaan, je kunt de leidingen wel in slijpen, maar dat is heel veel werk in een echte betonvloer.
  Ook ga je zo de constuktie van de betonvloer verzwakken, en als die dun is, kan hij gaan scheuren.
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #3
  Tegellijm hoef je in principe niet te verwijderen, daar kan wel doorheen gefreesd worden.
  Maar ben het met @PETER eens, in een harde beton vloer (dus wanneer er geen dekvloer ligt) is het eigenlijk niet te doen. Heb je inderdaad zware apparatuur voor nodig en dat wordt ook een dure aangelegenheid. Als je zoiets nooit gedaan hebt, zou ik niet aanraden om er aan te beginnen.

  Je kunt een vloerverwarming eventueel wel over deze vloer leggen, maar dan zul je nadien ook weer een dekvloer moeten leggen.
  Ik zou je willen adviseren om ook eens droogbouw vloerverwarming te overwegen.
   

  AschwinvdGiesen

  • #4
  Bedankt voor de snelle reacties!

  Ik ben vergeten te vermelden dat de keuken grenst aan de woonkamer, waar enkel zwevend parket heeft gelegen en waar de betonvloer dus nog spik-en-span is. Graag wil ik eenzelfde situatie creëren in de keuken/berging.

  Bedankt voor de tip over de renovatiefrees. Ik ga zsm kijken waar ik hem in de buurt kan huren :D
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Vraagje. Bestaat dat een betonvloer zonder dekvloer.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Ja :wink:
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  En in welk jaar zijn ze daar mee begonnen?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
  Pff weet ik zo niet, maar ben ze wel eens tegen gekomen in jaren 70 woningen.
  Toen werd er veel geëxperimenteerd in de bouw, met verschillende materialen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Ik had ook even gekeken en kom dan dit artikel tegen is van 2010 dus ververwijderd van de jaren 70.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #10
  Het betekent direct dat al het leidingwerk (electra, water, gas, vloerverwarming) in een zeer vroeg stadium aangebracht moet worden. De faalkosten door schades en andere bouwfouten zullen groter zijn dan de voordelen.

  In de utiliteitsbouw heb je nog een systeemplafond met al het leidingwerk in het plenum zodat dit is aan te passen. In de woningbouw heb je deze mogelijkheid niet.
   

  AschwinvdGiesen

  • #11
  Hierbij nog even een update over hoe dit allemaal is afgelopen; mocht in de toekomst iemand tegen eenzelfde probleem aanlopen.

  Lijmresten
  De lijmresten zijn heel gemakkelijk verwijderd met een renovatiefrees + diamant-komschijf. Uiteindelijk op een ochtendje het gehele oppervlak van c.a. 25 m2, tot op het beton kaal 'geschuurd'. Mocht je dit ook gaan willen doen; zorg voor een goede stofafzuiging, want de hoeveelheid fijnstof die hierbij vrij komt is behoorlijk.

  Infrezen vloerverwarming
  Ondanks de terughoudende adviezen, zijn we toch aan de slag gegaan met het inslijpen van de vloerverwaring. Met behulp van een sleuvenfrees met diamantschijven is de betonvloer zo'n 5 cm ingeslepen en naderhand met een sloophamer verder uitgehakt en geëgaliseerd. Op deze wijze in totaal 85 meter sparing, met h.o.h.-afstand van 20 cm en verdeeld over vier zones, in de vloer gemaakt.

  Uiteindelijk ben ik een aantal dagen bezig geweest, heb ik 3 sets diamantschijven versleten en heel wat zakken met puin afgevoerd, maar het eindresultaat mag er zijn.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Ik vind het nogal wat om een betonvloer 5 cm in te slijpen, de draagkracht van de vloer wordt behoorlijk aangetast, nu maar hopen dat alles goed gaat.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #13
  Het kan meevallen, als de vloer geen overspanning heeft en rechtstreeks op zand ligt. Echter dan ontbreekt de isolatie ook volkomen, en ben je meer de bodem aan het opwarmen dan de inhoud van de woning.

  Voor mijzelf zou het een no-go zijn.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Het is niet bekend of er isolatie onder de vloer aangebracht is, dat betekent dat de vloer waarschijnlijk pas opgewarmd is tegen bedtijd, als dat tenminste lukt met de v.v. leidingen op 20 cm.
  Misschien een idee om voor de winter een gasmeter aan te laten sluiten die meer capaciteit heeft.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
  Of de gasmeter er tussen uit halen. :mrgreen:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu